Cara Bypass Geo-blocking and Limits Content

Tidak ramai yang tahu ini, tetapi orang biasa hanya mempunyai akses kepada kira-kira 0.004% dari internet. Selebihnya 99.996% terdiri daripada “Web Deep” dan pada dasarnya mana-mana kandungan lain, yang tidak diindeks oleh enjin carian seperti Google atau Bing.

Walau bagaimanapun, walaupun dalam 0.004% dari internet kita mempunyai akses ke, banyak laman web di seluruh dunia menikmati aktiviti geo-blocking, seterusnya mengehadkan kandungan yang dapat diakses. Oleh itu, panduan ini memberi tumpuan kepada penyekatan geo dan cara memintasnya. Tetapi pertama …

Contents

Apa Tepatnya Geoblocking?

Geoblocking melibatkan pelbagai kaedah dan teknologi yang digunakan untuk aktiviti menyekat akses internet, berdasarkan kepada satu’lokasi geografi. Tapak web / perkhidmatan yang menyiapkan geo-blocking pertama mengenal pasti alamat IP dan kemudian mengesahkannya terhadap senarai hitam atau senarai putih.

Mana-mana IP yang tidak berada dalam senarai putih yang diluluskan dan memasuki senarai hitam disekat dengan segera daripada melengkapkan sambungan ke laman web / pelayan perkhidmatan, menyebabkan anda mendapat ralat seperti “laman web tidak boleh diakses di lokasi / kawasan anda.”

Kenapa Geoblocking wujud?

Geoblocking memainkan peranan penting dalam menyekat akses kepada kandungan multimedia premium di internet, seperti rancangan TV dan filem, berikutan pelesenan dan isu berkaitan hak cipta. Lazimnya, rumah pengeluaran kehilangan wang apabila seseorang di luar negara mengakses kandungan mereka.

Inilah sebabnya mengapa anda melihat banyak platform penstriman seperti Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime, HBO SEKARANG, dan lebih banyak menyekat akses kepada kandungan tertentu atau membuat versi yang berbeza dari laman web mereka, untuk menghalang pengguna daripada membuka kunci perpustakaan lengkap tajuk.

Mereka pergi lebih jauh dengan melarang perkhidmatan VPN yang digunakan untuk melangkau blokade geografi dan kandungan di seluruh dunia. Di samping itu, geoblocking juga memainkan peranan dalam menguatkuasakan diskriminasi harga, menyekat trafik yang berniat jahat, perjudian dalam talian, pencegahan penipuan, dan pengesahan kesedaran lokasi.

  WTF Salah dengan Kanak-kanak YouTube - Ibu bapa berasa kecewa!

Mengendalikan Geoblocking dengan Proksi

Kebanyakannya apabila orang menghadapi blokade geografi, dinasihatkan agar mereka menggunakan perkhidmatan proksi. Alat berharga ini memberikan pengguna keupayaan untuk menyambung ke pelayan di negara lain dengan alamat IP baru untuk membuka kunci laman web / perkhidmatan yang berbeza.

Walau bagaimanapun, di mana menggunakan proksi pada masa lalu adalah penyelesaian mudah untuk blokade geografi, ia tidak lagi wujud sebagai pilihan yang layak. Banyak laman web / perkhidmatan dengan mudah dapat mengesan perkhidmatan proksi, dengan serta-merta menghalangnya, menganggapnya secara tidak berguna.

Perkhidmatan proksi hanya beralih alamat IP anda, tetapi tidak menawarkan penyulitan yang menghentikan laman web daripada mengetahui bahawa anda menggunakan proksi. Hasil akhirnya adalah anda menghadapi a “ralat yang dikesan oleh proksi”, itulah sebabnya saya menasihati menggunakan perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai.

