Penyedia VPN dan Penggunaannya Palsu (Virtual) Servers

Semasa saya menyelam lebih mendalam ke dalam bidang teknikal perkhidmatan VPN untuk menilai kesahihan mereka, saya akhirnya tersesat di lapisan kerumitan yang mengikutinya. Nampaknya tidak semestinya kadang-kadang.

Sekiranya pengguna tidak memerhati blok VPN atau Jurugambar Mogok Internet, mereka perlu berhati-hati mengenai Dasar Pembalakan yang menyerang dan Kebocoran Alamat WebRTC / DNS / IP.

Kini, anda perlu mengekalkan pertahanan anda untuk pembekal menggunakan lokasi pelayan palsu. Ya, itu satu perkara TERLALU, malangnya. Sudah tentu, semakin banyak yang anda ketahui, semakin baik.

Ini sebabnya BestVPN.co telah bekerjasama rapat dengan pakar IT dan rangkaian untuk menjawab soalan pengguna, yang ingin tahu apa’s perkhidmatan VPN terbaik dan mana yang tidak berisiko untuk digunakan.

Memandangkan ini, saya telah mencipta panduan mendalam ini “Lokasi Server VPN palsu” dirujuk sebagai “Pelayan Maya” oleh penyedia di pasaran. Semoga ia menjawab semua soalan anda!

Pelayan VPN Terbaik

 1. Adalah Tidak Betul bahawa Perkhidmatan VPN Menggunakan Pelayan Maya?
 2. Mengapa Penyedia VPN Menggunakan Ini Palsu Pelayan?
 3. Menguji Penyedia VPN dan Lokasi Pelayan mereka
 4. Penyedia yang Menggunakan Lokasi Maya

Apakah Lokasi Pelayan VPN Maya??

Sesetengah pembekal di pasaran mungkin tidak jujur ​​tentang penawaran perkhidmatan mereka. Mereka mendakwa menawarkan pelayan fizikal di lokasi yang pelbagai, tetapi sebahagian daripada mereka sebenarnya maya.

Ini bermakna, anda menyambung ke pelayan yang terletak di satu negara, tetapi anda menerima alamat IP dari satu yang ditugaskan ke negara lain. Contohnya, pelayan di China sebenarnya boleh dari AS.

Anda mendapat alamat IP Cina, tetapi laluan jejak menunjukkan penghalaan sambungan dari pelayan di Amerika Syarikat. Ini menjadikan satu tertanya-tanya: melakukan VPN sebenarnya mempunyai pelayan di lokasi eksotik?

Dalam banyak kes, jawapannya tidak, terutamanya untuk Penipuan VPN Percuma. Walau bagaimanapun, saya mendapati banyak perkhidmatan premium bersalah yang sama, yang saya akan membincangkan mengenai di bawah dengan contoh sebenar.

Adakah Ia Buruk Perkhidmatan yang Menggunakan Lokasi Maya VPN Maya?

Terdapat sebab mengapa saya memanggil pelayan maya ini “palsu”. Mereka buruk, kerana data anda melewati pelayan di berbagai belahan dunia, sebelum sampai ke destinasi akhir.

Apa yang dikatakan pelayan maya ini selamat daripada penjenayah siber, agensi perisikan rahsia, atau pemburu hak cipta peluru? Tiada jaminan!

Pelayan Boleh Terletak di Bidang Kuasa FVEY

Alat laluan jejak mudah boleh menunjukkan di mana IP berasal dari, dan kemudian anda boleh menggali sedikit lebih mendalam untuk mencari pusat data untuk alamat IP tertentu itu.

Berdasarkan ujian saya, kebanyakan lokasi maya berasal dari pusat data dalam 5, 9, dan 14 mata bidang kuasa, yang mengendalikan perkhidmatan mereka sendiri, menjual pelayan telanjang atau pelayan maya.

Ini sangat membimbangkan, kerana negara-negara yang dilabelkan sebagai “Musuh Internet” melakukan amalan pengekalan data mandatori untuk ISP, penyedia telekom, dan pusat data.

