5 očiju, 9 očiju, 14 saveza očiju – zaštitnici od terora ili napadača privatnosti?

Contents

Provjerite je li vaš VPN smješten u sigurnoj zoni

Anonine VPNAvast SecureLine VPNBuffered VPNCactusVPNCyberGhostEncrypt.MeExpressVPNGoose VPNHide.meHideMyAssHola VPNIBVPNIPVanishIvacyIVPNMullvadNordVPNPIAPrivateVPNProtonVPNPureVPNStrongVPNSurfsharkTorGuard VPNTrust.ZoneTunnelBearVyprVPNWindscribe VPNZenmate potvrditi svoj VPN

Digitalni se svijet širi svjetlosnom brzinom. Nove usluge, aplikacije, platforme i inovacije neprestano mijenjaju način na koji živimo. Neki tvrde da nas kontroliraju, zanemarujući naše iskonske ljudske instinkte. Drugi raspravljaju, Internet nam je samo poboljšao život.

Ipak, poštuje li naše pravo na privatnost? To je škakljivo pitanje za odgovoriti. Većina ljudi zna da će jednom kada se spojite na internet uvijek postojati digitalni trag TEBE. Neki prihvaćaju posljedice, izvade kameru za selfie i prenose je na društvene mreže uz hashtag, #onfleek.

“Koga je briga što radim u svom životu? Nisam terorist. Ne znam’nemam što sakriti”. Ovo je uobičajeni odgovor koji dobivam tijekom razgovora o privatnosti. Drugi budniji o situaciji znaju da je taj digitalni otisak rizičan i žele naučiti više o masovnom nadzoru, pravilima evidentiranja VPN-a i problemima propuštanja.

Dakle, ovaj je vodič namijenjen korisnicima koji više traže informacije o privatnosti. Ovdje ćete naučiti posebno o neprijateljima Interneta (dio toga 5 očiju / 9 očiju / 14 saveza očiju), zajedno s podacima o sigurnim jurisdikcijama, gdje se poštuje privatnost korisnika.

5 Oči, 9 Oči, 14 Oči Nacije Saveza

 1. Savez pet očiju
 2. Programi nadzora kojima upravlja FVEY
 3. Značajni pojedinci na koje cilja FVEY
 4. Istaknute organizacije na koje cilja FVEY
 5. Pet nadzornih zemalja (FVEY) Nadzorne zemlje
 6. Devet država za nadzor devetih očiju
 7. Četrnaest zemalja nadzornih očiju

Neprijatelji interneta – nesigurne nadležnosti zemalja i saveza

Drugi svjetski rat doveo je do Sporazuma između Velike Britanije i SAD-a, službeno donesenog 5. ožujka 1946., a proizišao iz Atlantske povelje 1941. i sporazuma BRUSA iz 1943. godine. Glavna svrha toga bila je stvaranje multilateralnog saveza za suradnju u obavještajnim podacima.

U sljedećim godinama, sporazum je proširen na Novi Zeland, Australiju i Kanadu. Zatim prelaskom na još nekoliko godina, vidjeli smo uključenje nekoliko nordijskih zemalja, Filipina i zapadne Njemačke – koji djeluju na zasebnim mehanizmima, kao pridruženi entiteti.

Ovi su entiteti nazvani po savezima pet, devet i četrnaest očiju. A otkad su napadi 11. rujna, mogućnosti nadzora ovih entiteta znatno su narasle. Sada se svaki netizen u zemljama koje su dio tih saveza pod stalnim nadzorom.

Ti savezi imaju svoj dnevni red i ne odgovaraju svojoj zemlji’s zakonima. Dijele prikupljene detalje špijunirajući jedni druge’s građani. To ima široke implikacije na korisnike interneta, a posebno na vrhunske VPN-ove. Ukratko, ako se nalazite u bilo kojoj od ovih 14 nacija, niste sigurni!

Nakon toga, potrebno je upoznati se s propisima i internetskim zakonima zemlje u kojoj živite. Dakle, odlučio sam zaista proći duboko u nesigurne jurisdikcije po savezima i državama, analizirajući preko 187 pružatelja usluga. Nadam se da cijenite trud &# 55.357;&# 56.898;

Savez pet očiju

Skraćen kao “FVEY”, Savez pet očiju vraća se natrag prema sporazumu UKUSA, o kojem smo razgovarali ranije. U početku je trebao samo biti pakt o razmjeni obavještajnih podataka između dviju zemalja, ali je kasnije obuhvatio još tri. Time je stvorena elektrana zemalja s pet očiju:

 • Ujedinjeno Kraljevstvo
 • Ujedinjene države
 • Novi Zeland
 • Australija
 • Kanada

5-oči-9-oči-14-oči

Te su države koje govore engleski jezik držale tajni Sporazum o pet oka desetljećima. Možete li zamisliti dužinu kojom bi išli da je netko to otkrio? Njegovo je postojanje otkriveno tek 2003. godine, a stvari su postale jasnije kada je Edward Snowden procurio u dokumente.

