Tips Keselamatan Internet yang Mudah untuk Pemula | BestVPN.co

“Kita semua kini dihubungkan dengan internet, seperti neuron di otak gergasi”

Perlu berhutang kepada Stephen Hawking untuk meringkaskan perkara dengan tepat, namun meninggalkan banyak imaginasi kita sendiri. Apa yang dia katakan mengenai internet adalah untuk sebahagian besar, BENAR. Ada yang boleh mengagumi: ‘dunia digital’. Berapa masa untuk hidup, eh? Pada masa yang sama, yang lain mungkin ragu-ragu mengenai penggunaan internet. Kami di BestVPN.co memahami kedua-dua pihak, tetapi mempunyai beberapa pemikiran kita sendiri mengenai perkara ini.

Seperti segala-galanya dalam hidup, terdapat kebaikan / keburukan tertentu ke internet. Ia merupakan sumber pembelajaran yang luar biasa, menyediakan akses kepada hiburan segera, menjadikan pekerjaan lebih mudah dengan alat SaaS, dan membantu dalam mendapatkan pendedahan sebagai individu melalui media sosial (membentangkan banyak peluang untuk menjadi bos anda sendiri). Pada masa yang sama, terdapat ancaman terhadap keselamatan peribadi anda dan privasi, meletakkan keluarga / perniagaan / wang anda berisiko!

Kesedaran Cybersecurity!

Malangnya, ada individu yang ada’akan mengeksploitasi internet dengan melakukan aktiviti jenayah, menipu pengguna melalui perisian jahat, mendapatkan data melalui phishing, atau membuat skim yang menipu individu dari wang mereka. Penjenayah siber semakin pintar dan lebih canggih dalam operasi mereka menggunakan langkah-langkah kreatif untuk mencuri identiti, melakukan penipuan, atau melancarkan serangan siber terhadap orang lain.

Kesedaran Cybersecurity

Sekiranya itu’T cukup, internet dipenuhi dengan keganasan, godaan gelap, dan tidak bermoral dengan syarikat / individu yang secara aktif mencari pengguna, di mana-mana! Kerajaan tidak’t mahu mempercayai rakyat mereka sendiri dan mengenakan undang-undang internet yang membenarkan pemantauan / pendengaran mengenai orang biasa. Semua ini membuatkan anda menyedari bahawa hidup SELAMAT secara dalam talian tidak lagi diberikan, tetapi aktiviti kurikulum yang diperlukan.

Bulan Awak Suaram

Sekarang, kita tahu apa yang kamu’lagi berfikir, semua ini nampak bodoh dan dangkal, bukan? Walau bagaimanapun, kami boleh memastikan ia tidak’t! Inilah sebabnya untuk Bulan Kesedaran Keselamatan Siber Nasional (NCSAM) ini, kami’Anda mengambil keputusan untuk pergi keluar dengan membantu pelanggan tetap selamat dalam talian. Dengan sedikit akal dan pengetahuan mengenai perkara itu’s / don’ts, anda boleh melayari ‘bersih tanpa cedera.

Apakah Masalah Keselamatan Internet yang Kami Hadapi Hari Ini?

Internet berfungsi sebagai alat yang luar biasa untuk ekspresi diri, meningkatkan pengetahuan, dan keupayaan untuk terus berhubung dengan orang dari seluruh dunia. Ketersediaan luas peranti internet yang dibolehkan menyediakan akses kepada semua orang sepanjang masa untuk membeli-belah, perkhidmatan kredit / kewangan, hiburan segera, pengurusan hubungan, terlibat dalam naluri seksual, dan bahkan menerima bantuan / nasihat!

