NordVPN vs PIA (Akses Internet Persendirian)

Nordvpn vs PIA

NordVPN dan PIA adalah kedua-dua nama popular di pasaran VPN yang digunakan oleh beribu-ribu di seluruh dunia. Perkhidmatan mana yang lebih baik dari segi keselamatan, privasi, streaming, torrenting?

Untuk mempelajari mana yang muncul dalam semua aspek, bacalah perbandingan NordVPN vs PIA yang mendalam ini. Di sini kita akan menganalisis kedua-dua penyedia pada 10 faktor:

Sorotan
NordVPN PIA
 1. 5,200+ Servers di 58 Negara
 2. AES-256-CBC Encryption
 3. 6 Sambungan serentak
 4. Buka semua Platform Streaming
 5. Dasar Tiada Log Berlaku
 1. 3300+ pelayan di 30 negara
 2. AES-256 bit Encryption
 3. 10 Sambungan Serentak
 4. Aplikasi untuk Semua Platform / Peranti
 5. Tiada Polisi Log Yang Disahkan (Diaudit)

Harga dan Diskaun

NordVPN PIA
Tempoh Langganan 1 bulan 1 bulan
1 tahun 6 bulan
2 tahun 1 tahun
3 tahun
Tawaran istimewa Diskaun 70% ke atas Rancangan 3 Tahun 67% Off pada Rancangan 1 Tahun
Harga tertinggi setiap bulan $ 11.95 $ 6.95
Harga terendah setiap bulan $ 3.49 $ 3.33
Harga satu tahun $ 83.88 $ 39.5
Jaminan Wang Balik 30 hari 7 hari

Harga adalah titik jualan utama penyedia dalam industri VPN. Pengguna sering pergi untuk perkhidmatan yang cenderung menjadi VPN termurah. Walau bagaimanapun, walaupun dengan beberapa rancangan mahal, anda boleh mengambil kesempatan daripada tawaran hebat.

Contohnya, harga bulanan untuk NordVPN bermula pada $ 11,95. Jika anda ingin memanfaatkan harga murah walaupun, anda boleh memilih rancangan bi-tahunan mereka. Ia memberikan pengguna diskaun sebanyak 24%, berjumlah hanya $ 54.

Oleh itu, semakin lama tempoh langganan, lebih murah harga dengan NordVPN. Katakanlah anda pergi untuk rancangan tahunan. Anda hanya perlu membayar $ 6.99 / mo, yang bermakna anda menerima diskaun sebanyak 41%.

Bagi pengguna yang ingin memanfaatkan nilai terbaik, anda boleh pergi untuk pelan 2 tahun. Ini mengurangkan kos bulanan kepada $ 4.99, menunjukkan diskaun sebanyak 58%. Ini bermakna, anda hanya membayar $ 119.76 untuk 24 bulan.

PIA pastinya lebih murah daripada NordVPN. Ia menawarkan beberapa kadar terbaik di pasaran. Ini menjadikannya pilihan utama untuk pembeli bajet yang sedar.

Harga bulanan untuk Akses Internet Persendirian (PIA) bermula pada $ 6.95. Jika anda mahukan perjanjian yang lebih baik, anda boleh pergi untuk rancangan tahunan mereka. Ia mengurangkan harga kepada 3.33 sebulan, yang bermakna anda menerima diskaun besar sebanyak 52%.

Akibatnya, pengguna hanya perlu membayar $ 39.96. Untuk nilai terbaik, pengguna boleh memilih pelan 2 tahun. Ia mengurangkan harga bulanan kepada $ 2.91, memberikan pengguna diskaun 58%.

Ini bermakna, anda hanya perlu membayar $ 69.84 selama dua tahun. Untuk bayaran balik, PIA hanya menawarkan jaminan wang balik 7 hari. Walau bagaimanapun, jika anda pergi untuk NordVPN, anda boleh memanfaatkan jaminan bayaran balik 30 hari.

ciri-ciri

NordVPN PIA
Sambungan serentak 6 5
Apps Sistem Operasi Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, Amazon Fire TV Windows, MacOS, Android, iOS, Linux
Pemasangan Peranti Manual Set-Top Box, Router, dan Linux Sesetengah Penghala
Split Tunneling Tidak boleh didapati Tidak
Ekstra Percuma Sambungan penyemak imbas untuk Chrome dan Firefox, CyberSec, DoubleVPN, SmartPlay SOCKS5 Proksi dan penghalang iklan / tracker

Apabila datang untuk memilih perkhidmatan VPN, anda perlu mempunyai ciri lanjutan yang tersedia. NordVPN sentiasa berdiri di barisan hadapan inovasi privasi.