Te su mape dobivene dok je radio kao izvođač radova za NSA. Jasno je postalo jasno da je Savez dijelio obavještajne podatke o Sovjetskom Savezu tijekom rata “Hladni rat” a zatim i mrežna otkrivanja ECHELEON-a. GCHQ i NSA uhvaćeni su za prisluškivanje poruka e-pošte, faksa, telefonskih poziva i drugog podatkovnog prometa.

Sada im se dnevni red pomaknuo prilično dramatično. Oni stalno koriste “Rat terorizmu” kao izgovor za špijuniranje života mještana. Je li to pošteno s nama? Ne znam’mislim da! Ovdje bih se suzdržao od dijeljenja svojih političkih stavova, ali stvarno ne mogu prestati razmišljati o tome kako sve ponekad izgleda tako unaprijed planirano.

Programi nadzora kojima upravlja FVEY

Nakon napada 911, Savez Five Eyes povećao je svoj nadzor i usvojio prakse praćenja svih mrežnih aktivnosti korisnika. Globalni sustav nadzora obično obuhvaća komunikacije cijelog stanovništva preko državnih granica.

Dokumenti koje je procurio Edward Snowden čak su otkrili postojanje brojnih programa nadzora koje su upravljale zemlje Pet očiju. U nastavku možete pročitati sve podatke o tim zajednički upravljanim entitetima, koji u potpunosti ne poštuju privatnost korisnika.

PRISM – Vodi NSA zajedno s ASD i GCHQ

PRISM a.k.a. SIGAD US-984XN je program kojim upravlja NSA. Prikuplja / pohranjuje internetske komunikacije raznih digitalnih kompanija u SAD-u. Oni se temelje na zahtjevima vlade prema internetskim tvrtkama, kao što je Google LLC u skladu s odjeljkom 702. Zakona o izmjenama i dopunama FISA-e iz 2008. godine.

Internetske tvrtke morat će okrenuti sve podatke koji se podudaraju s pojmovima za pretraživanje odobrenim od suda. NSA koristi ove PRISM zahtjeve za ciljanje komunikacije, uključujući one šifrirane. Podaci se zatim koriste za obavljanje tajnih misija.

XKeyscore – Vodi NSA s ASD i GCSB

XKeyscore, skraćenica kao XKS, tajni je računalni sustav koji koristi NSA. On svakodnevno analizira i prati internetske podatke širom svijeta. Program je dijeljen i s obavještajnim agencijama Australije, Kanade, Novog Zelanda, Britanije, Japana i Njemačke.

Prema Edwardu Snowdnu, komplicirani sustav pruža neograničen nadzor nad pojedincima koji se nalaze bilo gdje u svijetu. Suprotno tome, NSA tvrdi da je njegov domet ograničen i ograničen. Bez obzira na to, sustav je samo još više dokaz tehnologija koje pet zemalja imaju za prikupljanje više podataka o ljudima koji se nalaze bilo gdje u svijetu.

Tempora – Vodi GCHQ s NSA-om

Tajno računalo koje koristi GCHQ za spajanje internetskih komunikacija izvađenih iz optičkih kabela. Sustav je bio u testiranju od 2008. godine, a počeo je s radom tek 2011. Omogućuje agenciji pristup velikim količinama osobnih podataka, bez sumnje..

Edward Snowden tvrdi da sustav ima dvije glavne komponente Global Telecoms Exploitation (GTE) i Mastering Internet (MTI), namijenjene uspoređivanju telefonskog i mrežnog prometa. Do svibnja 2012., 250 NSA analitičara i 300 GCHQ analitičara dodijeljeno je za sortiranje prikupljenih podataka.

MUSKULARNO – Vodili su GCHQ i NSA

MUSCULAR a.k.a., smješten u Velikoj Britaniji, program koji vode GCHQ i NSA, a za koji se potvrdilo da je uzrok hakova, u podatkovnim centrima Googlea i Yahoo! U 30 dana, MUSCULAR je prikupio 181 milijun zapisa u tajne svrhe.

Prema dokumentu koji je procurio Edward Snowden, NSA’akvizicije koriste milijune zapisa svaki dan od Googlea i Yahooa’Mreže do skladišta podataka u Fort Meadeu, Maryland. Program prikuplja dvostruko više podataka u odnosu na PRISM.