Oleh itu, tidak ada keraguan bahawa internet telah mengubah / mempertingkatkan kehidupan kita dalam banyak cara, sehingga kini mustahil untuk membayangkan dunia tanpa itu. Walau bagaimanapun, hanya apabila anda menyedari betapa berbahayanya dapat diperoleh di internet, adakah anda bimbang tentang privasi / keselamatan. Di bawah ini kami membincangkan beberapa risiko keselamatan peribadi yang serius, yang mana anda mungkin terperangkap dalam:

Isu Keselamatan Internet Adakah Kita Hadapi Hari Ini

 • Ransomware - Perisian yang berniat jahat yang menggunakan cyptovirology, mengambil alih PC anda dan mengancam untuk menerbitkan mangsa’data sehingga wang tebusan dibayar. Contoh yang ketara termasuk Fusob, WannaCry, Petya, Bad Rabbit, dan SamSam, semuanya ditemui menggunakan pola yang sama untuk menyulitkan fail pengguna.
 • Kecurian identiti - Didn’t fikir ia mungkin betul? Ia berlaku walaupun! Imposters boleh menggunakan teknik seperti penangkapan ikan phishing atau malware untuk menipu anda untuk mendedahkan maklumat kewangan anda, yang kemudiannya digunakan untuk melakukan penipuan dengan meniru anda. Shit hits siling sangat cepat!
 • Cyberstalking - Kejahatan yang sangat serius, yang mana banyak wanita perlu menderita melalui gangguan dan penyiksaan mental! Dalam senario ini, penyerang berulang kali menggunakan komunikasi elektronik untuk menakutkan atau menakutkan mangsa. Ia juga termasuk fitnah, fitnah, fitnah, dan tuduhan palsu.
 • Sextortion - Pemikiran dunia sebenar adalah b ** ch? Dunia digital semakin buruk! Sesetengah penjahat cyber cuba menipu pengguna untuk menghantar gambar-gambar bogel / seksual diri mereka sendiri. Kemudian, imej ini digunakan untuk memeras wang atau nikmat seksual dari mangsa, yang boleh menyebabkan kemurungan / kecemasan yang serius!
 • Cyberbullying - Pendedahan mudah terhadap keganasan, imej / video grafik, dan politik kecil adalah sesuatu yang media sosial semakin terkenal! Walau bagaimanapun, perkara hanya mengambil giliran yang serius, apabila orang menggunakan dunia digital untuk membuli orang dalam talian. Ini mungkin melibatkan fitnah, meme virus, dan banyak lagi!
 • Predasi Dalam Talian - Internet adalah tempat yang berbahaya terutamanya untuk kanak-kanak, kerana mereka mempunyai keupayaan untuk berhubung dengan orang dua kali / tiga kali umur mereka. Sesetengah remaja yang tidak bersalah boleh menjadi mangsa untuk manipulasi / paksaan oleh pemangsa dalam talian, yang mempunyai motif kasar / seksual tersembunyi.
 • Spamming - Sering kali, apabila anda menyertai laman web atau laman web media sosial yang baru, anda boleh mengklik di mana anda berada’t sepatutnya, dan ini mengakibatkan anda menghadapi beratus-ratus dan beribu-ribu iklan spammy, mesej massal yang tidak diingini, yang membuka pintu kepada malware dan phishing!
 • Kandungan lucah - Walaupun internet boleh menjadi tempat yang bahagia bagi ramai, ia juga boleh menjadi sangat gelap dan berbahaya. Terdapat banyak kandungan lucah yang terdapat dalam bentuk maklumat / imej / video yang mengandungi keganasan / pembunuhan / ledakan bom dan kandungan lain yang tidak menyenangkan.

Isu Keselamatan Internet

Bagaimana Pengguna Dapat Leverage Perlindungan Maksimum Online?

Kami’pasti membaca tentang bahaya di atas mungkin’anda mendapat sedikit kesilapan! Lagipun, siapa yang boleh’Sekali lagi, perkara seperti ini berlaku juga, bukan? Mengapa boleh’t orang hanya belajar untuk bertamadun dan tidak menjadi kesakitan pada $$ untuk orang lain? Kami rasa itu adalah sesuatu yang tidak boleh dijawab, tetapi jika ada satu hal yang dapat dilakukan oleh BestVPN.co, ia memanfaatkan perlindungan maksimum dalam talian untuk melindungi diri anda dari ancaman dalam talian!