Mengendalikan Geoblocking dengan VPN

VPN biasanya mengarahkan sambungan internet anda melalui terowong selamat dan terenkripsi, yang menyembunyikan aktiviti dalam talian anda dan mengekalkan identiti anda secara peribadi. Semua lalu lintas internet yang dihantar terus dari ISP ke laman web yang anda lawati, kini melalui satu lapisan penyulitan dengan alamat IP yang berbeza.

Oleh itu, laman web destinasi kini melihat data dari pelayan yang anda pilih melalui klien VPN. Bukan lokasi sebenar dan alamat IP anda yang diperolehi daripada ISP anda, menjadikan anda tanpa nama pada setiap masa. Inilah sebabnya mengapa geoblocking dengan VPN adalah pilihan yang lebih berdaya maju dan layak, walaupun anda perlu membayar untuk perkhidmatan VPN premium.

Adakah Bypassing Geoblocking Legal?

Ini bergantung sepenuhnya kepada negara yang anda berikan dan tapak web / perkhidmatan yang anda akses. Sesetengah negara seperti China, Iran, Iraq, Turki, Mesir, dan lain-lain melarang perkhidmatan VPN sama sekali kerana mereka tidak menggalakkan geoblocking untuk mengakses internet tanpa had.

  Ujian Kebocoran VPN - Hanya 18 (Daripada 105) VPN Lulus Audit Kami [Mingguan Dikemaskini]

Oleh itu, jika anda dijumpai menggunakan VPN untuk menghalang sekatan geografi, anda mungkin menghadapi masalah yang bersalah dan mungkin perlu membayar denda yang besar. Untuk laman web yang tidak mengganggu geoblocking, tindakan ketat seperti itu tidak diambil, dan akaun peribadi anda tidak digantung.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menyebut bahawa kebanyakan laman web mempunyai klausa tentang geoblocking dalam mereka “terma perkhidmatan / penggunaan”. Oleh itu, jika anda berfikiran dua kali tentang aktiviti tersebut, pastikan untuk membaca peraturan, untuk mengelakkan diharamkan atau dikunci di luar akaun anda.

Cara Lain untuk Mengunci Kunci Geoblocking

Selain menggunakan perkhidmatan proksi atau VPN, individu boleh bergantung kepada Tor untuk melangkaui penyekatan geografi. Tor biasanya mempunyai rangkaian yang terdesentralisasi yang dilindungi oleh beberapa lapisan enkripsi, lalu lintas internet yang diarahkan melalui overlay pelayan.

Overlay pelayan ini terdiri daripada lebih daripada tujuh ribu geganti, yang membolehkan penyembunyikan pengguna yang betul’ lokasi, sambil menghalang orang lain daripada memantau aktiviti anda, sama ada pada pemesejan segera, media sosial, atau platform lain.

Tor bahkan boleh digunakan bersama dengan VPN melalui dua konfigurasi; Tor melalui VPN atau VPN melalui Tor. Yang pertama melibatkan menyambung ke pelayan VPN terlebih dahulu dan kemudian rangkaian Tor, sementara yang kedua berlaku sebaliknya.

Menonton TV Jerman di luar negara melalui Internet

Jika anda mahu menonton TV Jerman di luar negara, tidak ada sains roket yang diperlukan. Cukup ikuti langkah-langkah di bawah untuk menikmati akses tanpa had di mana-mana sahaja:

  1. Langgan kepada perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai seperti NordVPN atau Surfshark
  2. Muat turun aplikasi yang berkaitan untuk platform / peranti yang anda gunakan
  3. Pasang permohonan, buka ia pernah dilakukan, dan masukkan kelayakan log masuk anda
  4. Sambungkan kepada mana-mana pelayan tertentu di Jerman (Berlin, Munich, Hamburg Frankfurt)
  5. Lawati ARD, ZDF, Arte, n-TV, ProSieben, Netflix DE atau mana-mana laman web TV khusus Jerman
  6. Anda kini dapat melihat bahawa laman web boleh diakses dan tidak menunjukkan ralat lokasi!
  Penyedia VPN dan Penggunaannya Palsu (Virtual) Servers
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me