NordVPN vs Surfshark

Di mana Surfshark mewakili baka perkhidmatan VPN teratas baru, NordVPN adalah warhorse lama yang orang telah mempercayai selama berabad-abad.

Di bawah ini saya telah mengadu kedua-dua pembekal ini terhadap satu sama lain dan menilai mereka mengenai beberapa faktor berkaitan VPN untuk mencari tahu yang muncul.

Contents

Sorotan

NordVPN Surfshark
 1. 5,200+ Server dalam 58 negara
 2. AES-256-CBC Encryption
 3. 6 Sambungan serentak
 4. Buka semua Platform Streaming
 5. Dasar Tiada Log Berlaku
 1. 1040+ pelayan dalam 61+ negara
 2. IP khusus yang ada
 3. Sambungan Serentak Tidak Sempurna
 4. Aplikasi untuk Semua Platform / Peranti
 5. Tiada Polisi Log Yang Disahkan (Diaudit)

Harga dan Diskaun

NordVPN Surfshark
Tempoh Langganan 1 bulan 1 bulan
1 tahun 1 tahun
2 tahun 2 tahun
3 tahun
Tawaran istimewa Diskaun 70% ke atas Rancangan 3 Tahun 84% Off pada Rancangan 25-Bulan
Harga tertinggi setiap bulan $ 11.95 $ 11.95
Harga terendah setiap bulan $ 3.49 $ 1.91
Harga satu tahun $ 83.88 $ 71.88
Jaminan Wang Balik 30 hari 30 hari

Jika kita bercakap tentang harga, Surfshark cenderung menjadi pilihan yang lebih murah di antara kedua, walaupun bermula dengan harga bulanan yang sama. Jika anda pergi untuk pelan sebulan, anda perlu membayar $ 11.95 dengan Surfshark dan NordVPN.

Bagaimanapun, semasa kami terus memilih untuk jangka masa yang panjang, harga semakin menurun. Di mana NordVPN bermula pada $ 6.99 pada pelan 1 tahun, berjumlah $ 83.88, Surfshark boleh didapati dengan harga $ 5.99, dibilkan $ 71.88 setahun.

NordVPN menawarkan lebih banyak peringkat berbanding Surfshark, seperti rancangan 2 tahun dan 3 tahun juga. Sementara itu, yang terakhir hanya pergi untuk menawarkan pelan 2 tahun, yang masih agak munasabah.

Jika anda ingin mendapatkan nilai terbaik dari NordVPN, pergi untuk perjanjian 3 tahun yang memotong kos bulanan kepada $ 3.49. Sebaliknya, Surfshark’Kesepakatan terbaik adalah pada rancangan 2 tahun mereka yang bermula pada $ 1.91 / mo minimum.

Setakat percubaan percuma berkenaan kedua NordVPN dan Surfshark telah membuang ketersediaannya. Walau bagaimanapun, dengan sama ada perkhidmatan anda mempunyai jaminan wang kembali 30 hari yang tersedia, jika anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan tersebut.

Dapatkan Tawaran Terbaik untuk NordVPN: Diskaun 70% ke atas rancangan 3 tahun

Dapatkan Tawaran Terbaik untuk Surfshark ini: Jimat 84% pada istimewa 2 tahun mereka

ciri-ciri

NordVPN Surfshark
Sambungan serentak 6 Tidak terhad
Apps Sistem Operasi Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, Amazon Fire TV Windows, MacOS, Android, iOS, Linux, Kodi, dan TV Kebakaran
Pemasangan Peranti Manual Set-Top Box, Router, dan Linux Router, Set Top Box, dan Linux
Split Tunneling Tidak boleh didapati Ya (Semua Aplikasi)
Ekstra Percuma Sambungan penyemak imbas untuk Chrome dan Firefox, CyberSec, DoubleVPN, SmartPlay Sokongan Shadowsocks, Hacklock, Blindsearch, NoBorders Mode, TrustDNS

Untuk ciri-ciri, kedua-dua NordVPN dan Surfshark cenderung agak inovatif, memperkenalkan set alat dan teknologi mereka sendiri untuk menyediakan pengguna dengan perlindungan dan privasi dalam talian maksimum.