Sebelum kita memulakan, biarkan saya tolong masukkan ini di sana. Ini bukan’t salah satu daripada klise ini, panduan dalam talian yang diungkapkan di mana satu-satunya TIPS yang anda dapat untuk melindungi privasi anda berputar di sekitar kaedah ketinggalan zaman. Semasa meneliti, kami benar-benar kagum dengan jenis kandungan berlebihan yang terdapat di internet. Oleh itu, kami harap anda dapati penyelidikan kami mengagumkan, kerana kami cuba menjadi lebih luas!

Tips Keselamatan Internet yang Mudah untuk Pemula | BestVPN.co

Tips Keselamatan Internet: Kaedah Asas

 1. Sama seperti cara anda mengelakkan berjalan dari kawasan kejiranan yang rindang, mengelak melawat laman web berbahaya dalam talian, kerana ia mungkin mengandungi ransomware, virus, atau malware.
 2. Sentiasa hadkan jumlah maklumat yang anda dedahkan dalam talian. Majikan dan pelanggan berpotensi tidak’t perlu tahu alamat rumah anda atau status hubungan peribadi (duh!).
 3. Elakkan memuat turun perisian / aplikasi pihak ketiga, kerana mungkin mengandungi malware atau mungkin mencuri maklumat. Pergi untuk aplikasi / perisian yang disahkan / disahkan oleh pihak berkuasa yang berkaitan.
 4. Internet tidak’t mempunyai kunci memadam. Sebaik sahaja dihantar, ia sentiasa tinggal dalam sekutu paling dalam, paling gelap daripada cache atau salinan yang mungkin dibuat oleh orang lain, tanpa anda mengetahui.
 5. Sekiranya anda tidak’t mendapatnya, gunakan kod keselamatan pada telefon anda. Ia boleh menjadi kata laluan, PIN, atau corak buka kunci. Tidak kira apa yang anda pilih, menggunakannya diperlukan untuk privasi dalam talian!
 6. Pastikan akaun media sosial anda adalah peribadi. Hanya keluarga dekat dan rakan anda yang dapat melihat apa sahaja tentang anda. Perkara terakhir yang anda perlukan adalah cyberstalker!
 7. Kemas kini sistem operasi dan perisian anda dengan kerap untuk mencegah penjenayah siber daripada mengeksploitasi pepijat dan kelemahan lama dalam keselamatan anda, yang boleh mengakibatkan kehilangan semua data peribadi.
 8. PERNAH berhubung dengan rangkaian Wi-Fi awam di kafe atau restoran tanpa menggunakan perkhidmatan VPN, kerana tempat-tempat ini adalah di mana anda kemungkinan besar akan diimbas / digodam / ditipu oleh penjenayah siber.
 9. Menghafal semua kata laluan anda boleh menjadi sakit besar di punggung melainkan anda’dan mendapat kemahiran ingatan mengingati yang luar biasa. Bagi purata Joe, kami menasihati menggunakan program pengurusan kata laluan.
 10. Elakkan menulis mesej benci atau menikmati apa-apa jenis basi / perkauman / keganasan kerana ia boleh membawa anda dalam masalah yang serius. Hanya menulis mesej mengancam boleh membawa anda ke kerumitan undang-undang!