Akibatnya, walaupun anda cuba mengelakkan memberi akses kepada data peribadi anda di negara-negara ini, ia mungkin berakhir penghalaan dari pelayan yang hadir di FVEY, yang menyimpan log sesi / aktiviti.

Pengguna Mungkin Mendapat Kelajuan Miskin kerana Jarak Server

Apabila anda menyambung ke pelayan palsu (maya), mengharapkan pengurangan yang besar dalam prestasi dan kelajuan. Ini kerana pelayan sebenar boleh jauh dari lokasi yang anda sambungkan juga.

Sebagai contoh, apabila saya berhubung dengan pelayan Pakistan VyprVPN, laluan jejak mengenal pasti pelayan sebenar sebenarnya berpangkalan di Israel. Itu agak jauh untuk ditutup.

Jarak ini menjadikan perbezaan antara sambungan VPN yang cepat, stabil, dan konsisten berbanding dengan yang tidak tetap dan menyebabkan banyak masalah sambungan.

Pelanggan Bayar Langganan Hanya Untuk Akses Pelayan Palsu

Penyedia boleh menggunakan pemasaran yang kuat untuk menjual idea privasi dengan lokasi palsu (maya), tetapi kebenaran tetap malar: pelanggan tidak mendapat lokasi pelayan VPN sebenar yang mereka bayar.

Apabila anda mendaftar untuk perkhidmatan VPN dan menyambung ke pelayan tertentu, hanya munasabah bahawa anda percaya pelayan itu berpusat di negara tertentu.

Oleh itu, pembekal VPN sebenarnya berbohong tentang lokasi sebenar SERVER adalah pengkhianatan besar kepercayaan, dan anda harus menanggung tanggung jawab atasnya, terutama jika mereka menuntut pelayan mereka semua logam kosong!

Mengapa Penyedia VPN Menggunakan Ini Palsu Pelayan?

Tidak banyak pembekal mendedahkan bahawa mereka menggunakan lokasi rekaan. Kebanyakan mendakwa menggunakan pelayan telanjang-logam untuk memenuhi keperluan geo-spoofing pelanggan mereka.

Bagaimanapun, ini bergantung kepada pembekal. Sebagai contoh, ada yang jujur ​​menggunakan lokasi maya iaitu ExpressVPN, PureVPN, VyprVPN, dan Sembunyikan Ass saya.

Setelah mengkaji dan menguji pelayan mereka, saya mengetahui bahawa menggunakan pelayan palsu itu sangat bermanfaat untuk penyedia. Berikut adalah beberapa sebab bagaimana:

Kos Berkesan – Menjimatkan Banyak Wang

Alasan pertama dan utama untuk pembekal yang melabur di lokasi maya adalah untuk menjimatkan WANG. Kos untuk pelayan logam telanjang boleh agak mahal, terutama jika anda memerlukannya di beberapa lokasi.

  WTF Salah dengan Kanak-kanak YouTube - Ibu bapa berasa kecewa!

Akibatnya, penyedia VPN menggunakan sumber data ke pusat data di negara lain, membeli rancangan untuk pelayan maya. Menggunakan satu pelayan untuk mengakses banyak lokasi palsu dengan ketara mengurangkan kos.

Menjalankan VPN sendiri agak mahal, kerana penyedia perlu membayar kemas kini / pembangunan aplikasi, sokongan teknikal, pengembangan pelayan, dll. Jadi, penyedia yang tidak mahu menjimatkan wang?

Pemasaran Gimmick – Lebih Pelayan = Rayuan Tinggi

Banyak pembekal boleh menafikan ini, tetapi mereka membeli pelayan palsu (maya) untuk mengurangkan kos untuk mendapatkan peningkatan kredibiliti dan mendapatkan lebih banyak pelanggan. Sekali lagi, ini adalah pengkhianatan kepercayaan anda.

Jika pembekal menggunakan lokasi palsu, mereka harus jujur ​​mengenainya, sama seperti ExpressVPN – yang juga menyenaraikan semua 3% pelayan maya (mewakili 1% dari keseluruhan trafiknya).

