PureVPN vs PIA (Akses Internet Persendirian)

PureVPN vs PIA

Ramai pengguna menghadapi kekeliruan besar apabila cuba memilih VPN yang sesuai. Kekeliruan ini kebanyakannya berpunca daripada hakikat bahawa pengguna sering melihat perkhidmatan VPN dari mata yang tidak terlatih.

Jika anda menghadapi kekeliruan yang sama mengenai dua perkhidmatan utama iaitu PureVPN dan PIA, anda berada di tempat yang betul. Lihatlah perbandingan perbandingan terperinci ini untuk menentukan pilihan yang lebih baik:

Sorotan

PureVPN PIA
 1. 2000+ pelayan dalam 140 negara
 2. IP khusus yang ada
 3. 5 Sambungan serentak
 4. Aplikasi untuk Semua Platform / Peranti
 5. Tiada Polisi Log Yang Disahkan (Diaudit)
 1. 3300+ pelayan dalam 30 negara
 2. AES-256 bit Encryption
 3. 10 Sambungan Serentak
 4. Aplikasi untuk Semua Platform / Peranti
 5. Tiada Polisi Log Yang Disahkan (Diaudit)

Harga dan Diskaun

PureVPN PIA
Tempoh Langganan 1 bulan 1 bulan
1 tahun 6 bulan
2 tahun 1 tahun
Tawaran istimewa 73% Off pada Rancangan 2 Tahun 67% Off pada Rancangan 1 Tahun
Harga tertinggi setiap bulan $ 10.95 $ 6.95
Harga terendah setiap bulan $ 1.65 $ 3.33
Harga satu tahun $ 69.72 $ 34.95
Jaminan Wang Balik 31 hari 7 hari

Setakat harga prihatin, terdapat persaingan yang sangat dekat antara kedua-dua VPN ini. Dan lebih mengejutkan lagi, Akses Internet Peribadi lebih murah daripada PureVPN jika anda melihat kedua-dua pelan harga keseluruhan mereka.

Ini sangat pelik, kerana PureVPN adalah salah satu daripada perkhidmatan VPN Top yang jarang berlaku yang telah memposisikan dirinya sebagai perkhidmatan VPN yang berpatutan, dan di sini, dalam perbandingan ini, jelas PIA adalah pemimpin.

PureVPN’Kesepakatan terbaik selama lima tahun di mana kos jatuh ke $ 1.65 / bulan yang luar biasa. Perjanjian 24 Bulan juga cukup mahal pada $ 3.29 / bulan dan tidak keluar dari julat yang berpatutan lagi.

Walau bagaimanapun, walaupun harga yang rendah dilaksanakan oleh PureVPN, ia’s masih tidak murah berbanding PIA’rancangan penetapan harga.

Kebanyakan orang tidak memikirkan PIA sebagai perkhidmatan VPN murah, tetapi kesilapan ini perlu ditangani kerana jika VPN Top adalah lebih murah daripada PureVPN daripada yang pasti VPN terbaik yang paling berpatutan di luar sana.

Dapatkan Tawaran Terbaik untuk PIA: Potong kos sebanyak 71%

Dapatkan Tawaran Terbaik untuk PureVPN: Jimat 73% pada istimewa 2 tahun mereka

ciri-ciri

PureVPN PIA
Sambungan serentak 5 10
Apps Sistem Operasi Windows, MacOS, Android, iOS, Linux, dan TV Kebakaran Windows, MacOS, Android, iOS, Linux
Pemasangan Peranti Manual Linux, Router, Set Top Boxes Sesetengah Penghala
Split Tunneling Ya (Semua Aplikasi) Tidak
Ekstra Percuma Kodi addon rasmi, penyekat iklan, pengimbas malware, pelanjutan penyemak imbas untuk Chrome dan Firefox SOCKS5 Proksi dan penghalang iklan / tracker

Memilih VPN bermakna lebih daripada sekadar melihat kos. Anda perlu memastikan anda mempunyai akses kepada ciri-ciri perkhidmatan premium. Untungnya, PureVPN berjaya melakukannya dengan baik dalam hal ini.