Kaedah Keselamatan Internet Asas

Tips Keselamatan Internet: Lindungi Diri Anda dari Ransomware

 1. Kadang-kadang hidup terus memberi anda lemon dan di sana’tiada apa yang boleh anda lakukan mengenainya. Ransomware’s adalah rumit, jadi anda perlu membuat tabiat untuk membuat sandaran data anda secara teratur.
 2. Gunakan perisian anti-virus atau anti-malware yang memberikan anda keupayaan untuk mengkonfigurasi carian untuk mengimbas fail yang diarkibkan dan dimampatkan, kerana itu’s bagaimana kebanyakan ransomware mengawal sistem anda.
 3. Ia tidak’Tidak kira jika anda melawat laman web, mengakses perisian, atau hanya melayari permainan / program yang berbeza, pastikan untuk memastikan firewall anda dihidupkan setiap masa.
 4. Pastikan anda sentiasa memasang kemas kini untuk sistem operasi dan perisian anti-virus / malware, supaya anda mempunyai firmware terkini yang dapat mengatasi sebarang file yang mencurigakan!
 5. Adalah penting bahawa pengguna lebih berhati-hati apabila mengklik pautan atau lampiran, khususnya yang kelihatan mencurigakan. Menganalisis pautan untuk mendapatkan idea yang lebih baik sebelum mengkliknya.

Tips Keselamatan Internet yang Mudah untuk Pemula | BestVPN.co

Tips Keselamatan Internet: Kekal Dilindungi daripada Pencurian Identiti

 1. Sentiasa ingat tidak menggunakan aplikasi P2P / Berkongsi Fail, jika mereka tidak’t menawarkan keselamatan data dan privasi. Pastikan anda menggunakan perkhidmatan VPN jika anda melakukannya, kerana ini akan memastikan identiti anda tanpa nama pada setiap masa.
 2. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tidak pernah membeli-belah dari kedai dalam talian yang mempunyai reputasi yang buruk, terutamanya yang mempunyai sejarah penderitaan akibat pelanggaran data dalam ‘baru-baru ini’ masa lalu.
 3. Adalah penting untuk menjadi proaktif mengenai maklumat kewangan anda sepanjang masa. Dapatkan ketekunan anda dalam memeriksa penyata bank dan kad kredit anda setiap bulan untuk mengenal pasti penyelewengan dengan cepat.
 4. Salah satu cara terbaik untuk memastikan identiti dan maklumat anda selamat sepanjang masa adalah menukar kata laluan akaun kewangan anda secara tetap. Pelanggaran sering tidak disedari selama berminggu-minggu!
 5. Pastikan anda sentiasa menghantar semua e-mel dan mesej dengan penyulitan akhir-ke-akhir atau menggunakan IP berdedikasi dari perkhidmatan VPN untuk memanfaatkan lapisan keselamatan yang tidak dapat dipadam pada setiap masa.

Tips Keselamatan Internet yang Mudah untuk Pemula | BestVPN.co

Tips Keselamatan Internet: Ketahui cara Mengatasi Cyberstalking

 1. Sekiranya anda sedang cyberstalked, adalah penting bahawa anda menyimpan semua komunikasi dengan pelaku untuk bukti. Ia mungkin terdengar keras, tetapi anda perlu melaporkannya kepada agensi penguatkuasa undang-undang.
 2. Jika anda berpisah dengan rakan kongsi intim, pastikan anda menetapkan semula semua akaun e-mel anda, media sosial, dan maklumat perbankan, supaya mereka tidak dapat memanipulasi anda dalam apa-apa cara.
 3. Apabila menggunakan media sosial, e-mel, atau bilik sembang, adalah penting agar anda berhati-hati tentang maklumat yang anda kongsi, jika tidak, anda boleh membuat lebih mudah untuk pengatur untuk mengumpul gambar / siaran anda!
 4. Sekiranya tidak wajib, elakkan mengisi medan yang meminta maklumat peribadi anda seperti tarikh lahir anda semasa mendaftar / mendaftar untuk sesuatu dalam talian. Siapa tahu maklumat itu boleh digunakan!
 5. Apabila memaparkan gambar dalam talian (terutamanya jika anda mempunyai keraguan tentang cyberstalked), pastikan ia tidak mendedahkan lokasi anda. Pergi untuk satu dengan latar belakang yang biasa.