STATEROOM – Vodi CSE, CIA, ASD, GCHQ i NSA

Operiran od članova ECHELON-ove mreže i potpisnika sporazuma UKUSA, STATEROOM je signalno-obavještajni program, koji se navodno koristi za obavljanje diplomatskih misija. Međutim, većina nije svjesna prave svrhe programa.

  Zaobiđite VPN blokove koristeći snagu prigušivanja

Međutim, prema onome što znamo, STATEROOM upravljaju CSE, CIA, ASD, GCHQ i NSA u kombinaciji. Možda se ne razlikuje od bilo kojeg drugog sustava za nadzor mase.

Značajni pojedinci na koje cilja FVEY

FVEY je našao brojne ciljeve koristeći zajedničku inteligenciju. Jedno ime koje bi vas vjerojatno iznenadilo je ime pokojnog, Charlie Chaplin. Komičar / filmaš / skladatelj stavljen je pod nadzor zbog svojih komunističkih uvjerenja. Ostali ciljevi uključuju poznata imena poput:

 • Strom Thurmond – Špijunirao je svoje telefonske pozive putem ECHELON Nadzornog sustava.
 • Nelson Mandela – Britanski agenti SIS-a stavili su pod nadzor zbog terorističkih glasina.
 • Jane Fonda – Komunikacije koje su GCHQ i NSA presrele zbog političkog aktivizma.
 • Ali Khamenei – Ciljajte se na visokotehnološku špijunsku misiju GCHQ-a i NSA-e.
 • John Lennon – Stavite na nadzor FBI-a i MI5-a zbog protesta protiv Vijetnama Wa
 • Ehud Olmert – Uključeno u popis nadzornih ciljeva GCHQ-a i NSA-e.
 • Susilo Bambang – Bivši predsjednik i njegova supruga stavljeni su pod nadzor ASD-a i NSA-e.
 • Angela Merkel – Telefonske komunikacije praćene u razdoblju od 2003. do 2013. putem STATEROOM programa.
 • Princeza Diana – Skrivena datoteka koja sadrži više od 1000 stranica prikupljenih od strane GCHQ i NSA.
 • Kim Dotcom – GCSB je provodio ilegalni nadzor nad osnivačem Megaupload-a.

Istaknute organizacije na koje cilja FVEY

Dijeljena obavještajna podataka prikupljena mnogim nadzornim programima nacija pet oka ne cilja samo pojedince. Bilo je puno slučajeva poznatih avioprijevoznika, radiodifuznih mreža, financijskih institucija i još mnogo toga što su špijunirali NSA, GCHQ, ASD, GCSB, CSIS.

sveučilišta

 • Sveučilište Tsinghua – PRISM program špijunirao je tisuće građana Hong Konga i Kineza.
 • Institut za fiziku u Raci – 1.000 izraelskih ciljeva navedenih pod američkim i britanskim nadzorom.

Ujedinjeni narodi

 • Opća skupština Ujedinjenih naroda – NSA je špijunirala UN-ove partnere, dužnosnike i tajne pakte.
 • Međunarodna agencija za atomsku energiju – NSA je prisluškivala telefon IAEA’s osnivač.

Telekom operateri

 • Pacnet – Azijsko-pacifička mreža s optičkim vlaknima hakirala je SAD 2009. godine.
 • Belgacom – Potaknuvši val bijesa u zemlji, GCHQ hakira Belgacom (operacija socijalist).

Naftne korporacije

 • Petrobras – NSA špijunira Petrobras pothvate istraživanja nafte u dubokomorskim područjima.

Multinacionalne korporacije

 • Thales Group – Špijunirao je visoke dužnosnike u 60 država, uključujući vlasnika Thales Grupe.

Financijske institucije

 • MasterCard – NSA je uključena u nadgledanje međunarodnih plaćanja od financijske tvrtke.
 • Visa Inc – Podružnica se zove “Slijedite novac” (FTM) osnovan je od NSA za nadzor plaćanja.

Pet nadzornih zemalja (FVEY) Nadzorne zemlje!

Nadam se da vam gornji odjeljak pomaže da shvatite kako invazivne zemlje u Savezu pet očiju mogu doći. Nemaju brige o privatnosti korisnika i nastavljaju provoditi svoju vragolastu praksu.

Da bih korisnicima pružio bolju ideju, rastavio sam svakog člana zemlje Pet očiju u zasebnu kategoriju, razgovarajući o njihovim vladinim zakonima koji se tiču ​​upotrebe VPN-a i digitalne privatnosti.

Sjedinjene Američke Države

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Unatoč svojoj agresivnoj kontroli nad mrežnim aktivnostima stanovnika, SAD ne zabranjuje korištenje VPN-ova. U stvari, oni imaju najveći broj VPN pružatelja u cijelom svijetu, ukupno 49, prema mom istraživanju.