Ia menawarkan satu set peralatan yang unik, yang saya telah disenaraikan untuk keselesaan anda di bawah. Semua ciri ini memposisikan VPN lebih tinggi daripada yang lain di pasaran, kerana anda menerima keselamatan / privasi maksimum sepanjang masa.

Walau bagaimanapun, PIA tidak sepatutnya mundur sama ada. Pembekal, walaupun sangat murah, berdiri dengan NordVPN. Ia menawarkan kebanyakan ciri / teknologi yang sama dengan NordVPN.

Malangnya, ia gagal menawarkan ciri-ciri canggih seperti DoubleVPN dan Bawang melalui VPN, yang dinikmati oleh pelanggan NordVPN kerana memanfaatkan keselamatan maksimum dalam talian.

Keupayaan Unblocking

NordVPN PIA
Netflix Ya Tidak
Hulu Ya Ya
Sky Go Ya Tidak
Amazon Prime Ya Tidak
BBC iPlayer Ya Tidak
ABS Ya Tidak
CBS Ya Ya
NBC Ya Ya
ITV Ya Ya
Saluran 4 Ya Ya

Dari segi pembatalan, NordVPN pastinya lebih proaktif dan boleh dipercayai. Semua pelayannya menggunakan teknologi penyulitan dan keselamatan yang kuat untuk membuka kunci VoDs.

Pembekal berjaya membuka kunci semua versi Netflix, sambil memberikan akses kepada beberapa platform streaming paling hit seperti Hulu, BBC iPlayer, Amazon Prime, dan banyak lagi.

PIA, sebaliknya, tidak menawarkan banyak cara untuk membuka sekatan. Ia adalah senario hit dan terlepas kebanyakan masa. Apa yang paling membimbangkan ialah kekurangan unblock Netflix.

Oleh itu, Jika saya bercakap atas dasar aliran, NordVPN adalah pilihan terbaik. PIA masih perlu meningkatkan keupayaan pembasmian mereka untuk membenarkan harga dan pelanggan membelinya.

China

Untuk mendapatkan idea yang lebih baik mengenai aplikasi VPN NordVPN dan PIA, saya memutuskan untuk menjalankan ujian unblock. Proses ini melibatkan sambungan ke pelayan VPN yang berbeza.

Kemudian, melawat laman web yang disekat untuk melihat sama ada VPN berjaya memintas batasan geo. NordVPN bekerja dengan luar biasa, terutamanya apabila disambungkan ke Pelayan yang Diambil. Saya dengan mudah dapat memintas “Firewall Besar”.

Pada masa yang sama, saya juga tidak menerima sebarang masalah apabila membuka kunci Netflix AS dan perpustakaan lengkapnya. Bagi PIA, keputusannya agak mengecewakan untuk sekurang-kurangnya.

PIA tidak menawarkan teknologi atau penyulitan sedemikian yang membolehkannya membuka sekatan laman web di China. Tidak seperti NordVPN yang menawarkan laman web cermin Cina yang berdedikasi, PIA tidak memberi insentif kepada penonton Cina.

Pengguna di China boleh memuat turun pengguna NordVPN dari sini: http://nord-for-zh.com/

Persediaan dan Antara Muka

NordVPN PIA
Wizard Persediaan Automatik Windows, Mac, Android, iOS, dan Linux, Windows, Mac, Android, iOS
Pemilihan Lokasi Utama Berasaskan peta Berasaskan senarai
Halaman Tetapan Tambahan Ya Ya
Mudah Alih Mudah Alih Ya Ya

NordVPN menawarkan UI yang mudah tetapi interaktif yang membolehkan pengguna meneroka pelbagai ciri / tambahan, sama ada pada desktop mereka atau rakan-rakan skrin yang lebih kecil.

