Surfshark vs Akses Internet Persendirian (PIA)

Surfshark vs PIA

Di mana Surfshark mewakili jenis perkhidmatan VPN baru, Akses Internet Persendirian (PIA) telah mendapat beberapa batu di atasnya dan berdiri sebagai pilihan popular untuk ramai.

Adakah anda cuba menentukan pilihan yang lebih baik antara kedua-duanya? Jika ya, maka anda berada di tempat yang betul. Lihat ini perbandingan perbandingan Surfshark vs PIA yang mendalam.

Sorotan

Surfshark PIA
 1. 1040+ Server dalam 61+ Negara
 2. IP Dinamik / statik disediakan
 3. Sambungan Serentak Tidak Sempurna
 4. Aplikasi untuk Semua Platform / Peranti
 5. Tiada Polisi Log Yang Disahkan (Diaudit)
 1. 3300+ pelayan dalam 30 negara
 2. AES-256 bit Encryption
 3. 10 Sambungan Serentak
 4. Aplikasi untuk Semua Platform / Peranti
 5. Tiada Polisi Log Yang Disahkan (Diaudit)

Harga dan Diskaun

Surfshark PIA
Tempoh Langganan 1 bulan 1 bulan
1 tahun 6 bulan
2 tahun 1 tahun
Tawaran istimewa 83% Off pada Pelan 24-Bulan 67% Off pada Rancangan 1 Tahun
Harga tertinggi setiap bulan $ 11.95 $ 10.95
Harga terendah setiap bulan $ 1.99 $ 3.33
Harga satu tahun $ 71.88 $ 39.95
Jaminan Wang Balik 30 hari 7 hari

PIA dan Surfshark adalah perkhidmatan VPN mesra bajet yang menawarkan nilai yang baik untuk wang yang lebih rendah. Untuk bermula, anda mempunyai tiga peringkat dalam langganan.

Pelan bulanan untuk PIA akan dikenakan biaya $ 10.95, sedangkan yang sama untuk Surfshark menelan biaya $ 11.95. Oleh itu, PIA cenderung menjadi pilihan yang lebih murah untuk langganan bulanan.

Peringkat lain yang boleh didapati dari PIA termasuk 6 bulan dan pelan 1 tahun. Pelan 6-bulan akan menetapkan anda kembali dengan $ 5.99 / mo, dibilkan sebagai $ 35.95 sekali.

Sementara itu, pelan 1 tahun tersedia untuk $ 3.33 / mo., Memberikan anda 67% off besar-besaran. Oleh itu, pengguna hanya membayar minimum $ 39.95 untuk 12 bulan.

Surfshark, sebaliknya, tidak menawarkan pelan 6 bulan. Selepas bulanan, mereka memberikan pengguna akses kepada langganan 1 tahun dan 2 tahun.

Pelan 1 tahun memberi anda diskaun 50% pada harga asal. Anda membayar $ 5,99 / mo, yang berjumlah $ 71.88 untuk 12 bulan. Ini agak mahal berbanding dengan PIA.

Walau bagaimanapun, Surfshark membentuknya dengan menawarkan diskaun sebanyak 83% untuk pelan 2 tahun. Untuk akses 24 bulan, anda hanya membayar minimum $ 47.76!

Setakat pembayaran balik, PIA hanya menawarkan jaminan 7 hari. Sementara itu, Surfshark menawarkan tempoh 30 hari lebih panjang untuk mendapatkan bayaran balik.