U nastavku sam nabrojao nekoliko popularnih imena, a sva su podrijetla iz SAD-a. A zajamčeno je da će pokazati suradnju kad god to vlada zatraži. To može biti štetno za vašu privatnost na mreži.

Dakako, SAD se izvrsno trudi u pružanju potpore građanskim slobodama i ljudskim pravima. Međutim, njihove tvrdnje da podržavaju “Sloboda govora i tiska” potpuno je lažno.

Nekoliko američkih agencija (navedenih dolje) uključeno je u kontroverze oko korištenja interneta. NSA ima stražnju vrata brojnih MAJOR tehnoloških tvrtki.

Omogućuje im pristup svim podacima na Internetu, uključujući Facebook, Google, Yahoo, Microsoft da bi pratili internetske komunikacije iz vlastitih sebičnih razloga..

Njihova vlada čak podržava praćenje ISP-a i zna sve detalje koji se tiču ​​vašeg obrazovanja, školovanja, roditelja’ dohodak, status zaposlenja, mjesto rada, status plaćanja.

Svi ovi kombinirani razlozi rezultirali su time da su SAD navedene kao “Internet neprijatelj” iz Reportera bez granica. Stoga sam’d strogo savjetujem da ne vjerujete kompaniji i njihovim mnogim uslugama za koje tvrde da vam nude anonimnost na mreži.

Američke agencije uključene u razmjenu podataka

 • Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA)
 • Središnja obavještajna agencija (CIA)
 • Obrambeno-obavještajna agencija (DIA)
 • Federalni istražni biro (FBI)
 • Nacionalna geoprostorno-obavještajna agencija (NGA)

Popularne VPN usluge sa sjedištem u SAD-u

Ne moram detaljnije objašnjavati zašto biste trebali izbjegavati VPN usluge sa sjedištem u SAD-u, poput dolje navedenih. Međutim, ako vam je potrebna pouzdana usluga, morat ćete ovisiti o pružateljima usluga koji se nalaze izvan zemlje. Možete pročitati ovaj najbolji vodič za VPN za SAD s mojim preporukama kako biste bili sigurni u FVEY zemlji.

 • Anonimizator VPN
 • Ace VPN
 • Sakriti. Mi
 • Sakrij moj IP
 • Sakrij sve IP
 • Štit za žarište
 • Hoxx VPN
 • IPVanish
 • LiquidVPN
 • Norton privatnost Wi-Fi-ja
 • Privatni tunel
 • Privatni pristup internetu
 • ProXPN
 • RA4W VPN
 • SwitchVPN
 • StrongVPN
 • Speedify
 • SlickVPN
 • TouchVPN
 • TorGuard
 • VPN Neograničeno

Ujedinjeno Kraljevstvo

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Velika Britanija i SAD su članovi osnivači iz 5, 9 i 14 zemalja očiju. Kao takvi, možete očekivati ​​veliku količinu nepovjerenja i nepoštenja iz obje zemlje.

Ustavna monarhija ponaša se vrlo nevina, ali je u posljednjih nekoliko desetljeća prihvatila vrlo demokratski oblik vladavine. Baš kao i SAD, tvrde da ih podržavaju.

Pogotovo u pogledu građanskih sloboda, političkih prava, slobode izražavanja i privatnosti. Međutim, istovremeno čine obveznim provođenje nadzora nad svojim stanovnicima.

Otkako je 2016. objavljen Zakon o istražnim ovlastima, davatelji internetskih usluga i telekomunikacije snimaju tekstualne poruke, pozive, vrijeme veze, povijest preglednika i puno više.

Ti se podaci pohranjuju dvije godine i dostupni su u Velikoj Britaniji’Agencije (navedene dolje), partneri i savezi Five Eyes Save, bez ikakvog jamstva potrebno.

Velika Britanija tvrdi da poduzimaju ove mjere u borbi protiv zlostavljanja djece i terorizma, ali umjesto toga pronalaze prisluškivanje optičkih kablova i prepuštaju se ciljanom špijuniranju..

Upotreba VPN-a zakonita je u zemlji, no zakoni o zadržavanju podataka odnose se na sve davatelje usluga. Zbog toga su Reporteri bez granica zemlju nabrojali kao “Internet neprijatelj”.

UK agencije uključene u razmjenu podataka

 • Sjedište vladinih komunikacija (GCHQ)
 • Tajna obavještajna služba (SIS a.k.a. MI6)
 • Obrambena obavještajna služba (DI)
 • Sigurnosna služba (MI5)

Popularni VPN pružatelji sa sjedištem u Velikoj Britaniji:

 • HideMyAss!
 • SaferVPN
 • ZoogVPN

Novi Zeland

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Iako su VPN-ovi legalni na Novom Zelandu, lokacija još uvijek nije sigurno mjesto za vaše mrežne aktivnosti. Zemlja nameće prilično slične zakone, kao i njezin susjed, Australija (još jedan član pet očiju).