Jika tidak, pengiklanan banyak lokasi pelayan VPN hanya taktik pemasaran untuk menjadikan produk lebih menarik kepada netizens, yang akan menjual lebih banyak langganan VPN.

Permintaan Pelanggan – Pelayan di Lokasi yang Sukar!

Tidak perlu setiap pembekal melabur di lokasi maya dianggap teduh. Selepas mengetahui lebih banyak mengenai undang-undang negara yang berbeza-beza, saya menyedari bahawa pelayan sebenarnya merupakan tugas yang sukar.

Pelanggan membuat penyedia permintaan sepanjang masa untuk melaksanakan pelayan di negara-negara yang mempunyai undang-undang internet yang sukar seperti Iran, Iraq, Turki, Bangladesh, UAE, Mesir, Rusia dan China..

Sekiranya pembekal tidak dapat mendapat akses ke pelayan yang baik, mereka menyediakan lokasi pelayan maya untuk memberi pelanggan alamat IP di tempat akhir yang dikehendaki. Inilah yang dikatakan ExpressVPN:

ExpressVPN mempunyai standard yang ketat untuk pelayan untuk memastikan bahawa anda dapat menyambung dengan selamat, dengan pasti, dan pada kelajuan yang konsisten cepat. Di sesetengah negara, sukar untuk mencari pelayan yang memenuhi syarat ini. Lokasi pelayan VPN maya membolehkan anda menyambung ke negara tersebut, sementara masih menyediakan kualiti sambungan yang anda harapkan dari ExpressVPN.

Penyedia Ujian dan Lokasi Server VPN mereka

Dengan begitu banyak ketidakpastian mengenai pelayan fizikal dan maya, hanya bijak bahawa pengguna menjalankan ujian yang tepat untuk menentukan KEBENARAN. Saya melakukan perkara yang sama dan keputusannya menarik!

Saya akan menyenaraikan beberapa penyedia di bawah yang telah mengetahui lokasi maya, sementara juga mendedahkan hasil untuk pelayan fizikal sebenar. Untuk setiap VPN, saya menggunakan empat alat yang berbeza untuk mengesahkan lokasi sebenar:

 1. Alat Ujian Ping dari Monitor App Synthetic CA
 2. Alat Traceroute dari Monitor App Synthetic CA
 3. The BGP Toolkit dari Hurricane Electric Services
 4. Alat Prompt Command a.k.a. CMD pada Windows 1

Untuk memahami bagaimana saya menggunakan alat ini bersama, saya telah menyerlahkan proses ujian dalam langkah-langkah di bawah. Anda boleh mengikuti arahan yang sama untuk menjalankan ujian pelayan anda sendiri untuk VPN yang berbeza.

Langkah 1: Ping Server ke 90 Lokasi yang berbeza

Proses ini terdiri daripada ujian pertama pelayan melalui alat ping. Ia mempunyai lebih daripada 90 lokasi di seluruh dunia, menjadikannya lebih mudah untuk menganalisis waktu perjalanan (RTT) di berbagai negara dan bandar. Semakin rendah masa (ms), lebih dekat dengan pelayan.

Sebagai contoh, katakan saya menguji pelayan yang terletak di UAE. Masa (ms) semasa ujian ping menunjukkan RTT yang lebih rendah untuk bandar-bandar berdekatan seperti Dubai, Sharjah, atau Abu Dhabi. Bagaimanapun, pada hakikatnya ia cenderung jauh lebih tinggi berbanding lokasi yang jauh di AS.

Jika masa RTT adalah rendah untuk AS, tetapi lebih tinggi untuk lokasi UAE itu sendiri – anda boleh menentukan bahawa pelayan itu didasarkan di suatu tempat di Amerika Syarikat, dan anda hanya mempunyai akses ke alamat IP dengan destinasi titik akhir UAE. Anda menggunakan pelayan VIRTUAL.

Langkah 2: Mengesan Pelayan melalui ASM dan CMD

Untuk mengesahkan penemuan ini, langkah seterusnya adalah menggunakan alat traceroute. Ini membolehkan pengguna mengukur jarak di sepanjang rangkaian ke pelayan akhir. Sebagai contoh, traceroute ke UAE menunjukkan pelayan VPN adalah 20ms jauh, yang bermaksud ia terletak jauh.