Versi desktop datang dengan reka bentuk berasaskan peta dan a “khusus” penyenaraian yang membolehkan pengguna mengakses IP Dedicated, VPN Double, Bawang atas VPN dan teknologi lain.

Sementara itu aplikasi mudah alih menggunakan reka bentuk yang sama tetapi menyingkirkan peta, memperkenalkan reka bentuk berasaskan senarai yang membahagikan pelayan dengan “negara” dan juga “rantau (pada apl iOS).

PIA’aplikasi s masih memerlukan kerja dan peningkatan UI keseluruhan. Versi desktop mereka duduk di bar tugas dengan kebanyakan ciri boleh diakses terus dengan mengklik kanan ikon.

Walau bagaimanapun, sejak aplikasi menyembunyikan dirinya yang kedua anda meminimumkan, ia menjadi gangguan besar bagi mereka yang cuba mengikuti panduan persediaan atau konfigurasi.

Ia’aplikasi mudah alih s direka dengan baik walaupun dan cenderung bebas berantakan. Semua pilihan disenaraikan dengan kemas dan bersambung mengambil masa hampir beberapa saat, yang agak luar biasa.

Pelayan dan Prestasi

NordVPN PIA
Negara pelayan 58 30
Jumlah Pelayan 5,200+ 3,300
Kerugian Speed 5% 25%

Memandangkan VPN adalah alat penting untuk membuka kunci / penstriman / mengurai, penting bagi anda untuk menerima kelajuan yang baik. Perkara terakhir yang anda perlukan adalah menderita dari internet penyu.

Memandangkan ini, saya memutuskan untuk menjalankan penilaian prestasi kedua-dua pembekal. Ini melibatkan pengujian jalur lebar muat turun maksimum NordVPN dan PIA untuk pelayan yang berlainan di negara yang berbeza. Saya kemudian menyatakan kelajuan purata yang diterima.

Jika saya bercakap tentang NordVPN, semua pelayan sangat cepat. Sudah tentu, mereka yang terletak jauh menunjukkan prestasi biasa. Rata-rata walaupun memuncak pada 43Mbps, menunjukkan kehilangan kelajuan 5%.

Untuk Akses Internet Persendirian (PIA), hasilnya tidak sesuai untuk NordVPN. Kecepatan purata memuncak pada 38Mbps, menunjukkan kehilangan kelajuan 25%. Terdapat keperluan besar untuk meningkatkan kelajuan sambungan untuk PIA!

Keselamatan

NordVPN PIA
Protokol VPN PPTP, L2TP, IKEv2, OpenVPN PPTP, L2TP, IPSec, IKEv2, OpenVPN
Penyulitan Data OpenVPN AES-256 AES-128, AES-256
Penyulitan Saluran Kawalan OpenVPN RSA-2048 RSA-4096
Teknologi Cloaking Obfsproxy Tiada
Keselamatan Apl Membunuh Suis, Wi-Fi, Perlindungan Kebocoran DNS / WebRTC / IP Membunuh suis
Status DNS PrivateDNS PrivateDNS

Salah satu perkara terbaik mengenai NordVPN perlu menjadi privasi dan keselamatan yang kukuh. Penyedia hanya tidak dapat dikesan ke laman web, terima kasih kepada kumpulan IP yang dikongsi bersama.

Tambah ini kepada sokongan NordVPN untuk semua protokol, termasuk IKEv2, L2TP / IPSec, dan OpenVPN. Anda boleh merasa yakin untuk menerima nama yang tidak diketahui maksimum. Untuk saluran data, NordVPN menggunakan cip 256-CBC dengan pengesahan hash HMAC SHA256.

Untuk saluran kawalannya, NordVPN menggunakan pengesahan hash dan cipir yang sama di atas, dengan penambahan RSA-2048. Pertukaran utama DHE-4096 yang kukuh digunakan untuk menubuhkan Kerahsiaan Hadapan Sempurna (PFS).