Jedina razlika između njih dvojice je što se Novi Zeland može opisati kao malo blaži kod reguliranja interneta. Ne izdaju obavijesti o uklanjanju govora mržnje.

Oni su kooperativniji u radu sa stanovnicima koji na internetu trguju nepovoljnim sadržajem. Međutim, to ne znači da Vlada radi sa stanovnicima.

  Kako zaobići ograničenja geografskih ograničenja i ograničenja sadržaja

Novi Zeland obavlja sve nadzorne aktivnosti kao i svaki drugi član Saveza za pet očiju. Također, njihov razlog za upuštanje u takve prakse za “borba protiv terorizma” nedavno je debunkiran.

Zemlja se nije uspjela boriti protiv bijelog nacionalističkog terorizma. Najnoviji primjer je napad 15. ožujka u kojem je pedesetak ubijeno, a deseci više ranjeno.

Terorizam bijelih radikala transnacionalna je prijetnja, koju kreatori politike i članovi Pet očiju uglavnom ignoriraju. 17-minutni video napada postavljen je uživo na FB profil terorista! Koliko je koristan bio nadzor, kada je čak i NZ policiji trebalo 20+ minuta da stignu na mjesto događaja?

Novozelandske agencije uključene u razmjenu podataka

 • Novozelandska sigurnosno-obavještajna služba (NZSIS)
 • Vladin biro za sigurnost komunikacija (GCSB)
 • Ravnateljstvo obrambene inteligencije i sigurnosti (DDIS)

Kanada

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Kao prijateljski prema zemlji koju Kanada predstavlja, zajedno s njihovim premijerom Justinom Trudeauom – ona se definitivno prepusti nekim mračnim praksama nadzora građana.

Zapravo je prilično divno kako je Kanada uspjela nametnuti stroge politike poput nadzora, zadržavanja podataka i protjerivanja neutralnosti mreže, i još uvijek se svrstavaju u jedno od najhladnijih teritorija.

Njihova vlada redovito surađuje s davateljima internetskih usluga i provodi isti pravni okvir kojim se omogućuje obavještajnim agencijama s pet oka (navedenima u nastavku) za razmjenu podataka s državama članicama.

Iako su VPN-ovi u zemlji legalni, mogu jamčiti da će i oni morati dijeliti sve osobne podatke vladi. U posljednje vrijeme Kanada se također suočava s velikom vrućinom ostalih članica.

Ovaj se poseban slučaj vrti oko pripadnosti kineskom visokotehnološkom gigantu Huaweiu, za kojeg špijuni Five Eyes tvrde da djeluje s Kinom’s Obavještajne agencije.

Međutim, ljudi poput mene ne mogu a da se ne zapitaju. Je li ta drama i napetost oko Five Eyes-a i Huawei-a bila samo trik koji sprečava narode da postanu ovisni o njihovoj tehnologiji 5G?

Kanadske agencije uključene u razmjenu podataka

 • Kanadska sigurnosno-obavještajna služba (CSIS)
 • Osnivanje sigurnosti komunikacija (CSE)
 • Obavještajna zapovjedništvo kanadskih snaga (CFINTCOM)

Popularne kanadske VPN usluge:

 • Betternet
 • BTGuard VPN
 • SurfEasy
 • TunnelBear
 • Windscribe

Australija

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Slično drugim zemljama s pet oka, Australija ne postavlja nikakva ograničenja za upotrebu VPN-ova. Međutim, to ih ne sprečava da nameću invazivne zakone, zbog sporazuma o razmjeni obavještajnih podataka.

Australija’s ustavom se uskraćuje izričito pravo na slobodu govora. “ komunikacijska snaga” klauzula, čak omogućava australskim agencijama da reguliraju internet, telefonske, telegrafske, pa čak i poštanske usluge.

Oni čak promoviraju i daju mandat a “opt-u” program filtriranja, koji korisnici dobrovoljno prihvaćaju zbog blokiranja uvredljivih, ilegalnih ili pornografskih sadržaja.

Da bi se osiguralo poštovanje ovih zakona, vlada sama testira internetske internetske usluge i provjerava ih u skladu sa svim potrebnim zakonskim propisima, koji uključuju čuvanje i razmjenu podataka.

