ExpressVPN vs PIA (Akses Internet Persendirian)

ExpressVPN vs PIA

Oleh kerana banyak prospek melihat perkhidmatan VPN dari mata yang tidak terlatih, melanggan kepada yang sesuai dengan keperluan dan keperluan mereka cenderung menjadi tugas yang sukar.

Jika anda menghadapi kekeliruan yang sama dengan ExpressVPN vs PIA, anda berada di tempat yang betul. Lihat analisis perbandingan terperinci untuk menentukan pilihan yang lebih baik.

Sorotan
ExpressVPN PIA
 1. 3,000+ Pelayan di 94 Negara
 2. AES-256-CBC dan AES-256-GCM
 3. 3 Sambungan serentak
 4. Apps untuk Windows, Mac, iOS & Android
 5. Tiada Polisi Log Yang Disahkan (Diaudit)
 1. 3300+ pelayan dalam 30 negara
 2. AES-256 bit Encryption
 3. 10 Sambungan Serentak
 4. Aplikasi untuk Semua Platform / Peranti
 5. Tiada Polisi Log Yang Disahkan (Diaudit)

Harga dan Diskaun

ExpressVPN PIA
Tempoh Langganan 1 bulan 1 bulan
6 bulan 6 bulan
1 tahun 1 tahun
Tawaran istimewa 35% Off pada Rancangan 1 Tahun 67% Off pada Rancangan 1 Tahun
Harga tertinggi setiap bulan $ 12.95 $ 10.95
Harga terendah setiap bulan $ 8.32 $ 3.33
Harga satu tahun $ 99.5 $ 39.95
Jaminan Wang Balik 30 hari 7 hari

Apabila membandingkan dua perkhidmatan, ia menjadi jelas bahawa ExpressVPN adalah perkhidmatan yang sedikit lebih mahal. Ia menawarkan tiga peringkat dalam langganan: bulanan, enam bulan, dan tahunan.

Pelan bulanan bermula pada $ 12,95 yang tinggi. Walau bagaimanapun, jika anda memilih langganan yang panjang, anda boleh mendapatkan nilai yang lebih baik semasa membayar kurang.

Sebagai contoh, pelan enam bulan akan dikenakan bayaran sebanyak $ 9.99 / mo. (ditagih sebagai $ 59.95 setiap 6 bulan), dan tahunan $ 8.32 / mo. (dibilkan sebagai $ 99.95 setiap 12 bulan).

PIA, sebaliknya, cenderung lebih murah. Pembekal juga menawarkan tiga peringkat dalam langganan: bulanan, 6 bulan, dan tahunan.

Bulan bulanan mereka bermula pada $ 10.95, iaitu $ 2 lebih murah daripada ExpressVPN. Pelan 6-bulan berharga $ 5.99 / mo, dibilkan sebagai $ 35,95, bermakna ia adalah $ 24 lebih murah.

Bagi rancangan tahunan, PIA memberikan diskaun 67%, berbanding dengan ExpressVPN’s 35%. Ini bermakna, anda membayar $ 3.33 / mo, berjumlah $ 39,95 untuk 24 bulan.

Setakat sokongan wang, ExpressVPN menawarkan jaminan pembayaran balik 30 hari, sedangkan PIA hanya menyediakan pengembalian dana selama 7 hari. Walau bagaimanapun, ia adalah wajar, memandangkan harga rendah mereka.

Dapatkan Tawaran Terbaik untuk ExpressVPN: 35% Off pada Rancangan 1 Tahun

Dapatkan Tawaran Terbaik untuk PIA: 67% Off pada Rancangan 1 Tahun

ciri-ciri

ExpressVPN PIA
Sambungan serentak 3 10
Apps Sistem Operasi Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, Amazon Fire TV / Firestick, beberapa router Windows, MacOS, Android, iOS, Linux
Pemasangan Peranti Manual Beberapa Penghala, Kotak Set-Top Sesetengah Penghala
Split Tunneling Ya (Apl Desktop sahaja) Tidak
Ekstra Percuma Media Streamer Smart DNS, pelanjutan penyemak imbas untuk Chrome, Firefox, dan Safari SOCKS5 Proksi dan penghalang iklan / tracker

Kedua-dua ExpressVPN dan Akses Internet Swasta (PIA) menawarkan keserasian apl hebat. Anda mempunyai pelanggan asli untuk Windows, Mac, iOS, Android, Linux, dan juga TV Kebakaran.

Anda juga mempunyai sambungan penyemak imbas yang tersedia untuk Google Chrome dan Mozilla Firefox. ExpressVPN memperoleh lebih tinggi daripada PIA walaupun, kerana sokongan router mereka untuk Apple TV.