bagaimana untuk menangani Cyberstalking

Tips Keselamatan Internet: Tetap Berhati-hati mengenai Sextortion

 1. Sextortion bukan sahaja terhad kepada lelaki yang lebih tua, tetapi remaja juga didapati bersalah atas perbuatan tersebut. Ujian yang cemburu boleh menjadikan kehidupan neraka hidup. Don’t ragu-ragu melaporkannya dengan segera!
 2. Internet dipenuhi dengan alat dan aplikasi yang mempunyai kegunaan paling pelik. Adakah anda tahu ada juga aplikasi spyware? Tingkatkan keselamatan anda dalam talian dengan memasang program anti-spyware. Kemas kini setiap hari!
 3. Sangat penting untuk anda memahami kehidupan berharga ini: orang boleh berpura-pura menjadi sebahagian daripada mereka’tidak. Pilihlah orang yang anda pilih untuk ditambahkan ke media sosial anda.
 4. Seperti yang disebutkan sebelumnya, ibu bapa perlu terlibat dalam kehidupan anak-anak mereka. Tentukan aplikasi dan platform SM yang sesuai untuk mereka, dan kerap menyemak aktiviti mereka pada semua.
 5. Biarkan ia mematikan peranti elektronik dan webcam, terutamanya apabila anda tidak menggunakannya. Peretas / penjenayah siber boleh menggodam kamera, merekodkan video, dan kemudian memeras ugut anda!

Tetap Berhati-hati tentang Sextortion

Tips Keselamatan Internet: Bagaimana Mengendalikan Penyusunan Cyberbullying

 1. Ia’s penting bahawa orang itu sendiri mempunyai kompas moral. Sekiranya anda melihat seseorang yang anda tahu yang menjadi mangsa pembulian siber, janganlah’t duduk diam! Laporkan kepada orang dewasa sebaik sahaja anda boleh.
 2. Apabila menggunakan komputer awam atau orang lain’telefon untuk mengakses akaun / e-mel media sosial anda, pastikan untuk log keluar, kerana mereka boleh menggunakan akaun anda untuk motif tersembunyi mereka sendiri.
 3. Elakkan berkongsi kata laluan dan maklumat akaun anda dengan sesiapa sahaja, kerana mereka dapat memanfaatkan kebaikan anda dan menikmati aktiviti yang mungkin menggigit pantat anda kemudian!
 4. Sangat penting bagi orang untuk mengetahui akibat dari apa yang mereka tulis atau pos secara online. Berhenti daripada berkongsi apa-apa yang boleh menyakiti / memalukan anda pada masa akan datang. Internet adalah tempat yang merosakkan!
 5. Sebanyak kita’d suka untuk melepaskan kekecewaan dan kemarahan kami terhadap orang-orang yang menghantar mesej yang mengancam dan menyinggung perasaan, sangat penting untuk menjadi toleran dan tidak memberikan dua-tenggelam. Tidak ada yang boleh menyakiti lebih banyak daripada menyekat mereka dengan serta-merta.

Bagaimana Mengendalikan Cyberbullying

Tips Keselamatan Internet: Belajar Mencegah Predation Talian

 1. Lebih berhati-hati dan terlibat dengan anak-anak anda terutamanya jika mereka menggunakan media sosial. Tanya kepada mereka jika ada’sesiapa sahaja yang membuat mereka berasa tidak selesa dalam talian, supaya anda boleh melaporkan ASAP individu itu!
 2. Apabila kita bercakap mengenai ibu bapa menjadi lebih berhati-hati tentang menonton anak-anak mereka di media sosial, kita tidak’t bermakna anda harus menyerang privasi mereka. Hanya mengawasi penggunaan peranti bersambung internet mereka.
 3. Beritahu anak anda bahawa jangan pernah bercakap dengan individu yang kelihatan lebih tua di usia, dan elakkan membuka / memuatkan mana-mana imej yang dihantar oleh orang yang mereka tidak’t tahu.
 4. Ia adalah penting bahawa anda mengajar kanak-kanak yang lakukan’s dan don’media sosial, yang termasuk menghindari orang yang tidak dikenali. Jelaskan bahawa mereka tidak boleh bertemu secara bersemuka dengan seseorang dari internet!
 5. Melatih anak anda bijak untuk berkongsi maklumat peribadi mereka. Ajar mereka tidak pernah bercakap mengenai sekolah, rumah, dan barangan peribadi mereka. Mereka harus mengakhiri perbualan dengan segera.