Kedua-dua VPN menawarkan aplikasi asli untuk Windows, Mac, Linux, Android, IOS, Apple TV, dan aplikasi penghala pra-dikonfigurasikan. Walaupun ada add-on yang khusus untuk Kodi, anda juga boleh mendapatkan VPN mereka di TV Kebakaran.

NordVPN dan Surfshark juga menawarkan sambungan penyemak imbas untuk Google Chrome dan Mozilla Firefox. Sekiranya kita bandingkan kedua-duanya, saya’d mengatakan Surfshark menawarkan keselamatan yang lebih baik dan sambungan segera pada sama ada platform.

Dengan NordVPN, anda mendapat akses kepada alat seperti CyberSec (menghalang laman web yang mencurigakan dengan serta-merta), DoubleVPN (menghubungkan kepada dua pelayan VPN yang berbeza), dan SmartPlay (pembukaan dan penstrakan segera pada VoDs).

Surfshark, sebaliknya menawarkan lebih banyak insentif dengan sokongan Shadowsocks, ciri Hacklock (alat bocor data untuk perlindungan kecurian identiti), BlindSearch, Mod NoBorders (untuk akses di China), dan banyak lagi.

Keupayaan Unblocking

NordVPN Surfshark
Netflix Ya Ya
Hulu Ya Ya
Sky Go Ya Ya
Amazon Prime Ya Ya
BBC iPlayer Ya Ya
ABS Ya Ya
CBS Ya Ya
NBC Ya Ya
ITV Ya Ya
Saluran 4 Ya Ya
  PureVPN vs TorGuard

Dari segi unblocking, NordVPN dan Surfshark keduanya agak proaktif dan boleh dipercayai. Mereka berhasil mengurus untuk melangkau had kandungan, larangan VPN, dan geo-larangan pada pelbagai perkhidmatan Video-on-Demand (VoDs).

Ini termasuk platform penstriman seperti Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime, Hulu, dan juga Disney Plus. Proses sama ada VPN adalah agak mudah dan tidak memerlukan sebarang sains roket.

Sebagai contoh, jika anda mahu menyahsekat versi AS Netflix, silakan hubungkan ke pelayan di AS pada klien VPN untuk mengakses pustaka kandungan lengkap dengan filem / rancangan TV kegemaran anda.

China

NordVPN mempunyai tapak redirection untuk China, tetapi isu utama yang akan dihadapi pengguna dengan perkhidmatan ini di China adalah bahawa ia tidak’t bertindak kadang-kadang. Kamu telah menang’t dapat mengakses apa-apa untuk masa yang lama.

Surfshark lebih berkuasa dan responsif apabila menawarkan perkhidmatan sebagai VPN untuk China. Tidak ada isu utama dari VPN ini apabila ia melangkau Great Firewall dan perkhidmatan unblocking di China.

Surfshark adalah VPN yang lebih sesuai untuk China, kerana pelayannya dapat membuka kunci banyak laman web di China, yang bermaksud bahawa mereka bertindak balas dengan baik dan tidak memberikan masalah yang berkaitan dengan downtime.

Pengguna di China boleh memuat turun Surfshark dari halaman Cina mereka yang berdedikasi di sini: https://shark-cn.com/

Pengguna di China boleh memuat turun NordVPN dari halaman Cina mereka yang berdedikasi di sini: http://nord-for-zh.com/

Torrenting

NordVPN tidak mengalami keruntuhan disebabkan oleh bilangan pelayan yang lebih tinggi, jadi ia mempunyai kelajuan lebih cepat kerana jaminan yang lebih baik dari jarak pelayan. Ia juga kebocoran percuma dan hebat.

Surfshark membolehkan aktiviti P2P di pelayannya dan ia tidak mengalami kebocoran. Satu-satunya masalah ialah kerana bilangan pelayan yang terhad, sesetengah pengguna mungkin mengalami kelajuan yang lemah di sesetengah rangkaian.

Persediaan dan Antara Muka

NordVPN Surfshark
Wizard Persediaan Automatik Windows, Mac, Android, iOS, dan Linux, Windows, Mac, Android, iOS, dan Amazon Fire TV
Pemilihan Lokasi Utama Berasaskan peta Berasaskan senarai
Halaman Tetapan Tambahan Ya Ya
Mudah Alih Mudah Alih Ya Ya

Dengan NordVPN, anda akan mempunyai aplikasi untuk memastikan semua peranti anda seperti Windows, Mac, dan iPhone. Pembekal juga memanjangkan sokongan semulajadi untuk penghala melalui panduan persediaan yang dibaktikan.