Sebagai perbandingan kepada PIA, pembekal yang berpangkalan di Hong Kong melonjak lebih banyak dalam menawarkan pengguna senarai ciri-ciri canggih. Anda mendapat lebih banyak akses melalui aplikasi asli untuk semua platform / peranti.

Untuk keselamatan dan nuansa, pengguna boleh menggunakannya “Split Tunneling” ciri yang hilang dengan PIA’aplikasi s. Sebagai tambahan, anda mempunyai pengimbas malware, penyekat iklan, dan juga Kodi Add-on rasmi.

PureVPN juga menawarkan set alat yang unik, yang saya akan berbincang di bawah untuk kemudahan anda di bawah. Semua ciri ini memposisikan VPN lebih tinggi daripada PIA dan yang lain di pasaran.

Keupayaan Unblocking

PureVPN PIA
Netflix Ya Tidak
Hulu Ya Ya
Sky Go Ya Tidak
Amazon Prime Ya Tidak
BBC iPlayer Ya Tidak
ABS Ya Tidak
CBS Ya Ya
NBC Ya Ya
ITV Ya Ya
Saluran 4 Ya Ya

Jika kita bercakap tentang “membuka kunci”, tidak ada pilihan yang lebih baik daripada PureVPN. Semua pelayannya menggunakan teknologi penyulitan dan keselamatan yang kuat yang membolehkan untuk segera memintas sekatan geo.

Ini membolehkan pengguna membuka kunci semua versi Netflix, bersama dengan platform lain seperti Amazon Prime, BBC iPlayer, Hulu, dan kini walaupun Disney +, manakala PIA gagal menawarkan kemudahan yang sama.

Belum lagi, PureVPN adalah satu-satunya penyedia di pasaran yang membolehkan pembatalan semua VoDs popular secara langsung melalui sambungan penyemak imbasnya pada Chrome dan Mozilla Firefox.

Anda mempunyai “laman web popular” pilihan tersedia yang menyenaraikan semua tapak terkenal yang anda ingin akses. Apabila memilih yang anda mahu menyahsekat, PureVPN dengan serta-merta mengalihkan anda ke versi tempatan, tolak kerumitan.

China

Sejak PureVPN mempunyai ibu pejabat di Hong Kong, ia berfungsi lebih baik untuk kedua-duanya: Ekspatriat Cina dan mereka yang menetap di negara ini. Malah, ia juga menawarkan 12 pelayan Cina.

Ini adalah sesuatu yang tidak semestinya penyedia terbaik di pasaran dapat menawarkan. Banyak VPN menuntut untuk bekerja di China, dan ketika mereka melakukannya, mereka lupa untuk memenuhi keperluan “ekspatriat” pasaran.

Sebagai contoh, PIA tidak menawarkan mana-mana pelayan Cina dan juga tidak mempunyai laman Cina khusus untuk pengguna memuat turun aplikasi mereka. Akibatnya, PureVPN pasti kelihatan seperti pilihan yang lebih baik.

Persediaan dan Antara Muka

PureVPN PIA
Wizard Persediaan Automatik Windows, Mac, Android, iOS Windows, Mac, Android, iOS
Pemilihan Lokasi Utama Berasaskan senarai Berasaskan senarai
Halaman Tetapan Tambahan Ya Ya
Mudah Alih Mudah Alih Ya Ya

PureVPN menetapkan sendiri selain penyedia lain di pasaran dengan menawarkan aplikasi yang sangat mesra pengguna dan mudah digunakan di pelbagai platform / peranti, termasuk Android / Apple TV dan Firestick.

Versi Windows / Mac menawarkan pandangan yang kemas dan bersih dengan banyak pilihan yang boleh dikonfigurasi untuk individu berteknologi. Pada masa yang sama, anda ada “langsung” pilihan yang tersedia untuk pemula.