Tips Keselamatan Internet yang Mudah untuk Pemula | BestVPN.co

Tips Keselamatan Internet: Ia’Masa untuk Menghapus Spamming

 1. Gunakan alamat e-mel kedua pada masa-masa di mana anda tidak pasti untuk melawat direktori awam tertentu, rangkaian media sosial atau ruang sembang untuk mengelakkan mendapat spam pada ID asal anda.
 2. Ramai pengguna berada’Tidak sedar tetapi ada cara untuk mengelakkan menerima mel spam. Salah satu hacks yang paling penting dan terbukti termasuk memasang alat penapisan spam.
 3. Spammer sangat rumit dengan taktik mereka menghantar lebih banyak spam. Jangan sekali-kali klik “hentikan langganan” pautan dalam e-mel di semua kos, kerana mereka dapat mengesahkan bahawa alamat e-mel anda aktif.
 4. Don’t berikan alamat e-mel anda kepada sesiapa sahaja. Butiran ini hendaklah bersifat peribadi dan hanya diberikan kepada orang-orang yang anda percayai sepenuhnya dan secara membuta tuli.
 5. Apabila mendaftar pada perkhidmatan yang berlainan, pastikan untuk menyimpan Alamat E-mel anda dengan mengkonfigurasi tetapan dan memindahkan pendedahan kepada “Hanya saya” atau sesuatu yang serupa.

Tips Keselamatan Internet yang Mudah untuk Pemula | BestVPN.co

Tips Keselamatan Internet: Menyekat Kandungan Serangan / Kasih

 1. Tidak ada yang lebih menjengkelkan daripada melawat laman web hanya untuk mencari imej telanjang dan kandungan lucah yang lain dalam bentuk iklan. Untuk menyingkirkannya, gunakan alat menghalang iklan.
 2. Jika anda ingin menghalang hasil carian yang jelas kerana anda mempunyai anak di rumah atau hanya membenci pendedahan yang tidak diminta terhadap kandungan tersebut, adalah bijak untuk menghidupkan “Carian Selamat” di Google.
 3. Jika anda mendapati apa-apa kandungan yang boleh didapati sebagai menyinggung perasaan / perkauman / menghina, adalah JOB anda untuk melaporkannya kepada pentadbir yang berkaitan dengan segera untuk mengelakkan penyebaran ucapan kebencian.
 4. Media sosial dimuatkan dengan gambar lucah, imej lucah, dan kadang-kadang menimbulkan kandungan. Laporkan mereka serta-merta untuk mendapatkan jawatan yang diturunkan, sementara pada masa yang sama menghapuskan hasil yang sama.
 5. Ia boleh menjadi sukar bagi orang untuk melihat kandungan yang menyinggung / cabul di laman web sejak ia muncul tanpa diduga. Ia adalah pilihan bijak untuk memasang alat Penapisan Web.

Tips Keselamatan Internet yang Mudah untuk Pemula | BestVPN.co

Tips Keselamatan Internet: Mengenali Palsu dari Real (Phishing)