Walau bagaimanapun, jika hanya 2ms jauh, anda boleh mendapatkan gambaran yang jelas bahawa pelayan itu sebenarnya berpangkalan di UAE. Di sinilah CMD “tracert” berguna, membolehkan anda mengetahui lokasi sambungan sebelum memasuki alamat IP endpoint.

Langkah 3: Memeriksa Alamat IP dan Lokasi Pusat Datanya

Sekarang, saya hanya mengambil IP dan kemudian paste di toolkit BGP dari Hurricane Electric Services, yang merupakan direktori alamat IP yang dibahagi oleh ISP di seluruh dunia.

Jika alamat IP mendedahkan bahawa pusat data itu berpangkalan di Amerika Syarikat, anda boleh mengesahkan bahawa anda menggunakan FAKTOR UAE SERAKAN. Ini tidak bermakna anda menghadapi masalah dalam membongkar kunci laman web yang berpusat di UAE.

Penyedia yang Menggunakan Lokasi Maya

  1. Lokasi Server VyprVPN
  2. Lokasi Server ExpressVPN
  3. Lokasi Pelayan Surfshark
  4. HideMyAss Lokasi Pelayan
  5. Lokasi Server PureVPN

VyprVPN

Berpusat di Switzerland dan dikendalikan oleh Golden Frog, VyprVPN membuat jalan ke pasaran pada tahun 2009. Pada masa ini, ia telah berjaya membangun reputasi yang kuat untuk kelajuan dan kebolehpercayaan.

Mereka juga mempunyai dasar log yang tidak disahkan, yang diaudit oleh Leviathan Security Group. Pembekal tidak menafikan penggunaan lokasi maya dan mempunyai halaman khusus mengenai topik tersebut.

Alamat Pelayan VyprVPN

Pada akhirnya, mendaftar dengan pembekal terpulang kepada pengguna, saya hanya menunjukkan apa yang pelayan maya kelihatan seperti. Untuk ini, pertama saya mendapat akses ke alamat pelayan VyprVPN dari halaman sokongan mereka.

Saya memilih pelayan Pakistan – Karachi mereka untuk ujian: pk1.vpn.goldenfrog.com. Saya menyalin dan menyisipkan pelayan ini ke dalam alat Ujian Ping dari ASM.

  Panduan Sambungan VPN 2020 - Harus Dibaca untuk Pengguna Novice di Jepun

VyprVPN ASM Ping Test - Pelayan Pakistan

Alat ini memindahkan pelayan ke lebih dari 90 lokasi yang berbeda, tetapi tidak ada yang berdekatan dengan negara-negara di Asia Selatan atau negara jirannya, India.

Ingatlah bahawa RTT lebih rendah, lebih dekat dengan pelayan. Dan, ministri dari pelayan Pakistan datang dari lokasi Israel- Kiryat-Matalon.

VyprVPN ASM Ping Test - Pelayan Pakistan 2

Untuk mengesahkan ini, saya mula-mula menjalankan traceroute dari pelayan di Pakistan, tetapi RTT agak tinggi. Saya kemudian memutuskan untuk melakukan traceroute lain, tetapi kali ini dari Israel – Kiryat-Matalon.

Seperti yang anda dapat lihat di bawah, masa ping sangat cepat, menunjukkan rendah (ms) dari alamat IP Israel – Kiryat-Matalon. Ini menegaskan bahawa pelayan itu sebenarnya berpangkalan di Israel.

Ujian VyprVPN ASM Traceroute - Pelayan Pakistan

Untuk pengesahan selanjutnya, saya melakukan ujian traceroute lain dari alat CMD secara langsung melalui “tracert” perintah. Ini menjadikannya lebih mudah untuk memahami keseluruhan proses pinging untuk pelayan.

Ujian Traceroute VyprVPN CMD - Pelayan Pakistan

Saya hanya mengambil alamat IP, sebelum ping terakhir dan kini menggunakan toolkit BGP dari Hurricane Electric Services untuk menentukan lokasi pusat data.