Sementara itu, aplikasi mudah alih menggunakan a “lebih gelap” penampilan, tetapi yang sama-sama mengagumkan. Anda mempunyai penyenaraian pelayan khusus untuk semua keperluan berkaitan VPN anda, bersama-sama dengan akses kepada IP Dedicated juga.

PureVPN Mac App

PIA’aplikasi s masih memerlukan kerja dan peningkatan UI keseluruhan. Versi desktop mereka duduk di bar tugas dengan kebanyakan ciri boleh diakses terus dengan mengklik kanan ikon. Ini bagus, tetapi juga menimbulkan kerumitan.

Oleh kerana aplikasi menyembunyikan dirinya yang kedua anda meminimumkan, ia menjadi gangguan besar bagi mereka yang cuba mengikuti panduan persediaan atau konfigurasi, kerana anda sentiasa perlu mengklik pada ikon untuk membuka aplikasi lagi.

Ia’aplikasi mudah alih s direka dengan baik walaupun dan cenderung bebas berantakan. Semua pilihan disenaraikan dengan kemas dan bersambung mengambil masa hampir beberapa saat, yang agak luar biasa.

Aplikasi Windows PIA

Pelayan

PureVPN PIA
Negara pelayan 140+ 30
Jumlah Pelayan 2,000 3,300

Apabila turun untuk membandingkan penyedia VPN pada infrastruktur pelayan mereka, kita perlu mengambil kira banyak aspek yang berbeza seperti jumlah pelayan total, bilangan lokasi di seluruh dunia, pelayan yang berdebar-debar yang berdedikasi antara lain.

Jadi ini menjadikannya sukar untuk menganalisis kedua-dua perkhidmatan ini pada akaun ini kerana nombor dari setiap VPN disusun seperti ini:

PureVPN kini menawarkan sekitar 2000+ pelayan di seluruh dunia, termasuk pelayan Torrenting dan P2P yang berdedikasi, tetapi faktor di mana ia mengatasi semua VPN yang lain adalah bilangan negara yang disokong, yang melebihi 140 kiraan.

PIA, di sisi lain menawarkan lebih banyak pelayan daripada PureVPN iaitu 3300 pelayan total, tetapi lokasi yang ditawarkannya terlalu terhad untuk memberikan apa-apa kemajuan yang jelas terhadap PureVPN.

Ia hanya mempunyai pelayan di 33 negara, yang tidak termasuk 1/4 dari lokasi PureVPN yang ditawarkan. Putusan: Mereka berdua leher ke leher ketika datang ke infrastruktur pelayan mereka, jadi sukar untuk menentukan pemenang.

Kelajuan

PureVPN PIA
Kerugian Speed 9% 25%

PureVPN dan PIA adalah dua perkhidmatan utama ketika datang untuk menyokong kegiatan streaming di situs seperti Netflix dan BBC iPlayer, sehingga kedua-duanya tentu menawarkan kecepatan optimum.

Walau bagaimanapun, apabila kami menjalankan ujian kelajuan pada kedua-dua perkhidmatan ini, kami mendapati bahawa PureVPN teratas pada 4 pelayan yang dipilih secara rawak dalam analisis kami berbanding dengan PIA.

Pelayan ini berpangkalan di AS, UK, Perancis dan Kanada. Dalam ujian kelajuan yang terdedah, PIA mencatatkan kelajuan kehilangan kira-kira 25% manakala PureVPN sedikit lebih baik pada purata 9%.

Keputusan Putusan: PureVPN adalah pemenang di sini dan kami akan mencadangkan pengguna bahawa mereka pergi jika kelajuan adalah salah satu kebimbangan utama mereka apabila melanggan perkhidmatan VPN.