Fail .apk juga tersedia untuk mereka yang ingin menyediakan VPN pada Android secara manual. Aplikasi Firestick juga ada untuk peminat streaming. Semuanya, keserasian yang ditawarkan oleh NordVPN adalah luar biasa.

Bahagian terbaik semua: NordVPN’aplikasi s stabil dan mereka tidak’t crash sama sekali tetapi antara muka mereka sedikit clunky. Masa sambungan adalah baik tetapi tidak hebat. Aplikasinya mempunyai UI / UX yang baik tetapi mengambil sedikit masa untuk digunakan.

Antara muka NordVPN

Surfshark’aplikasi s dibuat dengan cara yang minimalis yang menjadikannya sangat mesra pengguna. Aplikasi ini’GUI s sangat hebat dan begitu juga seni bina, jadi anda menang’t mempunyai masalah utama menavigasi.

Aplikasi juga stabil. Masa tindak balas kepada pelayan adalah kira-kira 10 saat sekarang, yang jauh lebih baik daripada NordVPN. Ia tidak membawa anda lama untuk menyambung ke pelayan yang berbeza.

Kita boleh menganggap bahawa Surfshark adalah NordVPN’s sama, tetapi itu’bukan kes itu. Yang pertama membuktikan lebih baik dari segi menyaman keserasian dan kemudahan pengguna pada kebanyakan platform.

Mod Streaming Surfshark

Severs dan Prestasi

NordVPN Surfshark
Negara pelayan 58 61
Jumlah Pelayan 5,200+ 1,040
Kerugian Speed  19.2% 10.1%

NordVPN kini mempunyai rangkaian pelayan yang terdiri daripada 5200 + pelayan di 58 negara di seluruh dunia. Ini sendirian membolehkan NordVPN menawarkan pengalaman yang lebih baik kepada pengguna secara global daripada VPN lain, termasuk Surfshark.

  NordVPN vs. ExpressVPN

Bilangan pelayan yang tinggi bermakna kurang berkurangan, kerana beban pengguna didistribusikan secara sama rata. Oleh kerana pelayan boleh didapati di 60 negara, kebanyakan juga dapat mencari satu di dekat lokasi mereka, sehingga mengurangkan peluang mengalami keterlambatan.

Surfshark sebelum ini mempunyai 800+ pelayan di 50+ negara. Walau bagaimanapun, menjelang akhir tahun 2023, mereka telah memperluaskan senarai ini kepada lebih 1040 pelayan di 61 negara di seluruh dunia, yang semuanya memberikan kelajuan yang hebat dan keupayaan membuka kunci kunci.

Keselamatan

NordVPN Surfshark
Protokol VPN PPTP, L2TP, IKEv2, OpenVPN L2TP, IPSec, IKEv2, Shadowsocks, OpenVPN
Penyulitan Data OpenVPN AES-256 AES-256
Penyulitan Saluran Kawalan OpenVPN RSA-2048 RSA-2048
Teknologi Cloaking Obfsproxy Shadowsocks
Perlindungan tambahan Laluan Double-Hop dan Bawang melalui VPN CleanWeb, Multihop, Whitelister
Keselamatan Apl Membunuh Suis, Wi-Fi, Perlindungan Kebocoran DNS / WebRTC / IP Membunuh Suis dan Perlindungan Kebocoran DNS / WebRTC / IP
Status DNS PrivateDNS TrustDNS

NordVPN menawarkan sokongan untuk semua protokol yang dikemaskini, termasuk IKEV2, L2TP, dan OpenVPN standard industri. Ia menggunakan ciphers AES-256-CBC dengan HMAc SHA256 pada saluran data.

Untuk saluran kawalannya, NordVPN menggunakan penyulitan dan pengesahan yang sama di atas, dengan kemasukan RSA-2048. Kerahsiaan Hadapan Perfect (PFS) adalah persediaan menggunakan pertukaran utama DHE-4096 yang kuat.