Pembekal berasaskan BVI adalah satu-satunya di pasaran yang menawarkan apl asli untuk penghala DD-WRT dan Tomato, bersama-sama dengan penghantar pra-konfigurasi pada harga yang berpatutan.

Split Tunneling boleh didapati dengan aplikasi desktop untuk ExpressVPN, tetapi tidak ada PIA’aplikasi s. Ini agak membimbangkan, memandangkan ciri ini sangat penting untuk pemancar dan penyetir.

Walau bagaimanapun, PIA mencukupi untuk ini dengan menawarkan lebih banyak lagi cara sambungan serentak. Di mana anda hanya mempunyai 3 sambungan serentak dengan ExpressVPN, PIA menawarkan 10 pelbagai log masuk.

Keupayaan Unblocking

ExpressVPN PIA
Netflix Ya Tidak
Hulu Ya Ya
Sky Go Ya Tidak
Amazon Prime Ya Tidak
BBC iPlayer Ya Tidak
ABS Ya Tidak
CBS Ya Ya
NBC Ya Ya
ITV Ya Ya
Saluran 4 Ya Ya

Dari segi membuka kunci, ExpressVPN berjaya menyampaikan prestasi yang luar biasa. PIA, sebaliknya, gagal dengan teruk melangkau geo-larangan dan larangan VPN.

Saya dapat mengakses Netflix dan VoD lain-lain, tetapi prestasinya cukup “tidak konsisten”. Mendapatkan platform penstriman ini untuk berfungsi beralih kepada banyak pelayan VPN yang berbeza.

Sebaliknya, ExpressVPN tidak memberikan apa-apa isu, menyampaikan pengalaman unblocking tanpa hambatan di Netflix, BBC iPlayer, Hulu, Amazon Prime, Voot, Hotstar, dan bahkan di Disney Plus.

China

Penduduk dan ekspatriat Cina sentiasa mencari “bekerja” Perkhidmatan VPN yang boleh memintas banyak teknologi yang digunakan oleh “Firewall Besar” di China.

Nasib baik untuk pengguna ExpressVPN, pembekal menawarkan halaman Cina khusus. Ini membolehkan penduduk di negara ini memuat turun aplikasi mereka dan melanggan pelan yang sesuai.

PIA, sebaliknya, tidak menawarkan insentif kepada pengguna Cina. Mereka tidak mempunyai laman web cermin Cina, sehingga tidak mungkin orang menggunakan perkhidmatan mereka.

Persediaan dan Antara Muka

ExpressVPN PIA
Wizard Persediaan Automatik Windows, Mac, Android, iOS Windows, Mac, Android, iOS
Pemilihan Lokasi Utama Berasaskan senarai Berasaskan senarai
Halaman Tetapan Tambahan Ya Ya
Mudah Alih Mudah Alih Ya Ya

ExpressVPN baru-baru ini menjalani pembaikpulihan lengkap reka bentuk dan penampilan aplikasinya. Dari sebelumnya “lebih besar” dan gaya penggayaan, mereka telah memilih sesuatu yang minimalis.

Aplikasi desktop agak padat dengan menu lokasi dan butang sambung tersedia semasa melancarkan aplikasi pada Windows, Mac, atau Linux.

Untuk mengubah konfigurasi, terdapat butang hamburger di sudut kiri atas halaman. Memasangnya akan memberi anda akses kepada semua tetapan dan ciri penting.

Setakat aplikasi mudah alih, ExpressVPN mengekalkan reka bentuk dan konsistensi yang sama dalam UI keseluruhan, yang tidak terganggu walaupun menggunakan pada skrin yang lebih besar.

Antara muka ExpressVPN

Sebaliknya, PIA’aplikasi masih memerlukan sedikit kerja dalam keseluruhan UI dan penampilan. Versi desktop mereka duduk di bar tugas, yang boleh diakses dengan mengklik kanan ikon.

Walaupun ini adalah reka bentuk yang bagus, ia juga membawa beberapa kerumitan. Aplikasi ini pada dasarnya menyembunyikan dirinya yang kedua anda memukul butang meminimumkan. Oleh itu, anda sentiasa perlu membuka semula aplikasinya.

Ini boleh menjadi sangat melelahkan dan mengecewakan, terutamanya jika anda cuba mengikuti panduan persediaan atau konfigurasi, kerana mengikuti senarai besar langkah boleh menjadi tugas yang sukar.