Jika anda menggunakan aplikasi iOS, NordVPN mengubah enkripsinya. Semua sambungan menggunakan protokol IKEv2 dengan ciphers AES-256-GCM dengan pengesahan data HMAC SHA2-384.

Walaupun menjadi penyedia berasaskan AS, Akses Internet Persendirian (PIA) mengekalkan rangkaian pelayan yang sangat kuat. Mereka menggunakan ciphers penyulitan kuat pada Protokol L2TP / IPSec dan OpenVPN.

Untuk saluran data, PIA menggunakan gred tentera yang terkenal; AES-256-bit ciphers dengan SHA256 untuk pengesahan data dan RSA-4096 untuk jabat tangan. PFE boleh didapati melalui pertukaran DHE + RSA.

Untuk saluran kawalan, PIA menggunakan ciphers yang sama dan pengesahan hash, dengan memasukkan SHA384 untuk pengesahan. Secrecy Forward Perfect (PFE) boleh didapati melalui ECDHE + ECDSA.

Pendek kata, anda menerima privasi hebat dengan kedua-dua pembekal. NordVPN, bagaimanapun, melangkah lebih banyak lagi dengan menawarkan Protokol CyberSec dan ciri seperti IP Dedahan dan Bawang atas VPN.

Privasi

NordVPN PIA
Ibu pejabat Panama Amerika Syarikat
Log Sambungan Tiada Tiada
Log Aktiviti Tiada Tiada
Maklumat Pendaftaran Alamat emel Alamat emel
Bayaran Anonim Kaedah Monero, Dash, Gridcoin, Rpple, ZCaas, Ehterum, Litecoin, Bitcoin Mint, BitPay, 32 cryptocurrency termasuk Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin

Jika kita membandingkan kedua, NordVPN cenderung menjadi pilihan yang lebih selamat kerana bidang kuasanya. Penyedia adalah jauh dari Lima, Sembilan, Empat Belas Aliansi dengan markasnya di Panama selamat.

Di Internet, Private Internet Acess (PIA) mempunyai HQ di AS. Negara ini adalah ahli pengasas Aliansi Mata 5/9/14 dan menawarkan undang-undang yang paling invasif.

Ia memerintahkan pengekalan Mass dan Pengekalan Data daripada sama ada penyedia perkhidmatan internet, penyedia telekom, atau penyedia Rangkaian Peribadi Maya.

Oleh itu, jika anda ingin kekal selamat dan selamat dari mata kerajaan, agensi perisikan, dan pemburu hak cipta, PIA bukan pilihan yang boleh dipercayai.

Konfigurasi

NordVPN PIA
Peruntukan Alamat Dikongsi / Statik Dikongsi
IP Statik 40+ Lokasi Tidak
Perlindungan DDoS Ya Tidak
NAT Firewall Ya Ya

Untuk konfigurasi, NordVPN memperoleh lebih tinggi daripada PIA yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Di mana PIA mengguna pakai infrastruktur dan peruntukan alamat yang dikongsi, Nord menyokong kedua-duanya: dinamik dan statik.

Ini membantu pembekal yang berpangkalan di Panama menawarkan lebih banyak insentif kepada penggunanya, terutamanya ekspatriat / pelancong yang ingin akses jauh ke fail pejabat dan perlindungan semasa mengakses maklumat perbankan.

IP yang berdedikasi boleh didapati sebagai tambahan oleh NordVPN, bermakna anda perlu membayar tambahan untuk mereka, dengan ciri-ciri seperti perlindungan DDoS yang memberi anda lebih banyak. Di bawah ini ialah gambaran keseluruhan mengenai harga dan lokasi di mana anda boleh mendapatkan IP khusus:

IP Dedicated NordVPN

Khidmat Pelanggan

NordVPN PIA
Panduan Video Ya Ya
Pangkalan Pengetahuan yang Boleh Ditelusuri  Ya Ya
Sokongan Telefon Tidak Tidak
Sokongan E-mel Ya Ya
Purata Masa Maklum Balas E-mel 30 minit 39 minit
Sokongan Tiket Ya Ya
Sokongan Sembang Langsung Ya Ya

Dari segi sokongan, NordVPN melakukan pekerjaan yang jauh lebih baik dalam membantu para pelanggan, berbanding dengan PIA. Pembekal menawarkan 6 medium yang berbeza untuk mendapatkan bantuan, di mana PIA hanya memberi anda akses kepada 4.