Dapatkan Tawaran Terbaik untuk Surfshark ini: Jimat 83% pada istimewa 2 tahun

Dapatkan Tawaran Terbaik untuk PIA: Dapatkan 67% Off pada Rancangan 1 Tahun

ciri-ciri

Surfshark PIA
Sambungan serentak Tidak terhad 10
Apps Sistem Operasi Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, Amazon Fire TV Windows, MacOS, Android, iOS, Linux
Pemasangan Peranti Manual Set-Top Box, Router, dan Linux Sesetengah Penghala
Split Tunneling Ya (Semua Aplikasi) Tidak
Ekstra Percuma Sokongan Shadowsocks, Hacklock, Blindsearch, NoBorders Mode, TrustDNS SOCKS5 Proksi dan penghalang iklan / tracker

Kedua-dua Surfshark dan PIA menawarkan fungsi hebat pada pelbagai peranti. Dengan setiap pembekal, anda mempunyai aplikasi asli untuk semua platform / peranti yang popular.

Ini termasuk Windows, Mac, iOS, Android, Linux, Google Chrome, Mozilla Firefox dan juga TV Kebakaran. Anda juga mendapat sokongan router untuk Apple TV.

Belum lagi, anda juga boleh mencari aplikasi yang berfungsi dengan Xbox One, dan Nintendo Switch, yang sangat membantu, untuk mengatakan paling sedikit untuk penonton pemain video!

Setakat sambungan serentak, PIA menawarkan keupayaan untuk menubuhkan 10 log masuk, manakala Surfshark melangkah lebih jauh.

Ia memberi pengguna pelbagai log masuk dan ciri seperti sokongan Shadowsocks untuk China, Hacklock untuk perlindungan kecurian identiti, dan mod NoBorders untuk mengakses pelayan yang dibenci.

PIA, sebaliknya, tidak menawarkan banyak cara. Aplikasi mereka juga hilang yang penting “Split Tunneling” teknologi!

Keupayaan Unblocking

Surfshark PIA
Netflix Ya Tidak
Hulu Ya Ya
Sky Go Ya Tidak
Amazon Prime Ya Tidak
BBC iPlayer Ya Tidak
ABS Ya Tidak
CBS Ya Ya
NBC Ya Ya
ITV Ya Ya
Saluran 4 Ya Ya

Dari segi pembatalan, saya menerima keupayaan luar biasa dari Surfshark. Malangnya, PIA tidak dapat melangkau geo-larangan dan pengharaman VPN dengan mudah.

Pembekal gagal dalam menyediakan prestasi konsisten merentasi pelbagai perkhidmatan streaming. Oleh itu, ia mungkin bukan pilihan terbaik untuk membuka sekatan.

Anda menerima prestasi yang lebih baik dari Surfshark, yang berjaya menyahsekat Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime, Hulu, Voot, Hotstar, dan juga Disney Plus.

Saya tidak menghadapi masalah downtime dengan pembekal, streaming itu lancar walaupun pada kualiti Ultra HD, dan saya tidak mendapat “kesilapan mengesan proksi / VPN” pada semua laman web di atas.

China

Netizens Cina sentiasa mencari perkhidmatan yang membolehkan pengguna membuka kunci dalam negara atau mengakses kandungan tempatan dari China di tempat lain di dunia.

“Firewall Besar” mengamalkan pelbagai teknologi seperti perkhidmatan VPN blackholing, keracunan DNS, rampasan DNS, dan penapisan IP, yang menjadikan tugas sukar.

Di mana PIA gagal menyediakan sebarang insentif untuk sama ada penonton, Surfshark cenderung agak mengesankan; terutamanya bagi mereka yang tinggal di negara ini.

Ia menawarkan laman web cermin Cina yang membolehkan individu memuat turun / memasang aplikasi mereka. Pada masa yang sama, ia menawarkan a “NoBorders” mod.

Mod ini mengaktifkan Sursfhark’pelayan yang dikhaskan untuk mengubah lalu lintas VPN ke trafik HTTP biasa untuk memintas sekatan geo di China.

Walau bagaimanapun, tidak ada sokongan bagi mereka yang ingin membeli VPN ke China, seperti PureVPN yang menawarkan 12 pelayan Cina khusus untuk mengakses kandungan tempatan.