Jika anda tertanya-tanya mengapa beberapa alamat IP hilang dari ujian ping, saya telah mengaburkannya untuk melindungi privasi dan lokasi saya sendiri, tetapi keputusan dari BGP mengesahkan semua ujian kami:

Ujian Toolkit Bypass VyprVPN - Pelayan Pakistan di Israel

Inilah cara anda memeriksa keaslian pelayan dan sama ada ia sebenarnya berdasarkan lokasi yang mereka tuntut. Pelayan Pakistan adalah lokasi maya dengan pelayan fizikal yang ada di Israel.

Bagi VyprVPN, mereka sebenarnya mendedahkan penggunaan lokasi maya dalam senarai alamat pelayan VPN mereka, jadi semuanya baik. Sebagai tambahan kepada pelayan Pakistan mereka, berikut adalah lokasi server VPN rekaan yang lain yang terdapat dengan VyprVPN.

Australia (melalui Singapura) Jerman (melalui Belanda) Portugal (melalui Belanda)
Austria (melalui Belanda) Indonesia (melalui Singapura) Poland (melalui Belanda)
Argentina (melalui Amerika Syarikat) Itali (melalui Belanda) Filipina (melalui Singapura)
Algeria (melalui Israel) Iceland (melalui Amerika Syarikat) Panama City (melalui Amerika Syarikat)
Brazil (melalui Amerika Syarikat) India (melalui UAE) Qatar (melalui UAE)
Bahrain (melalui UAE) Ireland (melalui Amerika Syarikat) Rusia (melalui Belanda)
Bulgaria (melalui Belanda) Latvia (melalui Singapura) Romania (melalui Belanda)
Belgium (melalui Belanda) Luxembourg (melalui Belanda) Sepanyol (melalui Belanda)
Republik Czech (melalui Belanda) Lithuania (melalui Belanda) Slovakia (melalui Belanda)
Costa Rica (melalui Amerika Syarikat) Liechtenstein (melalui Belanda) Slovenia (melalui Belanda)
Colombia (melalui Amerika Syarikat) Malaysia (melalui Singapura) Sweden (melalui Belanda)
Denmark (melalui Belanda) Mexico (melalui Amerika Syarikat) Arab Saudi (melalui UAE)
Mesir (melalui Israel) Maldives (melalui Singapura) Taiwan (melalui Hong Kong)
Perancis (melalui Belanda) Macau (melalui Hong Kong) Turki (melalui Belanda)
Finland (melalui Belanda) Kepulauan Marshall (melalui Singapura) Thailand (melalui Singapura)
Greece (melalui Israel) Norway (melalui Belanda) Ukraine (melalui Belanda)
Vietnam (melalui Singapura)

Satu-satunya perkara yang mencurigakan mengenai VyprVPN’Lokasinya adalah kebanyakan mereka tinggal di Belanda dan Singapura dengan pusat data mereka yang berpusat di AS.

Selepas menganalisis banyak alamat IP akhir di pelbagai pelayan, nama-nama seperti SoftLayer, Data Foundry, dan Powerhouse Management muncul berulang kali.

Perlu diingat bahawa pusat data di AS perlu mematuhi undang-undang pengekalan data mandatori. Belum lagi, negara itu adalah persekutuan FVEY.

ExpressVPN

Berpangkalan di British Virgin Islands, ExpressVPN wujud sebagai serba serbi di pasaran VPN, menawarkan ciri / alat yang luar biasa, prestasi, kebolehpercayaan, dan tidak disiarkan kepada pengguna.

Sama seperti VyprVPN, ExpressVPN tidak menyembunyikan bahawa ia menggunakan lokasi maya. Malah, mereka mempunyai laman berdedikasi yang menyediakan semua maklumat mengenai pelayan mereka.

Untuk kurang daripada 3% daripada ExpressVPN’kiraan pelayan, alamat IP berdaftar sepadan dengan negara yang anda pilih untuk disambungkan, sementara pelayan berada secara fizikal di negara lain, biasanya berdekatan. Ini dipanggil lokasi pelayan VPN maya, dan mereka membantu memastikan sambungan anda cepat, aman, dan boleh dipercayai.