 1. Phishing sangat rumit, kerana menggunakan salinan laman web rasmi untuk menipu pelanggan dalam memberikan maklumat mereka. Pasang perisian anti-phishing atau pelanjutan penyemak imbas untuk memberi amaran kepada anda dengan serta-merta dari laman web tersebut!
 2. ATURAN PERMINTAAN: PERNAH SETIAP DALAM HIDUP ANDA anda e-mel butiran kewangan anda kepada mana-mana orang melalui e-mel, tidak kira betapa anda mempercayai mereka. Hanya kerana ia bukan cara yang selamat untuk menghantar maklumat tersebut.
 3. Kebanyakan orang berada’anda sedar ini, sehingga mereka benar-benar tertipu untuk mengklik pautan pop timbul. Beberapa pop timbul yang sukar ini biasanya dilakukan percubaan phishing. Sentiasa terkejut untuk mengelakkan sebarang kejadian.
 4. Apabila ia datang untuk memanfaatkan keselamatan terperinci daripada serangan pancingan data, anda perlu menggunakan perisian firewall yang kuat. Ini akan menghalang mereka daripada mendapat akses ke rangkaian / komputer anda.
 5. Jika anda tidak’t tahu pengirim yang menghantar e-mel kepada anda, elakkan klik pada sebarang pautan dan yang paling penting DON’T muat turun sebarang fail, jika dilihat. Penghantar yang tidak dibenarkan tidak boleh merosakkan!

Tips Keselamatan Internet yang Mudah untuk Pemula | BestVPN.co

Tips Keselamatan Internet: Hancurkan Malware dan Lindungi Data Anda!

 1. Jika anda ingin menyimpan telefon pintar / komputer riba / komputer anda pada setiap masa, pasang perisian antivirus / anti-malware yang kuat untuk mengesan dan mengesan ancaman segera.
 2. Jangan sekali-kali menyambung ke laman web yang tidak’t menggunakan HTTPS. The “S” pada akhirnya bermaksud selamat. Gunakan HTTPS Di mana sahaja untuk laman web yang tidak’t melaksanakannya. Ini akan memastikan komunikasi dalam talian anda selamat!
 3. Apa yang kebanyakan orang lakukan selepas memasang perisian antivirus / anti-malware adalah lupa bahawa mereka pernah wujud. Don’t adalah orang yang cuai dan pastikan untuk menjalankan imbasan pada selang masa yang tetap.
 4. Sesetengah pautan mungkin membawa anda ke halaman laman web yang kelihatan sama dengan yang asal. Berhati-hati dengan taktik kejuruteraan sosial seperti phishing. Pastikan sentiasa membaca alamat pautan untuk mendapatkan idea yang lebih baik.
 5. Tukar SSID lalai (nama Rangkaian Wi-Fi) dan gunakan penyulitan WPA2 untuk menghalang pengguna yang tidak sah mengakses akses anda dan menanam apa-apa yang mencurigakan.

Tips Keselamatan Internet yang Mudah untuk Pemula | BestVPN.co

Tips Keselamatan Internet: Jangan’t Dapatkan Fooled oleh Penipuan Online

 1. Ini mungkin terdengar agak keras, mengingat media sosial adalah untuk rangkaian, tetapi elakkan membuat kawan-kawan yang tidak perlu (terutamanya dengan orang yang anda tidak suka’t bertemu dengan atau tidak mempunyai pengetahuan mengenai).
 2. Ia tidak’Tidak kira jika anda mempunyai kawan berteknologi atau orang yang mengenali orang lain, satu-satunya orang yang harus dibenarkan akses ke komputer anda dari jauh ISP tempatan anda.
 3. Terdapat banyak laman web e-dagang yang baru dibuka pada masa kini, tetapi tidak semuanya selamat. Hanya menikmati membeli-belah dalam talian dari sumber yang sah seperti eBay, Ali Express, atau Amazon!
 4. Penipu boleh membuat ID pemanggil palsu dan menipu anda untuk memberikan maklumat kewangan anda. Jika seseorang memanggil dan meminta data kredit anda, tutup dan panggil semula untuk memeriksa sama ada pemanggil itu asli.
 5. Jangan sekali-kali mempercayai perkhidmatan dalam talian yang mereka dapat memberikan bantuan hutang dan bantuan hipotek pada klik butang. Mereka adalah perkhidmatan penipuan yang paling mungkin, jadi elaklah membuat kesilapan membayar muka depan!