Pengguna di China boleh memuat turun Surfshark dari halaman Cina mereka yang berdedikasi di sini: https://shark-cn.com/

Persediaan dan Antara Muka

Surfshark PIA
Wizard Persediaan Automatik Windows, Mac, Android, iOS Windows, Mac, Android, iOS
Pemilihan Lokasi Utama Berasaskan senarai Berasaskan senarai
Halaman Tetapan Tambahan Ya Ya
Mudah Alih Mudah Alih Ya Ya

Dari segi antara muka, Surfshark’aplikasi s luar biasa mesra pengguna dan intuitif. Aplikasi desktop mempunyai reka bentuk padat yang sangat mudah difahami.

Anda mempunyai menu pemilihan lokasi dan butang menyambung kelihatan tepat selepas membuka aplikasi. Ini membolehkan pengguna untuk memanfaatkan sambungan segera ke pelayan VPN.

Untuk konfigurasi, cukup klik pada “gear” ikon. Ia akan memberi anda pilihan untuk mengubah protokol dan penyulitan, bersama dengan fungsi aplikasi lain.

Aplikasi mudah alih sama seperti mesra pengguna dan mempunyai reka bentuk dan rupa yang sama tetapi dioptimumkan untuk skrin yang lebih kecil. IP yang berdedikasi juga boleh diakses secara langsung dari dalam aplikasinya.

Mod Streaming Surfshark

PIA’aplikasi s, sebaliknya, mempunyai penampilan dan reka bentuk yang lebih luas yang memerlukan sedikit kerja di UI keseluruhan, kerana ia menjadi agak rumit.

Di desktop, aplikasinya menyembunyikan dirinya yang kedua apabila anda menekan butang minimize. Ini bermakna, anda perlu sentiasa membuka semula aplikasi setiap kali anda mahu melakukan sesuatu.

Ini boleh menjadi sangat menyebalkan bagi mereka yang cuba mengikuti langkah-langkah dalam panduan konfigurasi / persediaan. Sudah tentu, individu-individu teknologi tidak akan mempunyai masalah dengan tugas itu.

Aplikasi mudah alih direka dengan baik walaupun dan cenderung bebas berantakan. Semua pilihan disenaraikan dengan kemas dan bersambung mengambil masa hampir beberapa saat, yang agak luar biasa.

Aplikasi Windows PIA

Severs dan Prestasi

Surfshark PIA
Negara pelayan 61 30
Jumlah Pelayan 1,040+ 3,300

Kedua-dua Surfshark dan PIA menawarkan infrastruktur rangkaian yang baik. Bekas itu mempunyai 1,040+ pelayan di 61 negara, manakala PIA menyokong 3,300 pelayan di 30 negara.

Walaupun kiraan pelayan Surfshark lebih rendah daripada PIA. Ia menjadikannya dengan menambah lebih banyak cara di negara yang disokong, yang sangat membantu.

Ini kerana kebanyakan pengguna mahukan kepelbagaian dalam pemilihan pelayan yang ada. Walaupun PIA menyokong 30 negara, jumlahnya terlalu kecil.

Begitu juga, Surfshark perlu menaik taraf bilangan pelayannya untuk mengelakkan masalah kelajuan / prestasi, kerana lebih banyak pengguna melanggan produk mereka.

Kelajuan

Surfshark PIA
Kerugian Speed 12% 25%

Untuk mendapatkan idea yang lebih baik mengenai prestasi, saya menjalankan analisis kelajuan pada kedua-dua: PIA dan Surfshark. Ini memerlukan ujian 5 pelayan berbeza dari setiap pembekal.

Negara-negara yang dipilih ialah AS, UK, Perancis, Australia, dan Kanada. Semua ujian dilakukan pada sambungan 100 Mbps untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Dalam ujian kelajuan kosong, Surfshark berjaya menghantar purata 88 Mbps dalam muat naik dan muat turun, menunjukkan kehilangan kelajuan 12%.