Keselamatan

PureVPN PIA
Protokol VPN PPTP, L2TP, IPSec, IKEv2, OpenVPN PPTP, L2TP, IPSec, IKEv2, OpenVPN
Penyulitan Data OpenVPN AES-256-CBC AES-128, AES-256
Penyulitan Saluran Kawalan OpenVPN RSA-4096 RSA-4096
Teknologi Cloaking Tiada Tiada
Keselamatan Apl Membunuh Suis dan Perlindungan Leak DNS Membunuh suis
Status DNS DNS Persendirian DNS Persendirian

PureVPN menambah PPTP, L2TP, OpenVPN (TCP dan UDP), SSTP dan IKEv2, ke senarai protokol yang disokong. SSTP kebanyakannya digunakan pada peranti Windows dan IKEv2 adalah tambahan yang berguna untuk peranti mudah alih.

Ia menggunakan cipher AES-256-CBC dengan HMAC SHA1 hash pengesahan untuk saluran data dan AES-256-CBC cipher dengan HMAC SHA384 hash pengesahan dan RSA-4096 enkripsi jabat tangan untuk saluran kawalan.

Sekiranya kita bercakap tentang keselamatan keseluruhan, PureVPN pastinya lebih kuat. Ia menawarkan pilihan keselamatan yang dipertingkatkan seperti Double VPN dan Split Tunneling, NAT Firewall, dan Perlindungan DDoS.

Sebaliknya, PIA hanya menawarkan sokongan pada Protokol L2TP / IPSec dan OpenVPN. Untuk saluran data, PIA menggunakan AES-256-bit ciphers dengan SHA256 untuk pengesahan data dan RSA-4096 untuk jabat tangan.

PFE boleh didapati melalui pertukaran DHE + RSA. Untuk saluran kawalan, PIA menggunakan ciphers yang sama dan pengesahan hash, dengan memasukkan SHA384 untuk pengesahan. Secrecy Forward Perfect (PFE) boleh didapati melalui ECDHE + ECDSA.

Pendek kata, anda menerima privasi hebat dengan kedua-dua pembekal. PureVPN, bagaimanapun, melangkah lebih jauh dengan menawarkan ciri tambahan untuk memberikan keselamatan yang lebih baik kepada pengguna di seluruh dunia.

Privasi

PureVPN PIA
Ibu pejabat Hong Kong Amerika Syarikat
Log Sambungan Tiada Tiada
Log Aktiviti Tiada Tiada
Maklumat Pendaftaran Alamat emel Alamat emel
Bayaran Anonim Kaedah Monero, Dash, Gridcoin, Rpple, ZCaas, Ehterum, Litecoin, Bitcoin, dan banyak lagi Mint, BitPay, 32 cryptocurrency termasuk Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin

PureVPN mendapat kelebihan ke atas PIA, berkat lokasinya yang strategik di Hong Kong, yang jauh dari mata prying dari Lima, Sembilan, dan Empat Mata Aliansi (memasuki pengekalan data dan pengawasan massa)

PIA mempunyai ibu pejabat di AS, yang secara harfiah merupakan lambang dari semua aktiviti invasif kedua-dua: dalam talian dan di luar talian. Oleh itu, jika kita bercakap tentang “faktor kepercayaan”, PureVPN pastinya menjadi pilihan yang lebih peribadi, memandangkan mereka juga tidak mempunyai perkhidmatan log. .

Berkenaan dengan kaedah pembayaran, di mana PIA menyokong Mint, BitPay, 32 cryptocurrency termasuk Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin, PureVPN menambah lagi senarai dengan memasukkan inc PaymentWall ke pendaftaran mereka.

Konfigurasi

PureVPN PIA
Peruntukan Alamat Dikongsi / Statik Dikongsi
IP Statik 7+ Negara Tidak
Perlindungan DDoS Ya Tidak
NAT Firewall Ya Ya

Dari segi konfigurasi, PureVPN sekali lagi mendapat keuntungan atas PIA. Ini kerana penyedia berasaskan AS hanya menyokong infrastruktur yang dikongsi dengan IP dinamik yang tersedia.