Tips Keselamatan Internet yang Mudah untuk Pemula | BestVPN.co

Tips Keselamatan Internet: Cara Mencegah Penyambungan Wi-Fi

 1. Bagi pelancong yang sering menggunakan rangkaian Wi-Fi di ruang awam seperti pub, kedai kopi, dan restoran, sentiasa pastikan untuk menggunakan VPN untuk memastikan identiti anda tanpa nama dan sambungan disulitkan.
 2. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, elakkan mana-mana laman web yang tidak selamat yang hanya ada “HTTP” sebelum alamat. Pastikan laman web yang anda lawati menggunakan “HTTPS” tag. Ini menunjukkan sambungan selamat.
 3. Apabila menggunakan Wi-Fi awam’s tidak pernah mematikan program antivirus, anti-malware, atau firewall anda, kerana terdapat banyak virus / malware yang boleh memasuki rangkaian.
 4. Sesetengah penggodam pergi lebih banyak lagi untuk menipu pelanggan dengan menyediakan Hotspot Wi-Fi palsu berhampiran rangkaian awam yang sah. Mereka kemudian mencuri data pengguna dan seterusnya terus terlibat dalam pencurian identiti.
 5. Sentiasa gunakan Hotspot Tanpa Wayar yang boleh anda percayai. Bercakap dengan pengurus / wakil di kedai kopi atau restoran untuk mengetahui lebih lanjut mengenai langkah keselamatan mereka apabila disambungkan ke Wi-Fi.

Tips Keselamatan Internet yang Mudah untuk Pemula | BestVPN.co

Tips Keselamatan Internet: Pastikan Kanak-kanak Anda Selamat Dalam Talian!

 1. Jaga anak anda’komputer dan peranti internet yang dibolehkan di kawasan umum, bukan bilik tidur individu. Ini mungkin terdengar agak keras, tetapi sebenarnya cara yang baik untuk memantau penggunaannya.
 2. Kongsi media sosial atau akaun e-mel dengan anak-anak anda, supaya anda boleh memantau mesej dan semak untuk melihat sama ada dia tidak melihat kandungan lucah di YouTube Kanak-kanak atau bercakap dengan orang yang tidak dikenali!.
 3. Beritahu anak-anak anda’s tidak pernah baik untuk membeli apa-apa dari dalam talian tanpa meminta anda terlebih dahulu! Sesetengah iklan boleh menipu anda dengan menawarkan perkara percuma untuk menarik anda ke mendedahkan maklumat peribadi anda.
 4. Ikuti garis panduan keselamatan oleh Facebook, Twitter, Instagram dan platform media sosial yang lain dan pastikan anak-anak anda hanya menyertai mereka, selepas memenuhi keperluan umur minimum.
 5. Melatih anak anda pandai dalam talian. Ajar mereka tidak pernah menghantar atau menjual gambar peribadi, mendedahkan maklumat peribadi, bersetuju untuk bertemu dengan orang yang tidak dikenali, atau membalas mesej yang mengancam!

Keselamatan Internet untuk kanak-kanak

Membungkus Perkara

Dengan ini, kami menamatkan Panduan Tips Keselamatan Internet ini untuk Bulan Kesedaran Keselamatan Siber. Kami harap anda menghargai sumbangan kami untuk menyebarkan mesej mengenai keselamatan di internet. Marilah kita memperjelaskan bahawa kita tidak’t menyangkal kegunaan dan keberkesanan Internet.

Ia telah membuka jalan bagi kemajuan penting dalam landskap ekonomi, teknologi, dan sosial. Walau bagaimanapun, anda memerlukan perlindungan dari sisi gelap juga platform sedemikian, dan inilah misi kami! Don’t ragu-ragu berkongsi panduan seterusnya. Mempunyai hari yang bagus dan nikmati internet yang lebih selamat!

Tips Keselamatan Internet yang Mudah untuk Pemula | BestVPN.co

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me