Saya masih menguji mereka untuk memaklumkan kepada pengguna bahawa tidak kira bagaimana perkhidmatan yang boleh dipercayai / popular, anda masih boleh mengharapkan mereka untuk menjalani pelbagai amalan rendang untuk memastikan produk mereka berjalan.

Untuk ini, saya masuk ke akaun ExpressVPN saya dan mengklik “Sediakan ExpressVPN” butang dan kemudian “Config Manual”. Di sini anda boleh mencari alamat pelayan untuk OpenVPN dan PPTP & Sambungan L2TP / IPSec.

Alamat Pelayan ExpressVPN

Alamat pelayan sudah tersedia untuk PPTP & Sambungan L2TP / IPSec. Oleh itu, jika anda ingin menguji pelayan, hanya memilih satu lokasi dan gunakan alat ping ASM untuk menguji masa pusingannya.

Jika anda memuat turun fail .ovpn, anda boleh melancarkannya melalui penyemak imbas Chrome anda untuk mencari alamat pelayan. Proses ini agak mudah dan tidak memerlukan usaha tambahan.

Pengenalan Alamat Pelayan ExpressVPN .ovpn

Untuk ujian saya, saya memilih pelayan Indonesia pertama dari PPTP & Kategori L2TP / IPSec. Alamat pelayan adalah seperti berikut: indonesia-ubuntu-l2tp.xvnet.net.

Saya menyisipkan alamat pelayan di Test Ping Monitor Sintetik App dan menunggu sehingga alat ping server ke lebih dari 90 lokasi yang berbeza di seluruh dunia.

Ujian ExpressVPN ASM Ping - Pelayan Indonesia

Bagi keputusan yang dijangkakan, jika saya menguji pelayan di Indonesia, ia harus ditempatkan di negara ini. Bagaimanapun, RTT’s menunjukkan kisah yang sama sekali berbeza.

Walaupun RTT agak kurang untuk Indonesia daripada kebanyakan negara di seluruh dunia, hasil yang paling menonjol saya terima adalah dari penyanyi Ping dari Singapura.

Ujian ExpressVPN ASM Ping - Pelayan Indonesia 2

Sekiranya anda lihat di bawah ini, anda akan melihat minimum, purata, dan waktu bulat maksimum bagi pelayan Indonesia adalah lebih rendah di Singapura daripada di Indonesia sendiri.

Di mana Indonesia menyentuh 15.904 hingga 16.683 (ms) pada max, ping ke pelayan Singapura menyentuh pada 2.042 hingga 2.208 (ms) pada tahap minimum.

Ujian ExpressVPN ASM Ping - Pelayan Indonesia 3

Ini bermakna, pelayan itu terletak di Singapura dan satu-satunya cara untuk mengesahkan ini adalah untuk menjalankan traceroute dari ASM dan CMD kedua-duanya.

  Cara Bypass Geo-blocking and Limits Content

Mengenai ASM, saya sebenarnya menjalankan traceroute dari Singapura. Seperti yang anda dapat lihat, traceroute menunjukkan RTT (ms) dari Singapura tidak memerlukan sekitar 1.877.

Ujian ExpressVPN ASM Traceroute - Pelayan Indonesia

Pada CMD, anda dapat melihatnya tanpa memasukkan di mana untuk menjalankan traceroute dari, IP titik akhir adalah sama dari ujian ASM Traceroute: 174.133.118.131.

Ujian ExpressVPN CMD Traceroute - Pelayan Indonesia

Untuk pengesahan selanjutnya, saya menyisipkan alamat IP ini ke dalam toolkit BGP dari Hurricane Electric Services untuk menentukan lokasi pusat data.

Hasilnya mengesahkan spekulasi kami. ExpressVPN’s pelayan Indonesia sebenarnya VIRTUAL, laluan dari Singapura tetapi melalui datacenter dari AS: http://www.softlayer.com.