Australske agencije uključene u razmjenu podataka

 • Organizacija za obranu (DIO)
 • (ASD) – Australska uprava za signale
 • (ASIO) – Australijska tajna obavještajna služba
 • (ASIS) – Australijska sigurnosno-obavještajna organizacija
 • (AGO) – Australijska geoprostorno-obavještajna organizacija

Popularni davatelji VPN-a sa sjedištem u Australiji:

 • Celo VPN
 • VPNSecure Me

Što je savez s devet očiju?

Prema Edwardu Snowdenu, NSA ima “masivno tijelo” poznata i kao Uprava za vanjske poslove, odgovorna za stvaranje partnerstva s drugim saveznicima i državama.

Do 1956. godine, sporazumu UKUSA dodale su se još tri zemlje, stvarajući Savez pet očiju. Kasnije se na popis dodaje više članova, a nazivaju se 9 ili 14 zemalja očiju.

Oni djeluju kao produžetak FVEY-a, a imaju koristi od slične suradnje dijeljenjem i prikupljanjem podataka o masovnom nadzoru.

Prema onome što sam naučio, članovi FVEY-a koriste centralizirani, automatski ažurirani sustav nadimak “Kameni duh” za dijeljenje nacija’ inteligencija.

Nine Eyes razlikuje se u smislu da su njihovi kanali za razmjenu inteligencije uži i ne uključuju pristup tehnologijama poput Stone Ghosta.

Devet država za nadzor devetih očiju!

Zemlje koje su dio Saveza za devet očiju možda nemaju istu autonomiju dijeljenja inteligencije, ali su jednako rizične lokacije, u pogledu digitalne privatnosti.

Zamislite ih kao Devet očiju prikazanih u filmu o Jamesu Bondu “SPEKTAR” za blisko predstavljanje, koje uključuje sve prethodne zemlje Pet očiju, plus:

 1. Norveška
 2. Nizozemska
 3. Francuska
 4. Danska

9 Nine Eyes Nation Alliance

Norveška

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Korisnici zabrinuti za svoju digitalnu privatnost mogu koristiti VPN uslugu u Norveškoj. Samo se odlučite za onu koja se ne nalazi u samoj zemlji, poput Opera VPN-a (besplatna usluga – lukav, zar ne?).

Ako se izuzme VPN razgovor, Norveška je poznata po otvorenom okruženju za medije i slobodu izražavanja. Oni ne nameću nikakvo filtriranje, što je ONI potvrdio 2009. godine.

Kao takva, zemlja nema ONI profil države, ali njeno ime i dalje možete pronaći u regionalnom pregledu nordijskih zemalja po inicijativi OpenNet.

Norveška omogućuje javnosti pristup vladinim informacijama, ali zauzvrat oni prodiru putem interneta i prepuštaju se nadzoru.

Iako nema ograničenja ili cenzure za sadržaj, glavni davatelji internetskih usluga koriste DNS filtre za blokiranje dječje pornografije, The Pirate Bay i slične web stranice.

Popularne VPN usluge sa sjedištem u Norveškoj:

 • Opera VPN

Nizozemska

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

VPN-ovi su u Nizozemskoj potpuno legalni, a stanovnici uživaju u jednom od najzaostalijih internetskih sustava. Vlada ne nameće cenzuru ili ograničenja pristupa internetu.

Naravno, oni podvlače crtu kada je riječ o kršenju autorskih prava, zabranjujući web lokacije poput Pirate Baya – naredio je nizozemski sud 2023. godine.

Međutim, njezino stjecanje na popisu devet članova devet očiju pruža osjetljiv presedan za stanovnike. Korisnici se ne osjećaju sigurnim dijeljenjem svojih podataka ili se ne upuštaju u jednostavno pregledavanje.

To je zbog toga što zemlja koristi isti okvir za razmjenu obavještajnih podataka, gdje članice okupljaju i dijele elektroničke podatke o građanima.

Popularni pružatelji VPN-a sa sjedištem u Nizozemskoj:

 • Guska VPN
 • ShadeYouVPN
 • VPN4All
 • WifiMask
 • WASEL Pro
 • ProXPN
 • RootVPN

Francuska

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Francuska ne nameće nikakve stroge propise protiv VPN usluga. Zemlja većinom promiče slobodu tiska i govora na mreži.

Omogućuje stanovnicima nefiltrirani pristup sadržaju, s izuzetkom web stranica koje promiču terorizam / mržnju / rasno nasilje i dječju pornografiju.

Međutim, u isto vrijeme provode a “tri udara” zakonodavstvo i zakon koji promiče administrativno filtriranje radi stvaranja “civiliziran” Internet.

Kao odgovor na ove zakone, službenici nekoliko novinara i medijskih kuća izvršili su pretres zbog poziva na sud, koji su vršili pritisak na identifikaciju svojih izvora.

