5 Mata, 9 Mata, 14 Alian Mata – Pelindung dari Keganasan atau Penyerang Privasi?

Contents

Mengesahkan jika VPN anda terletak di Zon Selamat

Anonine VPNAvast SecureLine VPNBuffered VPNCactusVPNCyberGhostEncrypt.MeExpressVPNGoose VPNHide.meHideMyAssHola VPNIBVPNIPVanishIvacyIVPNMullvadNordVPNPIAPrivateVPNProtonVPNPureVPNStrongVPNSurfsharkTorGuard VPNTrust.ZoneTunnelBearVyprVPNWindscribe VPNZenmate Validate VPN saya

Dunia digital berkembang pada kelajuan yang mencerahkan. Perkhidmatan, aplikasi, platform, dan inovasi baru terus merevolusikan cara hidup kita. Ada yang berpendapat bahawa kita sedang dikawal, mengabaikan naluri manusia utama kita. Lain-lain perbahasan, internet hanya meningkatkan kehidupan kita.

Adakah ia menghormati hak privasi kita? Sekarang, itu adalah soalan rumit untuk dijawab. Kebanyakan orang tahu bahawa sebaik sahaja anda pergi ke dalam talian, akan sentiasa terdapat jejak digital YOU. Sesetengah menerima akibatnya, mengeluarkan kamera mereka untuk selfie, dan memuat naiknya di media sosial dengan hashtag, #onfleek.

“Siapa yang peduli dengan apa yang saya lakukan dalam hidup saya? Saya bukan pengganas. Saya tidak’Ada apa-apa untuk disembunyikan”. Ini adalah tindak balas yang biasa saya peroleh semasa perbualan mengenai privasi. Orang lain yang lebih berwaspada mengenai situasi ini tahu bahawa jejak digital ini berisiko, dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Pengawasan Massa, dasar pembalakan VPN, dan isu-isu kebocoran.

Oleh itu, panduan ini adalah untuk maklumat yang lebih lapar, pengguna yang berhati-hati dengan privasi. Di sini, anda akan belajar secara khusus mengenai musuh-musuh internet (sebahagian daripada 5 Mata / 9 Mata / 14 Mata Persatuan), bersama-sama dengan maklumat tentang bidang kuasa yang selamat, di mana privasi pengguna dihormati.

5 Mata, 9 Mata, 14 Mata Persatuan Bangsa

 1. Five Eyes Alliance
 2. Program Pengawasan yang dikendalikan oleh FVEY
 3. Individu yang terkenal yang disasarkan oleh FVEY
 4. Organisasi yang terkenal yang disasarkan oleh FVEY
 5. Negara Pengawasan Lima Mata (FVEY)
 6. Sembilan Mata Negara Pengawasan
 7. Empat belas Mata Pengawasan Negara

Musuh Internet - Bidang kuasa yang tidak selamat oleh Negara dan Perikatan

Perang Dunia Kedua membawa kepada Perjanjian UK / Amerika Syarikat, secara rasmi diterbitkan pada 5 Mac 1946, muncul dari Piagam Atlantik 1941 dan Perjanjian 1965 BRUSA. Tujuan utamanya ialah untuk mewujudkan kerjasama multilateral untuk kerjasama dalam kecerdasan isyarat.

Pada tahun-tahun berikutnya, perjanjian itu diperluaskan untuk merangkumi New Zealand, Australia, dan Kanada. Kemudian penghantaran pantas ke beberapa tahun lagi, kita melihat kemasukan beberapa Negara Nordik, Filipina, dan Jerman Barat - beroperasi pada mekanisma berasingan, sebagai entiti yang bergabung.

Entiti-entiti ini pergi dengan nama-nama Lima, Sembilan dan Empat Mata Aliansi. Dan sejak Serangan 11 September, keupayaan pengawasan entiti ini telah meningkat dengan ketara. Sekarang, setiap netizen di negara-negara sebahagian daripada pakatan ini berada dalam pemantauan yang berterusan.

Persekutuan ini mempunyai agenda sendiri dan tidak bertindak balas terhadap negara mereka sendiri’undang-undang s. Mereka berkongsi butiran terperinci dengan mengintip satu sama lain’warganegara s. Ini mempunyai implikasi yang luas untuk pengguna internet dan VPN teratas. Ringkasnya, jika anda berada di mana-mana 14 negara ini, anda tidak selamat!