Ia’aplikasi mudah alih s direka dengan baik walaupun dan cenderung bebas berantakan. Semua pilihan disenaraikan dengan kemas dan bersambung mengambil masa hampir beberapa saat, yang agak luar biasa.

Aplikasi Windows PIA

Pelayan dan Prestasi

ExpressVPN PIA
Negara pelayan 94 30
Jumlah Pelayan 3,000 3,300

Kedua-dua ExpressVPN dan PIA menggunakan pelbagai lokasi fizikal dan maya untuk infrastruktur rangkaian mereka, untuk memenuhi permintaan pengguna di negara yang berbeza.

Tidak banyak perbezaan dalam kiraan pelayan. Di mana ExpressVPN menawarkan 3,000 + pelayan, PIA menambah 300 lagi ke senarai, memberikan kelebihan ke atas penyedia berasaskan BVI.

Walau bagaimanapun, apa yang ExpressVPN tidak mempunyai bilangan, ia membuatnya dengan meliputi lebih banyak negara. Sementara itu, PIA hanya menawarkan pelayan di 30 negara, yang agak kurang.

Kelajuan

ExpressVPN PIA
Kerugian Speed 9% 25%

ExpressVPN dan PIA keduanya terkenal kerana menjadi perkhidmatan yang sangat dipercayai. Walau bagaimanapun, mereka menawarkan prestasi yang cukup baik untuk anda menikmati semua aktiviti yang berkaitan dengan internet?

Untuk mengetahui, saya menjalankan analisis kelajuan mendalam terhadap kedua-dua pembekal. Proses ini mencabar menguji 5 pelayan dari pelbagai lokasi ExpressVPN dan PIA.

Pelayan ini berpangkalan di Amerika Syarikat, UK, Perancis, Australia dan Kanada. Dalam ujian kelajuan kosong, PIA mencatatkan kelajuan kehilangan kira-kira 25% manakala ExpressVPN sedikit lebih baik pada purata 9%.

Keselamatan

ExpressVPN PIA
Protokol VPN PPTP, L2TP, OpenVPN PPTP, L2TP, IPSec, IKEv2, OpenVPN
Penyulitan Data OpenVPN AES-256-CBC AES-128, AES-256
Penyulitan Saluran Kawalan OpenVPN RSA-4096  RSA-4096
Teknologi Cloaking Cipher Block Chaining Tiada
Keselamatan Apl Membunuh suis Membunuh suis
Status DNS DNS Persendirian DNS Persendirian

ExpressVPN menawarkan sokongan untuk tiga protokol: PPTP, L2TP, dan OpenVPN. Sementara itu, PIA menambah senarai dengan menyokong IKEv2 dan protokol IPSec juga.

Pembekal berasaskan BVI menggunakan OpenVPN sebagai protokol lalai merentas semua peranti. Ia menggunakan ciphers AES-256-CBC dengan pengesahan data HMAC SHA-256 pada saluran data.

Untuk saluran kawalan, ia menggunakan ciphers AES-256-GCM dengan jabat tangan RSA-384 dan pengesahan data HMAC SHA-256.

Sebaliknya, PIA menggunakan ciphers AES-256-bit dengan SHA256 untuk pengesahan data dan RSA-4096 untuk jabat tangan pada saluran data.

Untuk saluran kawalan, PIA menggunakan ciphers yang sama dan pengesahan hash, dengan memasukkan SHA384 untuk pengesahan. Secrecy Forward Perfect (PFE) boleh didapati melalui ECDHE + ECDSA.

Walau bagaimanapun, ExpressVPN adalah pilihan yang lebih selamat, kerana mereka menggunakan cipher block chaining dan TrustedServer Infrastructure mereka menggeser semua cakera kerasnya ke model RAM, memadam semua log dengan segera.

Privasi

ExpressVPN PIA
Ibu pejabat Pulau British Virgin Amerika Syarikat
Log Sambungan Tiada Tiada
Log Aktiviti Tiada Tiada
Maklumat Pendaftaran Alamat emel Alamat emel
Bayaran Anonim Kaedah Bitcoin dan Mint 32 Cryptocurrencies

Satu melihat jadual di atas dan menjadi jelas penyedia mana yang lebih selamat. ExpressVPN mempunyai ibu pejabatnya di British Virgin Islands, manakala PIA terletak di Amerika Syarikat.

Memandangkan BVI adalah sebuah negara autonomi dengan undang-undangnya sendiri, ia bebas dari taktik invasif yang diterima pakai oleh pakatan Mata 5/9/14, seperti pengawasan massa dan pengekalan data.

