ExpressVPN vs. PIA (privatni pristup internetu)

ExpressVPN vs PIA

Budući da mnogi izgledi za VPN usluge gledaju iz neobrazovanog oka, pretplata na uslugu koja odgovara njihovim potrebama i zahtjevima obično predstavlja težak zadatak.

Ako se suočavate s istom zbrkom s ExpressVPN-om protiv PIA-e, na pravom ste mjestu. Pogledajte ovu detaljnu analizu usporedbe da biste odredili bolji izbor.

Naglasci
ExpressVPN PIA
  1. 3.000+ poslužitelja u 94 zemlje
  2. AES-256-CBC i AES-256-GCM
  3. 3 istodobne veze
  4. Aplikacije za Windows, Mac i iOS & Android
  5. Potvrđena politika nema zapisnika (revidirana)
  1. 3300+ poslužitelja u sustavu 30 zemalja
  2. AES-256 bitna enkripcija
  3. 10 istodobne veze
  4. Aplikacije za sve platforme / uređaje
  5. Potvrđena politika nema zapisnika (revidirana)

Cijene i popusti

ExpressVPN PIA
Razdoblje pretplate 1 mjesec 1 mjesec
6 mjeseci 6 mjeseci
1 godina 1 godina
Posebna ponuda 35% popusta na jednogodišnji plan 67% popusta na jednogodišnji plan
Najviša cijena mjesečno $ 12,95 $ 10,95
Najniža cijena mjesečno $ 8,32 $ 3,33
Jednogodišnja cijena $ 99,5 $ 39.95
Povrat novca zagarantovan 30 dana 7 dana

Usporedbom ove dvije usluge, postaje jasno da je ExpressVPN nešto skuplja usluga. Nudi tri razine pretplate: mjesečno, šest mjeseci i godišnje.

Mjesečni plan počinje s visokih 12,95 USD. Ako se odlučite za dugotrajnu pretplatu, možete postići bolju vrijednost uz manje plaćanja.

Na primjer, šestomjesečni plan koštat će vas 9,99 dolara mjesečno. (naplaćuje se 59,95 USD svakih 6 mjeseci), a godišnje 8,32 USD mjesečno. (naplaćuje se 99,95 USD svakih 12 mjeseci).

S druge strane, PIA izgleda daleko jeftinije. Pružatelj također nudi tri razine pretplate: mjesečne, šestomjesečne i godišnje.

Njihov mjesečni start počinje od 10,95 USD, što je 2 dolara jeftinije od ExpressVPN-a. Šestomjesečni plan košta 5,99 dolara mjesečno, a naplaćuje se 35,95 dolara, što znači da je za 24 dolara jeftiniji.

Za godišnji plan, PIA daje ogroman popust od 67% u odnosu na ExpressVPN’s 35%. To znači da plaćate 3,33 USD / mjesečno, što ukupno iznosi 39,95 USD za 24 mjeseca.

Što se tiče povrata novca, ExpressVPN nudi 30-dnevno jamstvo povrata novca, dok PIA nudi samo 7-dnevni povrat. Međutim, opravdano je s obzirom na njihove niske cijene.

Nabavite ovu najbolju ponudu za ExpressVPN: 35% popusta na jednogodišnji plan

Pronađite najbolju ponudu za PIA: 67% popusta na jednogodišnji plan

Značajke

ExpressVPN PIA
Istovremene veze 3 10
Aplikacije operativnog sustava Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, Amazon Fire TV / Firestick, neki usmjerivači Windows, MacOS, Android, iOS, Linux
Ručna instalacija uređaja Neki usmjerivači, prijemnici Neki usmjerivači
Split tuneliranje Da (samo za Desktop Apps) Ne
Besplatni dodaci Pametni DNS medija Streamer, proširenja preglednika za Chrome, Firefox i Safari SOCKS5 Proxy i blokator oglasa / tracker-a

I ExpressVPN i privatni pristup internetu (PIA) nude izvrsnu kompatibilnost aplikacija. Imate izvorne klijente za Windows, Mac, iOS, Android, Linux, pa čak i Fire TV.