ExpressVPN BGP Toolkit - Pelayan Indonesia di AS

Sebagai tambahan kepada Indonesia, di sini adalah lokasi server VPN Express lain (yang fiktif). Senarai ini meliputi 33 pelayan, mencakupi 3% penyedia’ pelayan keseluruhan di seluruh dunia.

Armenia (melalui Belanda) Laos (melalui Singapura)
Andorra (melalui Belanda) Macedonia (melalui Belanda)
Brunei (melalui Singapura) Montenegro (melalui Belanda)
Bhutan (melalui Singapura) Monaco (melalui Belanda)
Belarus (melalui Belanda)) Myanmar (melalui Singapura)
Bangladesh (melalui Singapura) Mongolia (melalui Singapura)
Bosnia dan Herzegovina (melalui Belanda) Malta (melalui Belanda)
Kemboja (melalui Singapura) Nepal (melalui Singapura)
Ecuador (melalui Colombia) Peru (melalui Colombia)
Guatemala (melalui Colombia) Filipina (melalui Singapura)
Indonesia (melalui Singapura) Pakistan (melalui Singapura)
Isle of Man (melalui Belanda) Sri Lanka (melalui Singapura)
India (melalui UK) * Turki (melalui Belanda)
Jersey (melalui Belanda) Uruguay (melalui Argentina)
Kazakhstan (melalui Singapura) Vietnam (melalui Singapura)
Liechtenstein (melalui Belanda) Venezuela (melalui Brazil)

Surfshark

Beribu pejabat di British Virgin Islands, Surfshark adalah perkhidmatan VPN pendatang baru, yang masuk ke pasaran pada musim bunga tahun 2018. Sepanjang masa yang singkat, penyedia telah menjadi sangat terkenal.

Ia menawarkan aplikasi untuk semua platform / peranti, alat canggih untuk privasi, sokongan teknikal yang kuat, dan semua yang anda harapkan daripada perkhidmatan VPN yang melanda. Surfshark tidak jujur.

Lokasi Maya Surfshark - Transkrip Sembang

Saya mendekati sokongan sembang langsung mereka untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tawaran pelayan maya / fizikal, tetapi wakilnya sepenuhnya ditolak mempunyai sebarang lokasi rekaan.

Ini adalah satu pembohongan, kerana Surfshark sebenarnya menggunakan pelayan maya. Saya menjalankan ujian pada pelayan India mereka in-mum.prod.surfshark.com pertama melalui ASM’s Ping Test Tool.

Surfshark ASM Ping Test - Pelayan India

Sama seperti keputusan ujian di atas, RTT di India – Mumbai sendiri lebih tinggi daripada RTT di Belanda – Amsterdam. Kenapa lagi ini berlaku, jika pelayan itu tidak berpusat di Belanda?

Surfshark ASM Ping Test - Server India 2

Semak perbezaan dalam ping kali di atas dan di bawah. Untuk India, Mumbai (lokasi pelayan), purata RTT antara 118.977 (ms) dan 119.709 (ms), tetapi untuk Belanda adalah 3.349 (ms) dan 5.066 (ms).

Surfshark ASM Ping Test - Pelayan India 3

Sekarang, saya hanya perlu menjalankan ujian traceroute untuk menentukan sama ada ini benar, dan keputusan di bawah menunjukkan bahawa traceroute dari Belanda (Amsterdam) ke India sebenarnya agak dekat.

Ujian Surfshark ASM Traceroute - Server India

Saya menjalankan arahan tracert pada CMD juga. Jika anda melihat tangkapan skrin di bawah, anda akan melihat IP titik akhir adalah sama seperti yang di tracert ASM (walaupun tidak menyebut di mana untuk menjalankan traceroute daripada).

Ujian Surfshark CMD Traceroute - Server India

Setelah menampal alamat IP ini: 5.225.86.229 ke dalam toolkit BGP dari Hurricane Electric Services, lokasi pusat data juga ternyata berada di Belanda.

Surfshark BGP Toolkit - Server India di Belanda

Hasil ujian kami menunjukkan bahawa pelayan India sebenarnya maya dengan pelayan telanjang (fizikal) yang hadir di pusat dataran yang terletak di Belanda. Ini bermakna, Surfshark’tuntutan s adalah palsu.