Tambah ini kepada sokongan sembang 24/7 yang sangat pantas, dan NordVPN memberikan yang terbaik untuk wang anda. Sebaliknya, PIA walaupun berada dalam industri selama beberapa tahun, tidak menawarkan chat langsung sebagai pilihan sokongan. Ini agak mengecewakan, untuk mengatakan paling sedikit.

Pembekal yang berpangkalan di AS hanya menawarkan sokongan e-mel dan tiket, dan walaupun itu, mereka memberikan respon yang lambat. Masa tindak balas purata mereka adalah di antara 7 hingga 8 jam, yang agak banyak sekali memandangkan pengguna memerlukan bantuan segera kepada pertanyaan.

Dari segi asas pengetahuan, PIA menggunakan tangkapan skrin untuk menghuraikan dalam tutorial mereka, sedangkan NordVPN menawarkan panduan video komprehensif untuk tugas-tugas khusus seperti membetulkan isu sambungan.

Saya juga melakukan ujian pada masa respons dari setiap pembekal pada sokongan e-mel. Proses itu termasuk menghantar kedua-dua penyedia soalan empat melalui e-mel. Lihat statistik bagi setiap VPN di bawah:

NordVPN

Soalan Masa Maklum Balas Awal Bilangan E-mel Soalan Dijawab
Apakah hubungan anda dengan “CloudVPN”? 12 minit 1 Ya
Adakah mungkin untuk mengkonfigurasi NordVPN pada Raspberry Pi? 40 minit 1 Ya
Bagaimana untuk memperbaikinya “Sambungan Berterusan” Ralat? 38 minit 1 Ya
Bagaimana mengaktifkan NordVPN’pelayan yang dikhaskan? 30 minit 1 Ya

Akses Internet Persendirian (PIA)

Soalan Masa Maklum Balas Awal Bilangan E-mel Soalan Dijawab
Kenapa PIA terletak di Negara Mata Lima? 1 jam 1 Ya
Adakah Akses Internet Swasta menyimpan log? 45 minit 1 Ya
Adakah akses internet swasta berfungsi dengan Netflix? 50 minit 1 Ya
Bagaimanakah saya mendapat bayaran balik dari akses Internet peribadi?? 44 minit 1 Ya

Perbandingan Lain untuk Keluar

  1. ExpressVPN vs IPVanish
  2. ExpressVPN vs PureVPN
  3. PureVPN vs IPVanish
  4. NordVPN vs ExpressVPN

Pemenang: NordVPN

Tidak ada keraguan bahawa kedua-dua NordVPN dan PIA adalah nama hebat di pasaran. Walau bagaimanapun, apabila menentukan pemenang di antara kedua-dua, perkara menjadi agak jelas. Saya percaya bahawa NordVPN mengatasi PIA dalam pelbagai aspek.

Lokasinya juga sangat strategik, sedangkan PIA mempunyai pangkalan operasi di AS (lokasi yang tidak selamat). Dari segi privasi, saya akan menasihati menggunakan NordVPN!

Похожие статьи

 • ExpressVPN vs PIA (Akses Internet Persendirian)

  Oleh kerana banyak prospek melihat perkhidmatan VPN dari mata yang tidak terlatih, melanggan kepada yang sesuai dengan keperluan dan keperluan mereka cenderung menjadi sukar...

 • PureVPN vs PIA (Akses Internet Persendirian)

  Ramai pengguna menghadapi kekeliruan besar apabila cuba memilih VPN yang sesuai. Kekeliruan ini kebanyakannya berpunca daripada hakikat bahawa pengguna sering melihat perkhidmatan VPN...

 • Surfshark vs Akses Internet Persendirian (PIA)

  Di mana Surfshark mewakili jenis perkhidmatan VPN baru, Akses Internet Persendirian (PIA) telah mendapat beberapa batu di atasnya dan berdiri sebagai pilihan popular untuk ramai....

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me