Sebaliknya, PIA mempunyai kerugian yang lebih tinggi menyentuh tanda 25% dalam pengurangan laju, merekodkan kelajuan purata 75 Mbps.

Keselamatan

Surfshark PIA
Protokol VPN L2TP, IPSec, IKEv2, Shadowsocks, OpenVPN PPTP, L2TP, IPSec, IKEv2, OpenVPN
Penyulitan Data OpenVPN AES-256 AES-128, AES-256
Penyulitan Saluran Kawalan OpenVPN RSA-2048  RSA-4096
Teknologi Cloaking Shadowsocks Tiada
Keselamatan Apl Membunuh Suis, Wi-Fi, Perlindungan Kebocoran DNS / WebRTC / IP Membunuh Suis dan Perlindungan Kebocoran DNS / WebRTC / IP
Status DNS TrustDNS DNS Persendirian

Surfshark adalah penggemar besar protokol OpenVPN dan menggunakannya sebagai “lalai” di seluruh perantinya kecuali iOS. Pengguna boleh beralih antara UDP dan TCP apabila diperlukan.

Untuk penyulitan, ia menggunakan ciphers AES-256-GCM supaya tiada pengesahan tambahan disediakan pada saluran data.

Untuk saluran kawalan, Surfshark menggunakan AES-256-GCM cipher dengan pertukaran kunci TLS yang dijamin menggunakan RSA-2048. Rahsia ke hadapan yang sempurna disediakan oleh pertukaran utama ECDH- (384?).

PIA, sebaliknya, menyokong bilangan protokol yang sama. Sebagai piawai, ia juga menggunakan OpenVPN merentas semua peranti kecuali iOS dan MacOS yang menggunakan protokol IKEv2.

Untuk saluran kawalan, PIA menggunakan ciphers yang sama dan pengesahan hash, dengan memasukkan SHA384 untuk pengesahan. Secrecy Forward Perfect (PFE) boleh didapati melalui ECDHE + ECDSA.

Ujian Bocor

Untuk memastikan anda menerima keselamatan yang kukuh dari kedua-dua pembekal, saya menjalankan ujian kebocoran. Proses ini melibatkan penggunaan 6 alat yang berbeza untuk pengesanan alamat WebRTC / DNS / IP:

Kebocoran Permintaan WebRTC dan HTTP:
 • https://browserleaks.com/webrtc
 • https://www.doileak.com/
Kebocoran DNS:
 • https://www.perfect-privacy.com/dns-leaktest/
 • https://www.dnsleaktest.com/
IPv4 / IPv6 dan Torrent IP Leaks:
 • https://ipleak.net/
 • https://ipx.ac/run/

Tidak mengejutkan, kedua-dua PIA dan Surfshark melepasi ujian dengan warna terbang, tanpa namakan semua maklumat penting yang dapat dikenal pasti secara peribadi, menjaga anda dilindungi 24/7!

Privasi

Surfshark PIA
Ibu pejabat Pulau British Virgin Amerika Syarikat
Log Sambungan Tiada Tiada
Log Aktiviti Tiada Tiada
Maklumat Pendaftaran Alamat emel Alamat emel
Bayaran Anonim Kaedah Monero, Dash, Gridcoin, Rpple, ZCaas, Ehterum, Litecoin, Bitcoin 32 Cryptocurrencies

Berasaskan di British Virgin Islands, Surfshark mendapat kelebihan berbanding pembekal lain. BVI tidak mengenakan pengawasan massa mandatori atau undang-undang pengekalan data.

Walaupun menjadi sebahagian daripada Raja British, BVI adalah bidang kuasa bebas, yang mengikut undang-undangnya sendiri yang memihak kepada privasi dan keselamatan pengguna.

PIA, sebaliknya, mempunyai ibu pejabatnya di Amerika Syarikat, yang merupakan ahli pengasas Persekutuan Lima / Sembilan / Empat Belas Mata.