Aplikasi mudah alih mereka, secara perbualan, terutamanya IOS menggunakan IKEv2 dengan percubaan data AES-256-GCM dan HMAC SHA2-384. PFE disediakan oleh pertukaran DHE-3075.

Surfshark, sebaliknya, adalah peminat besar protokol IKEv2 dan menggunakannya sebagai “lalai” di semua perantinya. Pengguna, bagaimanapun, mempunyai pilihan untuk mengkonfigurasi OpenVPN pada semua platform.

Ia menggunakan ciphers AES-256-GCM supaya tiada pengesahan tambahan disediakan pada saluran data. Untuk saluran kawalan, Surfshark menggunakan AES-256-GCM cipher dengan pertukaran kunci TLS yang dijamin menggunakan RSA-2048.

Kerahsiaan yang sempurna disediakan oleh pertukaran utama ECDH- (384?). Jika kita bercakap tentang keselamatan secara keseluruhan walaupun, Surfshark pasti lebih kuat. Tidak seperti NordVPN yang baru-baru ini digodam, Surf masih selamat daripada kelemahan tersebut.

Privasi

NordVPN Surfshark
Ibu pejabat Panama Pulau British Virgin
Log Sambungan Tiada Tiada
Log Aktiviti Tiada Tiada
Maklumat Pendaftaran Alamat emel Alamat emel
Bayaran Anonim Kaedah Monero, Dash, Gridcoin, Rpple, ZCaas, Ehterum, Litecoin, Bitcoin Pelbagai mata wang

NordVPN terletak di Panama, sebuah negara yang tidak mempunyai undang-undang pengekalan data. Panama bukanlah sebahagian daripada apa-apa perkongsian perkongsian data juga. Jadi NordVPN’ibu pejabatnya terletak di kawasan yang selamat.

NordVPN juga tidak’t menyimpan log apa-apa maklumat pengguna sensitif. Tiada IP yang disimpan, penyemakan imbas anda tidak’t log dan data anda tidak’dikongsi dengan mana-mana pihak ke-3.

Surfshark terletak di Kepulauan British Virgin, yang selamat seperti Panama. BVI juga tidak’t mempunyai undang-undang data mandatori dan juga tidak memegang keahlian dalam 5/9/14 Mata Persatuan atau agensi perkongsian data lain.

Tidak ada isu utama dalam Surfshark’dasar pembalakan s sama ada. Penyedia telah berjaya mengekalkan dasar privasinya dengan bersih dan oleh itu, ia telah memastikan pengguna dapat mempercayainya secara membuta tuli sebagai perkhidmatan log-nol.

Konfigurasi

NordVPN Surfshark
Peruntukan Alamat Dikongsi / Statik Dikongsi / Statik
IP Statik 40+ Lokasi 6+ Lokasi
Perlindungan DDoS Ya Tiada
NAT Firewall Ya Ya

Untuk konfigurasi, NordVPN dan Surfshark kedua-duanya menyokong alamat IP dinamik dan statik. Di mana Nord menawarkan lebih banyak cara di lokasi, Surfshark menambah ciri keselamatan tambahan.

Sebagai contoh, NordVPN menyokong IP berdedikasi di lebih daripada 40 lokasi di seluruh dunia. Surfshark pada masa ini hanya menawarkan IP statik dalam 6+ lokasi di bandar yang berbeza-beza.

IP yang berdedikasi boleh didapati sebagai tambahan, bermakna anda perlu membayar tambahan untuknya. Walau bagaimanapun, mereka adalah alat yang sangat berguna terutama untuk pelancong, streamers, torrenters, dan sebagainya.

  PureVPN Vs NordVPN

Khidmat Pelanggan

NordVPN Surfshark
Panduan Video Ya Ya
Pangkalan Pengetahuan yang Boleh Ditelusuri  Ya Ya
Sokongan Telefon Tidak Tidak
Sokongan E-mel Ya Ya
Purata Masa Maklum Balas E-mel 30 minit 25 minit
Sokongan Tiket Ya Ya
Sokongan Sembang Langsung Ya Ya

NordVPN’Sokongan sembang langsung s. Masa tindak balas berbeza dari satu minit hingga lima minit, yang agak perlahan. Tetapi kerana terdapat sistem que di tempat, masa-masa ini dijangka.