Čak imate i proširenja preglednika za Google Chrome i Mozilla Firefox. ExpressVPN dobiva nadmoć nad PIA-om zahvaljujući podršci usmjerivača za Apple TV.

BVI-ov pružatelj usluga jedini je na tržištu koji nudi izvornu aplikaciju za DD-WRT i Tomato usmjerivače, zajedno s unaprijed konfiguriranim usmjerivačima po povoljnim cijenama..

Split tunneling dostupan je sa desktop aplikacijama za ExpressVPN, ali nijedan od PIA’s aplikacijama. To je prilično alarmantno s obzirom na to da je ova značajka ključna za bujice i igrače.

Međutim, PIA to nadoknađuje nudeći više na putu istovremenog povezivanja. Ako imate samo 3 istovremene veze s ExpressVPN-om, PIA nudi 10 multi-prijava.

Deblokiranje sposobnosti

ExpressVPN PIA
Netflix Da Ne
Hulu Da Da
Sky Go Da Ne
Amazon Prime Da Ne
BBC iPlayer Da Ne
ABS Da Ne
DZS Da Da
nacionalna komunikaciona mreža Da Da
ITV Da Da
Kanal 4 Da Da

U smislu deblokiranja, ExpressVPN je uspio pružiti nevjerojatne performanse. S druge strane, PIA nije uspjela na nesreći zaobilazeći geo-ograničenja i zabrane VPN-a.

Mogao sam pristupiti Netflixu i drugim VoD-ovima, ali performanse su bile poprilične “nedosljedan”. Za pokretanje ovih platformi za strujanje potrebno je prebacivanje na više različitih VPN poslužitelja.

Suprotno tome, ExpressVPN nije postavljao takve probleme, isporučujući nesmetano deblokiranje na mrežama Netflix, BBC iPlayer, Hulu, Amazon Prime, Voot, Hotstar, pa čak i na Disney Plusu.

Kina

Kineski stanovnici i prognanici uvijek su u potrazi “radna” VPN usluge koje mogu zaobići mnoge tehnologije koje koristi “Veliki vatrozid” u Kini.

Srećom za ExpressVPN korisnike, davatelj nudi posvećenu kinesku stranicu. To omogućava stanovnicima zemlje da preuzmu svoje aplikacije i pretplate se na prikladan plan.

S druge strane, PIA ne nudi takve poticaje kineskim korisnicima. Oni nemaju web mjesto u kineskom ogledalu što ljudima onemogućuje korištenje njihove usluge.

Postavljanje i sučelje

ExpressVPN PIA
Čarobnjak za automatsko postavljanje Windows, Mac, Android, iOS Windows, Mac, Android, iOS
Odabir glavne lokacije Lista se temelji Lista se temelji
Stranice dodatnih postavki Da Da
Mobile Friendly Da Da

ExpressVPN je nedavno prošao cjelovitu reviziju svog dizajna i izgleda aplikacija. Od prethodnog “veći” i isprekidani stil, odlučili su se za nešto minimalističko.

Aplikacija za radnu površinu prilično je kompaktna s lokacijskim izbornikom i gumbom za povezivanje koji je dostupan nakon pokretanja aplikacije na Windows, Mac ili Linuxu.

Za izmjenu konfiguracija, u gornjem lijevom kutu stranice nalazi se gumb hamburgera. Klikom na njega dat ćete pristup svim vitalnim postavkama i značajkama.

Što se mobilnih aplikacija tiče, ExpressVPN održava isti dizajn i konzistentnost u cjelokupnom korisničkom sučelju, koji se ne uznemirava ni kada koristite na većem zaslonu.

ExpressVPN sučelje

S druge strane, PIA’S aplikacijama je i dalje potrebno raditi u cjelokupnom korisničkom sučelju i izgledu. Njihove verzije radne površine sjede u traci sa zadacima, kojoj se pristupa desnim klikom na ikonu.