Selepas itu, anda perlu membiasakan diri dengan peraturan dan undang-undang dalam talian negara yang anda tinggalkan. Oleh itu, saya memutuskan untuk pergi mendalam ke bidang kuasa yang tidak selamat oleh pakatan dan negara, menganalisis lebih daripada 187 pembekal. Semoga anda menghargai usaha anda &# 55357;&# 56898;

Five Eyes Alliance

Singkat sebagai “FVEY”, Lima Mata Perikatan terus kembali ke perjanjian UKUSA, yang dibincangkan sebelumnya. Ia pada mulanya hanya bertujuan untuk menjadi pakatan perkongsian perisikan antara kedua-dua negara, tetapi kemudiannya merangkumi tiga lagi. Ini mencipta kuasa lima negara mata:

 • United Kingdom
 • Amerika Syarikat
 • New Zealand
 • Australia
 • Kanada

Mata 5-mata-9-mata-14-mata

Negara-negara berbahasa Inggeris ini menyimpan rahsia Perjanjian Lima Mata ini selama beberapa dekad. Bolehkah anda bayangkan panjang yang mereka akan pergi, jika seseorang mendapatinya? Kewujudannya hanya ditemui sehingga tahun 2003 dan perkara-perkara dibuat lebih jelas apabila Edward Snowden membocorkan dokumen.

Fail-fail ini diperolehi semasa dia bekerja sebagai kontraktor untuk NSA. Ia menjelaskan bahawa Perikatan berkongsi perisikan terhadap Kesatuan Soviet, semasa “Perang Dingin” dan kemudian Pendedahan Rangkaian ECHELEON. GCHQ dan NSA telah ditangkap mengetuk e-mel, faks, panggilan telefon dan trafik data lain.

Sekarang, agenda mereka telah beralih dengan dramatik. Mereka sentiasa menggunakannya “Perang Terhadap Keganasan” sebagai alasan untuk mengintip kehidupan penduduk setempat. Adakah itu adil dengan kami? Saya tidak’jangan berfikir begitu! Saya akan menjauhkan diri daripada berkongsi pandangan politik saya di sini, tetapi saya benar-benar tidak boleh berhenti untuk merenung tentang bagaimana semuanya seolah-olah menjadi pra-dirancang kadang-kadang.

Program Pengawasan yang dikendalikan oleh FVEY

Selepas 911 Serangan, Lima Mata Perikatan meningkatkan pengawasan dan amalan mereka untuk memantau semua aktiviti dalam talian pengguna. Sistem pengawasan global biasanya menangkap komunikasi seluruh penduduk di seluruh sempadan negara.

Dokumen yang dibocorkan oleh Edward Snowden bahkan mendedahkan kewujudan pelbagai program pengawasan yang dikendalikan oleh negara-negara Mata Lima. Di bawah ini anda boleh membaca semua maklumat mengenai entiti yang dikendalikan bersama ini, yang benar-benar mengabaikan privasi pengguna.

PRISM - Dijalankan oleh NSA bersama-sama dengan ASD dan GCHQ

PRISM a.k.a. SIGAD US-984XN adalah program yang dikendalikan oleh NSA. Ia mengumpul / menyimpan komunikasi internet dari pelbagai syarikat digital di AS. Ini berdasarkan permintaan oleh kerajaan kepada syarikat internet, seperti Google LLC di bawah Seksyen 702 Akta Pindaan FISA 2008.

Syarikat berasaskan Internet perlu mengubah sebarang data yang sepadan dengan istilah carian yang diluluskan oleh mahkamah. NSA menggunakan permintaan PRISM ini untuk menyasarkan komunikasi, termasuk yang dienkripsi. Maklumat ini kemudian digunakan untuk menjalankan misi rahsia.

XKeyscore - Dijalankan oleh NSA dengan ASD dan GCSB

XKeyscore, yang ditakrif sebagai XKS, adalah sistem komputer rahsia yang digunakan oleh NSA. Ia menganalisis dan memantau data internet di seluruh dunia setiap hari. Program ini juga telah dikongsi dengan agensi perisikan Australia, Kanada, New Zealand, Britain, Jepun, dan Jerman.

Menurut Edward Snowden, sistem rumit memberikan pengawasan yang tidak terhad kepada individu yang terletak di mana saja di dunia. Sebaliknya, NSA berhujah bahawa jangkauannya terhad dan terhad. Walau apa pun, sistem itu hanya lebih banyak bukti teknologi yang digunakan oleh lima negara mata untuk mengumpulkan lebih banyak data orang yang terletak, di mana sahaja di dunia.

Tempora - Dijalankan oleh GCHQ dengan NSA

Komputer rahsia yang digunakan oleh GCHQ untuk menjejaskan komunikasi internet yang diekstrak daripada kabel gentian optik. Sistem ini sedang diuji sejak tahun 2008 dan hanya mula beroperasi pada tahun 2011. Ia memberi akses agensi kepada sejumlah besar data peribadi, tanpa timbul syak wasangka.