Zemlja čak provodi članak 18. zbog nacrta izvršne naredbe objavljenog u lipnju 2011., kojim se ministarstvima daju ovlasti za ograničavanje mrežnog sadržaja;

“u slučaju kršenja, ili ako postoji ozbiljan rizik od kršenja, održavanja javnog reda, zaštite maloljetnika, zaštite javnog zdravlja, očuvanja interesa nacionalne obrane ili zaštite fizičkih osoba”.

Popularne francuske VPN usluge:

 • ActiVPN

Danska

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Danska još nema ONI profil, ali ona je još uvijek uključena u regionalni pregled nordijskih zemalja. ONI tvrdi da zemlja ne nameće filtriranje.

  Kako zaobići ograničenja geografskih ograničenja i ograničenja sadržaja

Međutim, to se ne odnosi na dječju pornografiju, ilegalnu glazbu, regulirane droge i piratsku razmjenu datoteka. Shodno tome, web lokacijama poput The Pirate Bay i All of Mp3 onemogućen je pristup u zemlji.

Prema WikiLeaksu 23. prosinca 2008., u Danskoj je filtriran ogroman broj od 3.863 drugih web stranica. Većina njih uključuje lažne usluge, uključujući domaće i strane stranice.

Članstvo u Nine Eyes također obvezuje Dansku za dijeljenje elektroničkih podataka stanovnika s drugim zemljama članicama. Kao takvo, lokacija se ne može smatrati a “Sef” nadležnost.

Popularni davatelji VPN-a temeljeni na Danskoj:

 • BeeVPN
 • CitizenVPN
 • Unlocator

Što je Savez četrnaest očiju?

Nakon uključivanja četiri gore navedene zemlje u sporazum o UKUSA, obavještajne agencije nekolicine drugih pridružile su se tom slučaju, boreći se protiv navodnog “Rat terora”.

Savez je dalje proširen na još pet zemalja članica, formirajući  “14 zemalja očiju” a.k.a. SIGINT Seniors Europe (SSEUR), prema Edwardu Snowdenu’s procurili dokumenti.

Međutim, tamo gdje netko može pomisliti da je ovaj savez još smrtonosniji od FVEY-a, zapravo je još i manje “intiman” nego članova Saveza za devet očiju.

Jedino što ostaje dosljedno ovom stjecanju je pogodovanje vlada od pristupa resursima i obavještajnim podacima, a ranije nisu imali pristup.

Četrnaest zemalja nadzornih očiju!

Uz UKUSA-in sporazum koji se proširio na 14 zemalja, ne mogu vam reći osim koliko su pametne SAD i Velika Britanija. Nisu im smetali dijeljenje tehnologije Stone Ghost s novim članovima.

To izravno znači da su proširili svoju zbirku podataka, dok beru trešnje za dijeljenje s drugim članovima šireg saveza, stoga se morate pouzdati u najbolje VPN-ove izvan 14 Eyes.

14 zemalja koje uključuju nadzor svih očiju uključuje sve prethodne zemlje Devet očiju, plus:

 1. Italija
 2. Švedska
 3. Njemačka
 4. Španija
 5. Belgija

Italija

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Italija je možda blaža kada je riječ o VPN-ovima, ali budući da su dio 14 država očiju, ne mogu se ne zapitati jesu li službe unutar zemlje surađuju s vladinim vlastima.

Naravno, ako želite iskoristiti sigurnost, možete se odlučiti za VPN-ove izvan zemlje (koji nisu članovi 5, 9 i 14 zemalja očiju).

Za većinu, Italija promiče Sloboda govora. Međutim, prema njenom ONI profil, vlada je vrlo spora u rješavanju problema vezanih uz privatnost na mreži.

Također se primjećuje određeni propis, osobito u određenim kategorijama web stranica koje promiču kockanje, kršenje autorskih prava, i dječja pornografija.

OpenNet naljepnice Italija’transparentnost na “visok”, ali njihovi dosljedni na “nizak”. Ovo samo potvrđuje činjenicu da vlada trenutno radi na zakonima za cenzuru / nadzor internetskog pristupa.

Popularne internetske VPN usluge:

 • AirVPN

Švedska

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Švedska je srećom što je ONI razvrstana bez dokaza o filtriranju, ali zemlja je i dalje uključena u regionalni pregled nordijskih zemalja.

Zemlja je imućna europska monarhija, ali slijedi parlamentarni oblik vlasti, sličan Novom Zelandu. Švedska promovira neograničeni internet.

Omogućuju pristup građanskim slobodama, zabranjujući uplitanje u pitanja slobode govora, tiska i slučajeva koji se tiču ​​privatnosti / anonimnosti.