Iako je ovo lijep dizajn, sa sobom donosi i malo gnjavaže. Aplikacija se u osnovi skriva onog trenutka kada pritisnete gumb za minimiziranje. Kao takav, stalno morate ponovno otvarati aplikaciju.

To može biti prilično naporno i frustrirajuće, pogotovo ako pokušavate slijediti vodič za postavljanje ili konfiguraciju, jer praćenje ogromnog popisa koraka može biti težak zadatak.

To’No, mobilne su aplikacije lijepo dizajnirane i sklonjene su neredu. Sve su opcije nabrojane uredno, a povezivanje traje svega nekoliko sekundi, što je prilično značajno.

Aplikacija PIA Windows

Poslužitelji i performanse

ExpressVPN PIA
Zemlje poslužitelja 94 30
Ukupni broj poslužitelja 3000 3300

I ExpressVPN i PIA koriste niz fizičkih i virtualnih lokacija za svoju mrežnu infrastrukturu, kako bi udovoljili zahtjevima korisnika u različitim zemljama.

Nema velike razlike u broju poslužitelja. Tamo gdje ExpressVPN nudi 3 000+ poslužitelja, PIA na listu dodaje još 300, čime je dobila prednost u odnosu na pružatelja usluga sa sjedištem u BVI.

Međutim, ono što nedostaje ExpressVPN-u, to nadoknađuje pokrivanjem više zemalja. U međuvremenu, PIA poslužitelje nudi samo u 30 zemalja, što je sasvim manje.

Ubrzati

ExpressVPN PIA
Gubitak brzine 9% 25%

ExpressVPN i PIA poznati su po nevjerojatno pouzdanim uslugama. No, nude li oni dovoljno dobre performanse da biste mogli uživati ​​u svim aktivnostima vezanim za internet?

Da bih to saznao, obavio sam dubinsku analizu brzine na oba pružatelja usluga. Ovaj je proces omogućen testiranje 5 poslužitelja s različitih mjesta ExpressVPN i PIA.

Ti su poslužitelji bili sa sjedištem u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Australiji i Kanadi. U brzim testovima brzine, PIA je ušla s gubitkom brzine od oko 25%, dok je ExpressVPN bio neznatno bolji u prosjeku 9%.

sigurnosti

ExpressVPN PIA
VPN protokoli PPTP, L2TP, OpenVPN PPTP, L2TP, IPSec, IKEv2, OpenVPN
Šifra šifriranja OpenVPN AES-256-CBC AES-128, AES-256
Šifriranje upravljačkog kanala OpenVPN RSA-4096  RSA-4096
Nakriva tehnologija Lanac bloka šifre nijedan
Sigurnost aplikacije Ubojiti prekidač Ubojiti prekidač
DNS status Privatni DNS Privatni DNS

ExpressVPN nudi podršku za tri protokola: PPTP, L2TP i OpenVPN. U međuvremenu, PIA dodaje spisak više podržavajući IKEv2 i IPSec protokole.

Davatelj utemeljen na BVI koristi OpenVPN kao zadani protokol na svim uređajima. Koristi AES-256-CBC šifre s HMAC SHA-256 provjerom podataka na kanalu podataka.

Za kontrolni kanal koristi AES-256-GCM šifre s RSA-384 rukovanjem i HMAC SHA-256 provjeru podataka.

S druge strane, PIA koristi AES-256-bitne šifre sa SHA256 za provjeru autentičnosti podataka i RSA-4096 za rukovanje na podatkovnom kanalu.

Za kontrolni kanal, PIA koristi iste šifre i provjeru autentičnosti, uz uključivanje SHA384 za provjeru autentičnosti. Savršena tajna unaprijed (PFE) dostupna je putem ECDHE + ECDSA.

Međutim, ExpressVPN je sigurnija opcija, jer oni koriste lanac blokova šifriranja i njihova TrustedServer Infrastruktura sve svoje tvrde diskove prebacuje na RAM model, brišući odmah sve zapise..