Perkara yang sama tidak boleh dikatakan mengenai Amerika Syarikat, yang merupakan ahli pendiri Lima Mata. Oleh itu, walaupun penyedia mempunyai dasar tidak log, mempercayai mereka adalah tugas yang sukar.

Setakat kaedah pembayaran tanpa nama bimbang, ExpressVPN hanya menyokong Bitcoin dan Mint. PIA, sebaliknya, menawarkan keupayaan untuk mendaftar melalui 32 mata wang kriptografi.

Konfigurasi

ExpressVPN PIA
Peruntukan Alamat Dikongsi Dikongsi
IP Statik Tiada Tiada
Perlindungan DDoS Tidak Tidak
NAT Firewall Ya Ya

Untuk konfigurasi, kedua-dua ExpressVPN dan PIA menggunakan infrastruktur rangkaian dikongsi. Akibatnya, mereka boleh dianggap sama dalam aspek ini.

Kekurangan IP berdedikasi masih agak membimbangkan, memandangkan ramai pengguna VPN mempunyai keperluan yang memerlukan mereka untuk mengakses rangkaian tempatan, sementara di luar rumah mereka.

Khidmat Pelanggan

ExpressVPN PIA
Panduan Video Ya Ya
Pangkalan Pengetahuan yang Boleh Ditelusuri  Ya Ya
Sokongan Telefon Tidak Tidak
Sokongan E-mel Ya Ya
Purata Masa Maklum Balas E-mel 33 minit 45 minit
Sokongan Tiket Ya Ya
Sokongan Sembang Langsung Ya (Outsource) Ya (Outsource)

Kedua-dua tawaran PIA dan ExpressVPN menawarkan melalui sembang langsung, e-mel, dan sistem tiket. Menguji perkhidmatan sembang langsung mendedahkan bahawa respons sangat cepat.

Sokongan e-mel / tiket mengambil sedikit masa dengan PIA (purata pada 45 minit setiap balasan), manakala ExpressVPN memotongnya lebih pendek (purata pada 33 minit).

Kami menjalankan ujian ini dengan menghantar tiga soalan VPN melalui e-mel. Di antara mereka, dua adalah pertanyaan umum dan dua adalah lebih teknikal. Lihat statistik di bawah:

ExpressVPN

Soalan Masa Maklum Balas Awal Bilangan E-mel Soalan Dijawab
Bolehkah ExpressVPN dikesan? 15 minit 1 Ya
Adakah ExpressVPN menyimpan Log? 18 minit 1 Ya
Bagaimana Menonton Netflix dengan ExpressVPN? 55 minit 1 Ya
Ciri-ciri apa yang ditawarkan oleh ExpressVPN untuk torrenting? 47 minit 1 Ya

PIA

Soalan Masa Maklum Balas Awal Bilangan E-mel Soalan Dijawab
Kenapa PIA terletak di Negara Mata Lima? 1 jam 1 Ya
Adakah Akses Internet Swasta menyimpan log? 45 minit 1 Ya
Adakah akses internet swasta berfungsi dengan Netflix? 50 minit 1 Ya
Bagaimanakah saya mendapat bayaran balik dari akses Internet peribadi?? 44 minit 1 Ya

Pemenang: ExpressVPN

ExpressVPN Menang

Walaupun kedua-dua VPN dikaji memberikan prestasi, keselamatan, privasi, dan ciri yang luar biasa, ExpressVPN pasti cenderung menjadi pilihan yang lebih baik.

Ia menawarkan rangkaian pelayan yang lebih besar, berjaya membuka kunci Netflix, berfungsi di China, dan juga menawarkan aplikasi router yang berfungsi pada router DD-WRT dan Tomato.

Похожие статьи

 • Surfshark vs Akses Internet Persendirian (PIA)

  Di mana Surfshark mewakili jenis perkhidmatan VPN baru, Akses Internet Persendirian (PIA) telah mendapat beberapa batu di atasnya dan berdiri sebagai pilihan popular untuk ramai....

 • PureVPN vs PIA (Akses Internet Persendirian)

  Ramai pengguna menghadapi kekeliruan besar apabila cuba memilih VPN yang sesuai. Kekeliruan ini kebanyakannya berpunca daripada hakikat bahawa pengguna sering melihat perkhidmatan VPN...

 • NordVPN vs PIA (Akses Internet Persendirian)

  NordVPN dan PIA adalah kedua-dua nama popular di pasaran VPN yang digunakan oleh beribu-ribu di seluruh dunia. Perkhidmatan mana yang lebih baik dari segi keselamatan,...

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me