Edward Snowden mendakwa sistem itu mempunyai dua komponen utama Global Exploitation Telecoms (GTE) dan Menguasai Internet (MTI), bertujuan untuk mengumpul telefon dan lalu lintas dalam talian. Menjelang Mei 2012, 250 penganalisis NSA dan 300 penganalisis GCHQ ditugaskan untuk menyusun data yang dikumpul.

MUSCULAR - Dijalankan oleh GCHQ dan NSA

Terletak di UK, MUSCULAR a.k.a. DS-200B adalah program yang dijalankan oleh GCHQ dan NSA, yang telah disahkan sebagai punca hacks, di pusat data Google dan Yahoo! Dalam tempoh 30 hari, MUSCULAR telah mengumpul 181 juta rekod untuk tujuan rahsia.

Menurut dokumen yang dibocorkan oleh Edward Snowden, NSA’pengambilalihan menggunakan jutaan rekod setiap hari dari Google dan Yahoo’rangkaian ke gudang data di Fort Meade, Maryland. Program ini mengumpul dua kali lebih banyak mata data berbanding dengan PRISM.

STATISTIK - Dijalankan oleh CSE, CIA, ASD, GCHQ, dan NSA

Dioperasikan oleh anggota rangkaian ECHELON dan penandatangan perjanjian UKUSA, STATEROOM adalah program perisikan isyarat, yang digunakan untuk menjalankan misi diplomatik yang didakwa. Walau bagaimanapun, kebanyakan tidak mengetahui tentang tujuan sebenar program ini.

Walau bagaimanapun, dari apa yang kita tahu, STATEROOM dijalankan oleh CSE, CIA, ASD, GCHQ, dan NSA digabungkan. Ia mungkin tidak berbeza daripada sistem Pengawasan Massa yang lain.

Individu yang terkenal yang disasarkan oleh FVEY

Banyak telah disasarkan oleh FVEY menggunakan kecerdasan bersama. Satu nama yang mungkin akan mengejutkan anda adalah yang lewat, Charlie Chaplin. Komedian / pembuat filem / komposer diletakkan di bawah pengawasan untuk kepercayaan komunisnya. Sasaran lain termasuk nama yang lebih terkenal seperti:

 • Strom Thurmond - Spied pada panggilan telefon melalui Sistem Pengawasan ECHELON.
 • Nelson Mandela - Diletakkan di bawah pengawasan oleh ejen British SIS mengenai khabar angin pengganas.
 • Jane Fonda - Komunikasi dicegat oleh GCHQ dan NSA untuk aktivisme politik.
 • Ali Khamenei - Sasarkan untuk misi pengintipan berteknologi tinggi oleh GCHQ dan NSA.
 • John Lennon - Dipantau oleh FBI dan MI5 kerana membantah Vietnam Wa
 • Ehud Olmert - Termasuk dalam senarai sasaran pengawasan GCHQ dan NSA.
 • Susilo Bambang - Bekas presiden dan isterinya diletakkan di bawah pengawasan ASD dan NSA.
 • Angela Merkel - Komunikasi telefon yang dipantau dari tahun 2003 hingga 2013 melalui program STATEROOM.
 • Princess Diana - Fail rahsia teratas mengandungi lebih daripada 1000 halaman yang dikumpulkan oleh GCHQ dan NSA.
 • Kim Dotcom - GCSB melakukan pengawasan secara haram terhadap pengasas Megaupload.

Organisasi yang terkenal yang disasarkan oleh FVEY

Perisikan bersama yang dikumpulkan oleh banyak program pengawasan Pertubuhan Bangsa-bangsa Mata tidak hanya mensasarkan individu. Terdapat banyak contoh syarikat penerbangan terkenal, rangkaian penyiaran, institusi kewangan dan lebih banyak berteludi oleh NSA, GCHQ, ASD, GCSB, CSIS.

Universiti

 • Universiti Tsinghua - Program PRISM mengintip ribuan warga Hong Kong dan China.
 • Institut Fizik Racah - 1,000 sasaran Israel yang disenaraikan oleh pengawasan Amerika dan British.

Bangsa-Bangsa Bersatu

 • Perhimpunan Agung PBB - NSA mengintip pada rakan PBB, pegawai, dan perjanjian rahsia.
 • Agensi Tenaga Atom Antarabangsa - NSA mengetuk telefon IAEA’pengasas s.

Pengendali Telecom

 • Pacnet - Pengendali rangkaian serat optik Asia Pasifik yang digodam oleh Amerika Syarikat pada tahun 2009.
 • Belgacom - Mencetuskan gelombang kemarahan di negara ini, GCHQ membongkarkan Belgacom (Sosialis Operasi).

Syarikat minyak

 • Petrobras - NSA mengintip Petrobras untuk meneroka minyak di kawasan laut dalam.