Saya juga bertanya kepada mereka jika ia menjamin bahawa semua pelayan mereka adalah fizikal dan mereka berkata “ya”, tetapi keputusan dari ujian ini menunjukkan sebaliknya. Untungnya, ini hanya untuk DUA pelayan.

Pelayan pertama adalah India, yang saya baru mendedahkan ujian untuk. Satu lagi adalah Surfshark’s Vietnam – pelayan Ho Chi Minh City, yang mengarah dari Belgium melalui pusat dataran yang terletak di Belanda.

Pendapat peribadi saya di Lokasi Maya

Singgah … semua ujian ini membuatkan saya sangat penat. Ia juga meningkatkan kekecewaan saya, terutamanya ketika saya menjumpai pembekal yang tidak jujur ​​tentang persembahan mereka.

Dengan setiap lokasi maya yang saya dapati, anda dapat melihat alat yang saya gunakan berguna dalam mendedahkan lokasi yang sama, walaupun menunjukkan kepada anda di mana PUSAT DATA adalah.

Tidak kira server mana yang anda sambungkan, selalu ada pembolehubah yang berbeza dan hop dalam infrastruktur rangkaian maya dan ini mungkin menjadi masalah jika anda ingin:

 1. Untuk menjauhkan diri dari negara-negara tertentu (seperti yang berpangkalan di wilayah 5, 9 dan 14 mata).
 2. Untuk menerima prestasi VPN yang baik, yang tidak mungkin jika pelayan terletak jauh.
 3. Untuk mengakses kandungan disekat / terhad, tetapi tidak boleh kerana anda menggunakan pelayan palsu.

Yang paling penting, ia boleh menjadi masalah kekecewaan, jika anda menjangkakan pelayan berada di mana VPN mengatakan ia, tetapi pada hakikatnya, mereka sebenarnya sedang berbohong.

Adakah Lokasi Server VPN Maya Pernah Akan Diterima?

Kebenaran diberitahu, saya tidak berfikir bahawa lokasi maya adalah DEAL yang besar. Sudah tentu, mereka mempunyai beberapa kelemahan, tetapi mereka juga membuktikan berguna dalam keadaan:

 1. Di mana pembekal tidak boleh mendapatkan akses ke kawasan terpencil atau negara-negara membangun.
 2. Perkhidmatan VPN mungkin menghadapi masalah hosting pelayan VPN, kerana undang-undang pengekalan data mandatori.

Sebagai contoh, NordVPN baru-baru ini mengalih keluar pelayan Rusia mereka, setelah menerima notis bekerjasama dengan kerajaan dan mendedahkan semua data (jika ada) dari pelayan logam telanjang mereka.

Pada penghujung hari, saya percaya ia benar-benar hanya mengenai HONESTY AND TRANSPARENCY. Jika anda menggunakan lokasi maya, memaklumkan kepada pengguna tentang hal itu, dan bukan berbohong.

Dengan cara ini, pengguna sendiri akan dapat memilih lokasi pelayan terbaik untuk VPN, dan memutuskan sama ada mereka mahu mempercayai data mereka dengan penyedia!

Membungkus Perkara

Dengan ini, saya menamatkan panduan lokasi maya ini. Premis utama adalah untuk memaklumkan kepada pengguna apa alamat pelayan VPN dan cara bertanya pembekal, mengenai tawaran pelayan fizikal dan maya mereka, sebelum mendaftar.

Lagipun, anda tidak mahu berisiko menyambung ke pelayan di satu negara, hanya untuk menyedari bahawa ia tidak terletak di sana dan boleh membahayakan privasi / tanpa nama anda.

Jika anda mempunyai pertanyaan / pertanyaan, jangan teragak-agak untuk mengulas di bawah. Saya akan bertindak balas secara peribadi dan cuba memberikan bantuan sebanyak mungkin.

Juga, membantu abang dengan berkongsi panduan ini kepada orang lain yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pelayan VPN fizikal dan maya. Terima kasih dan mempunyai hari yang baik di hadapan!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me