Oleh itu, ia terlibat dalam perkongsian perisikan dan mengenakan undang-undang pengekalan data mandatori yang mesti diikuti oleh telekom, internet, dan penyedia VPN juga.

Pada bila-bila masa, kerajaan boleh mengeluarkan perintah lelucon disertai dengan sepina yang membuatnya perlu untuk bekerjasama dengan apa-apa permintaan log.

Konfigurasi

Surfshark PIA
Peruntukan Alamat Dikongsi / Statik Dikongsi
IP Statik 6+ Lokasi Tiada
Perlindungan DDoS Ya Ya
NAT Firewall Ya Ya

Di mana Surfshark mengamalkan infrastruktur rangkaian bersama / statik, Akses Internet Persendirian (PIA) mengikuti struktur peruntukan alamat bersama.

Ini agak bermasalah, memandangkan IP statik diperlukan untuk mengakses maklumat perbankan yang sensitif atau mengakses LAN di negara lain.

Untungnya, Surfshark menawarkan IP khusus sebagai add-on. Walaupun anda perlu membayar tambahan, anda mempunyai 6+ lokasi yang tersedia untuk sambungan segera.

Khidmat Pelanggan

Surfshark PIA
Panduan Video Ya Ya
Pangkalan Pengetahuan yang Boleh Ditelusuri  Ya Ya
Sokongan Telefon Tidak Tidak
Sokongan E-mel Ya Ya
Purata Masa Maklum Balas E-mel 25 minit 45 minit
Sokongan Tiket Ya Ya
Sokongan Sembang Langsung Ya Ya

Dengan sama ada pembekal, anda mempunyai banyak pilihan untuk sokongan. Ini termasuk sokongan tiket, e-mel, dan sembang langsung, bersama dengan bahagian pengetahuan dan pertanyaan yang boleh dicari.

Semua opsyen berfungsi dengan baik dan masa tindak balas pada sembang live VPN sama ada cukup menarik. Hanya diperlukan beberapa saat untuk mendapatkan jawapan kepada pertanyaan teknikal.

Saya juga melakukan ujian pada masa respons dari setiap pembekal pada sokongan e-mel. Proses itu termasuk menghantar kedua-dua penyedia soalan empat melalui e-mel. Lihat statistik bagi setiap VPN di bawah:

Surfshark

Soalan Masa Maklum Balas Awal Bilangan E-mel Soalan Dijawab
Adakah Surfshark berfungsi dengan Netflix? 20 minit 1 Ya
Adakah Surfshark baik untuk Torrenting? 25 minit 1 Ya
Adakah Surfshark bekerja di China? 30 minit 1 Ya
Bagaimana untuk mengaktifkan penyimpangan? 20 minit 1 Ya

PIA

Soalan Masa Maklum Balas Awal Bilangan E-mel Soalan Dijawab
Kenapa PIA terletak di Negara Mata Lima? 1 jam 1 Ya
Adakah Akses Internet Swasta menyimpan log? 45 minit 1 Ya
Adakah akses internet swasta berfungsi dengan Netflix? 50 minit 1 Ya
Bagaimanakah saya mendapat bayaran balik dari akses Internet peribadi?? 44 minit 1 Ya

Pemenang: Surfshark

Surfshark adalah Pemenang

Tidak dinafikan lagi, Surfshark memenangi perbandingan ini, kerana menjadi lebih baik pada platform pengaliran keluar yang mengunci, bekerja di China, dan menawarkan IP yang berdedikasi, semuanya semasa mesra bajet.

PIA juga merupakan perkhidmatan yang baik, tetapi terdapat peningkatan yang diperlukan di beberapa kawasan. Belum lagi, pembekal berpangkalan di bidang kuasa yang berisiko, yang menghilangkan keseluruhan tujuan memanfaatkan privasi!

Похожие статьи

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me