Vlada poštuje ova prava, ali izdaje sudske naloge za praćenje ciljanih pojedinaca u pitanjima koja se tiču ​​prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Slično većini nordijskih zemalja, Švedska je poduzela akciju da blokira pristup Piratskom zaljevu, pretresući centar za podatke o nuklearnoj sigurnosti u blizini Stockholma.

Popularni pružatelji VPN sa sjedištem u Švedskoj:

 • AzireVPN
 • FrootVPN
 • IPredator
 • proxyst
 • Mullvad
 • OVPN
 • PRQ
 • PrivateVPN

Njemačka

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Ocijenjen “Besplatno” u Freedom on the Netu i naveden kao “bez dokaza” ONI je u sva četiri područja (internetski alati, sukob / sigurnost, socijalno, političko) još jedan iznenađujući član Četrnaest očiju.

Mislim da nije’Ako Edward Snowden nije procurio po te dokumente, ne bismo ni znali je li Njemačka članica UKUSA sporazuma.

Prilično su otvoreni u tvrdnji da brane svoje građane na privatnost. Naravno, tijekom godina pokušali su cenzurisati internet.

Međutim, Njemačka tvrdi da je to učinjeno samo radi suzbijanja ekstremizma vezanog uz terorizam, suzbijanja lažnih vijesti, iskorjenjivanja govora mržnje i zaštite maloljetnika.

Popularne njemačke VPN usluge:

 • Avira Phantom
 • ZenMate
 • ChillGlobal
 • GoVPN
 • mi
 • Steganos
 • mi

Španija

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Španjolska nije navedena u izvještajima Reporteri bez granica, koje ne klasificiraju ONI, niti u listi Slobode na Internetu’s izvješćem za 2013. godinu, što ukazuje da je sasvim sigurno mjesto.

Što se mene tiče’istraženo, Vlada ne nameće ograničenja na internetu. Neki čak tvrde da ne mogu nadzirati e-poštu ili internetske chat sobe, bez relevantnih podataka zakonsko dopuštenje.

Međutim, zakon zabranjuje veličanje ili podržavanje terorizam, rasna diskriminacija ili mržnja prema seksualnim opredjeljenjima, nacionalnom podrijetlu itd.

Donedavno je jedino javno blokiranje izvršeno za mjesto P2P / Torrenting, Pirate Bay. Dana ožujka 2015. TBP je blokiran na više URL-ova.

Međutim, budući da je Španjolska dio Saveza četrnaest očiju, držim se svog uvjerenja da lokacija nije sigurno mjesto. To se događa, pogotovo ako žudite za potpunom digitalnom privatnošću.

Belgija

Je li upotreba VPN-a dopuštena zakonom? Da

Belgija nema ONI profil, ali zemlja je uključena u regionalni pregled Europe. Upotreba VPN-a legalna je u zemlji u kojoj postoji dosta cenzure.

Brojni dobavljači telekomunikacija poput Tele2, Versatel, Vikings, Mobistar, Proximus, Belgacom i Telenet filtriraju nekoliko web stranica na razini DNS-a od travnja 2009..

Belgija tvrdi da je to učinjeno kako bi se spriječilo ilegalno dijeljenje datoteka, kockanje bez licenci i promocija bigorstva i antisemitizma, kao dijela njihove internetske cenzorske kampanje.

Budući da je zemlja četrnaest članica, ne bih preporučio da je to sigurno mjesto za mrežne aktivnosti. Vaše informacije mogu biti izložene riziku svakodnevnog praćenja!

Zamotavanje stvari

Nadam se da će ovaj detaljni vodič pomoći korisnicima da razumiju više o savezu 5/9/14 Eyes Alliance. Da zaključim, nikada ne smijete vjerovati zemljama koje su dio UKUSA sporazuma.

Samo za VPN usluge koje se nalaze u zemljama koje nisu članice, jer one jamče anonimnost i sigurnost na mreži, umjesto masovnog nadzora i upada u privatnost.

Što me upućuje na moje drugo pitanje: Nakon što ste pročitali cijeli ovaj vodič, mislite li da su ti savezi zapravo igrali neku ulogu u borbi protiv toga “Rat terorizmu?” – razlog koji stalno koriste za narušavanje VAŠE privatnosti! Ne čini se da u svemu tome postoji posljednji motiv?

Neću ni raspravljati o terorističkim napadima od 2000. godine (kad su povećane mogućnosti nadzora), ali neka’razgovarati o 2010 do danas. Koliko je ovih zemalja zaustavilo bombaške napade / pucnjave putem mrežnog nadzora koji provode na milijardama ili trilijunima ljudi širom svijeta?

Izgleda da je jedino što te agencije traže INFORMACIJE jedna o drugoj, slavnim osobama, običnom čovjeku ili velikim organizacijama.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me