Masalah terbesar saya dengan pasukan sembang ialah mereka agak sejuk dalam respon mereka dan kadang-kadang acara tumpul, membuat saya berasa tidak diingini.

Surfshark’sokongan pelanggan s jauh lebih baik daripada NordVPN. Maklum balas adalah kilat dengan masa untuk pelaksanaan sokongan sembang untuk menjawab pertanyaan yang kurang daripada 30 saat.

Setiap pertanyaan teknikal dikendalikan dengan terperinci dan mereka mencari penyelesaian yang mungkin untuk membantu anda. Selain itu, para penyokong sokongan sembang adalah sopan dan ramah.

Saya juga melakukan ujian pada masa respons dari setiap pembekal pada sokongan e-mel. Proses itu termasuk menghantar kedua-dua penyedia soalan empat melalui e-mel. Lihat statistik bagi setiap VPN di bawah:

NordVPN

Soalan Masa Maklum Balas Awal Bilangan E-mel Soalan Dijawab
Adakah NordVPN berfungsi dengan Netflix? 12 minit 1 Ya
Adakah NordVPN baik untuk Torrenting? 40 minit 1 Ya
Apa penyulitan yang digunakan oleh NordVPN? 38 minit 1 Ya
Bagaimana mengaktifkan NordVPN’pelayan yang dikhaskan? 30 minit 1 Ya

Surfshark

Soalan Masa Maklum Balas Awal Bilangan E-mel Soalan Dijawab
Adakah Surfshark berfungsi dengan Netflix? 20 minit 1 Ya
Adakah Surfshark baik untuk Torrenting? 25 minit 1 Ya
Adakah Surfshark bekerja di China? 30 minit 1 Ya
Bagaimana untuk mengaktifkan penyimpangan? 24 minit 1 Ya

Perbandingan Lain untuk Keluar

 1. PureVPN vs PIA
 2. NordVPN vs PIA
 3. PureVPN vs NordVPN
 4. NordVPN vs ExpressVPN
 5. ExpressVPN vs PureVPN

Pemenang: Surfshark

Surfshark adalah Pemenang

Tidak ada keraguan bahawa NordVPN adalah sama seperti Surfshark. Malangnya, skandal terbaru yang digodam telah menyebabkan ia kehilangan semua kredibiliti dan reputasi.

Inilah sebabnya mengapa saya mencadangkan untuk memilih pilihan yang lebih selamat dan boleh dipercayai, Surfshark, kerana ia tidak pernah digodam dan tidak menyimpan log (disahkan dan diaudit oleh Cure53).

Ia adalah perkhidmatan serba lengkap yang menyekat semua VoD yang popular, berfungsi di China, dan menawarkan kelajuan muktamad untuk mengurai dan mengalir, semuanya menjadi sangat mesra!

Похожие статьи

 • Surfshark vs Akses Internet Persendirian (PIA)

  Di mana Surfshark mewakili jenis perkhidmatan VPN baru, Akses Internet Persendirian (PIA) telah mendapat beberapa batu di atasnya dan berdiri sebagai pilihan popular untuk ramai….

 • Perbandingan Surfshark Vs IPVanish 2023

  Walaupun Surfshark adalah perkhidmatan yang agak baru, ia telah mengukir reputasi sebagai binatang atas anggaran, terima kasih kepada ciri-ciri yang tersedia…

 • NordVPN vs ExpressVPN

  Pengguna sering merujuk kepada banyak laman web ulasan yang menyenaraikan kedua-dua ini sebagai pembekal utama di pasaran. Apa yang berlaku jika anda meletakkan kedua-dua VPN terhadap setiap satu…

 • NordVPN vs PIA (Akses Internet Persendirian)

  NordVPN dan PIA adalah kedua-dua nama popular di pasaran VPN yang digunakan oleh beribu-ribu di seluruh dunia. Perkhidmatan mana yang lebih baik dari segi keselamatan,…

 • NordVPN vs TunnelBear – Yang Lebih Selamat pada tahun 2023

  Ia bukan tugas yang mudah apabila memilih antara VPN, ia’s sukar. Hari ini, saya akan membandingkan kedua-dua penyedia perkhidmatan VPN yang paling terkenal, TunnelBear dan…

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me