Privatnost

ExpressVPN PIA
Zapovjedništvo Britanski djevičanski otoci Ujedinjene države
Dnevnici veze nijedan nijedan
Dnevnici aktivnosti nijedan nijedan
Informacije o prijavi Email adresa Email adresa
Anonimna uplata metode Bitcoin i Mint 32 Kripto valute

Jednim pogledom na gornju tablicu i postaje jasno koji je pružatelj usluga sigurniji. ExpressVPN sjedište ima na Britanskim Djevičanskim otocima, dok se PIA nalazi u Sjedinjenim Državama.

Budući da je BVI autonomna nacija s vlastitim setom zakona, oslobođena je invazivne taktike koju su donijele savezi 5/9/14 Eyes, poput masovnog nadzora i čuvanja podataka.

Isto se ne može reći za Sjedinjene Države, čiji je član utemeljitelj Pet očiju. Kao takav, čak i ako se dobavljač pohvali bez pravila o zapisivanju, povjerenje u njih predstavlja težak zadatak.

Što se tiče anonimnih načina plaćanja, ExpressVPN podržava samo Bitcoin i Mint. PIA, s druge strane, nudi mogućnost prijave putem 32 kripto valute.

Konfiguracija

ExpressVPN PIA
Dodjela adrese Zajednički Zajednički
Statički IP-ovi nijedan nijedan
DDoS zaštita Ne Ne
NAT vatrozid Da Da

Za konfiguracije, ExpressVPN, i PIA koriste zajedničku mrežnu infrastrukturu. Kao rezultat toga, mogu se smatrati jednakim u ovom aspektu.

Nedostatak namjenskih IP adresa još je uvijek alarmantan s obzirom na to da mnogi VPN-korisnici imaju potrebe koje zahtijevaju da pristupaju lokalnim mrežama dok su izvan svoje kuće.

Služba za korisnike

ExpressVPN PIA
Video vodiči Da Da
Pretražujuća baza znanja  Da Da
Telefonska podrška Ne Ne
Podrška putem e-pošte Da Da
Prosječno vrijeme odgovora putem e-pošte 33 minuta 45 minuta
Podrška za ulaznice Da Da
Podrška za chat uživo Da (vanjski) Da (vanjski)

I PIA i ExpressVPN nude podršku putem razgovora uživo, e-pošte i sustava ulaznica. Testiranje usluga live chat otkrilo je da su odgovori bili prilično brzi.

Podrška putem e-pošte / ulaznica trajala je neko vrijeme s PIA-om (u prosjeku 45 minuta po odgovoru), dok je ExpressVPN skratio (prosječno 33 minute).

Proveli smo ove testove slanjem svake VPN tri pitanja putem e-maila. Među njima su dva bila općenita, a dva malo tehnička. Pogledajte statistiku u nastavku:

ExpressVPN

Pitanje Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Odgovor na pitanje
Može li se pratiti ExpressVPN? 15 minuta 1 Da
Pohranjuje li ExpressVPN zapisnike? 18 minuta 1 Da
Kako gledati Netflix s ExpressVPN-om? 55 minuta 1 Da
Koje značajke nudi ExpressVPN za bujice? 47 minuta 1 Da

PIA

Pitanje Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Odgovor na pitanje
Zašto se PIA nalazi u zemlji s pet očiju? 1 sat 1 Da
Vozi li privatni pristup internetu zapise? 45 minuta 1 Da
Radi li privatni pristup internetu putem Netflixa? 50 minuta 1 Da
Kako mogu dobiti povrat sredstava od privatnog pristupa internetu? 44 minuta 1 Da

Pobjednik: ExpressVPN

ExpressVPN Pobjeda

Iako oba pregledana VPN-a pružaju zadivljujuće performanse, sigurnost, privatnost i značajke, ExpressVPN definitivno izgleda kao bolja opcija.

Nudi veću mrežu poslužitelja, uspješno deblokira Netflix, radi u Kini, pa čak nudi i usmjerivač koji radi na DD-WRT i Tomato usmjerivačima..

Slični članki

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me