Sebaliknya, PureVPN menawarkan insentif kepada para penggunanya, menyokong kedua-duanya; infrastruktur yang dikongsi dan statik. Mereka mempunyai IP yang berdedikasi yang terdapat di lebih daripada 7 negara di seluruh dunia.

Adalah penting untuk disebutkan walaupun IP yang berdedikasi boleh didapati sebagai tambahan dengan harga berasingan. Sekiranya anda memilih perlindungan DDoS, anda mungkin perlu membayar lebih tinggi untuk IP berdedikasi.

Sokongan pengguna

PureVPN PIA
Panduan Video Ya Ya
Pangkalan Pengetahuan yang Boleh Ditelusuri  Ya Ya
Sokongan Telefon Tidak Tidak
Sokongan E-mel Ya Ya
Purata Masa Maklum Balas E-mel 39 minit 45 minit
Sokongan Tiket Ya Ya
Sokongan Sembang Langsung Ya Ya

Jenis sokongan pelanggan terbaik adalah melalui pilihan sokongan sembang secara langsung kerana lebih personal, mudah digunakan dan techy daripada sokongan e-mel yang rumit.

Dan jika ini adalah metrik untuk menghuraikan sokongan pelanggan terbaik, maka PureVPN menyediakan pelanggan yang sangat baik berbanding PIA. Ia menawarkan sistem sembang langsung yang sangat proaktif.

Sebaliknya, PIA masih terjebak pada pertengahan 2010 dengan sokongan berasaskan e-melnya. PIA’Kaedah sokongan pelanggan tidak relevan pada hari ini’s dunia, jadi kami akan mencadangkan untuk menaik taraf sendiri.

Walau bagaimanapun, sejak sokongan e-mel masih merupakan pilihan untuk kedua-dua pembekal, saya memutuskan untuk meletakkan mereka dalam ujian. Berikut adalah butiran mengenai masa respons dari setiap pembekal pada sokongan e-mel.

PureVPN

Soalan Masa Maklum Balas Awal Bilangan E-mel Soalan Dijawab
Adakah PureVPN baik untuk Torrenting? 25 minit 1 Ya
Adakah PureVPN berfungsi dengan Netflix? 39 minit 1 Ya
Bolehkah saya Pasang PureVPN pada LibreELEC 50 minit 1 Ya
Bagaimana untuk menyediakan PureVPN pada Firestick? 44 minit 1 Ya

Akses Internet Persendirian (PIA)

Soalan Masa Maklum Balas Awal Bilangan E-mel Soalan Dijawab
Kenapa PIA terletak di Negara Mata Lima? 1 jam 1 Ya
Adakah Akses Internet Swasta menyimpan log? 45 minit 1 Ya
Adakah akses internet swasta berfungsi dengan Netflix? 50 minit 1 Ya
Bagaimanakah saya mendapat bayaran balik dari akses Internet peribadi?? 44 minit 1 Ya

Perbandingan Lain untuk Keluar

  1. ExpressVPN vs IPVanish
  2. ExpressVPN vs PureVPN
  3. PureVPN vs IPVanish
  4. NordVPN vs ExpressVPN

Pemenang: PureVPN

PureVPN adalah Pemenang

Tidak dinafikan, PureVPN adalah perkhidmatan yang jauh lebih besar berbanding dengan PIA dan kebanyakan pengguna akan percaya bahawa tidak adil bahawa kami membandingkan kedua-dua perkhidmatan yang tidak sama pada metrik yang sama.

Walau bagaimanapun, kerana mereka adalah antara nama teratas, perbandingan tidak berat sebelah diperlukan. Dan walaupun perbezaan dalam pelayan, beberapa perkara tidak boleh diabaikan seperti kekurangan live chat dan Kill Switch.

PIA adalah perkhidmatan VPN yang hebat, tetapi kami harus mengisytiharkan PureVPN sebagai pemenang di sini kerana ia telah muncul sebagai lebih banyak “Adept” Perkhidmatan VPN mengikut keperluan pengguna hari moden daripada yang dahulu.

Похожие статьи

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me