Syarikat Multinasional

 • Thales Group - Spied pada pegawai tertinggi di 60 negara, termasuk pemilik Thales Group.

Institusi kewangan

 • MasterCard - NSA terlibat dalam memantau pembayaran antarabangsa dari syarikat kewangan.
 • Visa Inc - Cawangan dipanggil “Ikut Wang” (FTM) telah dicipta oleh NSA untuk pembayaran pemantauan.

Negara Pengawasan Lima Mata (FVEY)!

Saya berharap seksyen di atas dapat membantu anda memahami bagaimana negara-negara yang menyerang dalam Lima Mata Perikatan boleh mendapat. Mereka tidak menghormati privasi pengguna dan terus menjalankan amalan licik mereka.

Untuk memberi pengguna idea yang lebih baik, saya telah membedah setiap ahli Lima Mata Negara ke dalam kategori yang berasingan, membincangkan undang-undang kerajaan mereka di sekitar penggunaan VPN dan privasi digital.

Amerika Syarikat

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

Walaupun kawalan agresif terhadap aktiviti dalam talian penduduk, Amerika Syarikat tidak mengharamkan penggunaan VPN. Malah, mereka menjadi tuan rumah terbesar penyedia VPN di seluruh dunia, sebanyak 49 mengikut kajian saya.

Saya telah menyenaraikan beberapa nama popular di bawah, semuanya berasaskan AS. Dan, mereka dijamin menunjukkan kerjasama apabila kerajaan menuntutnya. Ini boleh membahayakan privasi dalam talian anda.

Tentunya, AS berbuat baik dalam menunjukkan sokongan untuk kebebasan sivil dan hak asasi manusia. Walau bagaimanapun, tuntutan mereka menyokong “Kebebasan Ucapan dan Akhbar” adalah benar-benar palsu.

Beberapa agensi AS (disenaraikan di bawah) telah terlibat dalam kontroversi yang menggunakan penggunaan internet. NSA mempunyai pintu belakang untuk pelbagai syarikat teknologi MAJOR.

Ini memberi mereka akses kepada semua data internet, termasuk dari Facebook, Google, Yahoo, Microsoft untuk menjejaki komunikasi dalam talian untuk alasan mementingkan diri mereka sendiri.

Kerajaan mereka juga menyokong pemantauan ISP dan mengetahui semua maklumat mengenai pendidikan, persekolahan, ibu bapa’ pendapatan, status pekerjaan, tempat kerja, status pembayaran pinjaman.

Kesemua alasan ini digabungkan telah menyebabkan AS disenaraikan sebagai “Enemy Internet” dari Wartawan tanpa sempadan. Oleh itu, saya’d ketengahkan menasihati terhadap mempercayai syarikat dan banyak perkhidmatan mereka yang menuntut untuk memberikan anda anonim dalam talian.

Agensi AS Terlibat dalam Perkongsian Data

 • Agensi Keselamatan Negara (NSA)
 • Agensi Perisikan Pusat (CIA)
 • Agensi Perisikan Pertahanan (DIA)
 • Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI)
 • Agensi Geospatial-Agensi Kebangsaan (NGA)

Perkhidmatan VPN Berasaskan AS Popular

Saya tidak perlu menjelaskan lebih lanjut tentang mengapa anda perlu mengelakkan perkhidmatan VPN berasaskan AS, seperti yang disebutkan di bawah. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan perkhidmatan yang boleh dipercayai, anda perlu bergantung pada pembekal yang terletak di luar negara. Anda boleh membaca VPN terbaik untuk panduan Amerika Syarikat untuk cadangan saya untuk memastikan anda selamat di negara FVEY.

 • VPN tanpa nama
 • Ace VPN
 • Sembunyikan. Saya
 • Sembunyikan IP saya
 • Sembunyikan Semua IP
 • Perisai Hotspot
 • Hoxx VPN
 • IPVanish
 • LiquidVPN
 • Privasi Wi-Fi Norton
 • Terowong Persendirian
 • Akses Internet Persendirian
 • ProXPN
 • VPN RA4W
 • SwitchVPN
 • StrongVPN
 • Speedify
 • SlickVPN
 • TouchVPN
 • TorGuard
 • VPN Unlimited

United Kingdom

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

UK dan Amerika Syarikat adalah pengasas negara-negara 5, 9, dan 14 mata. Oleh itu, anda boleh menjangkakan banyak ketidakpercayaan dan ketidakjujuran dari kedua-dua negara.

Raja berperlembagaan cenderung untuk bertindak sangat tidak bersalah, tetapi telah menggunakan bentuk pemerintahan yang sangat demokratik sejak beberapa dekad yang lalu. Sama seperti AS, mereka mendakwa menyokong.

Terutamanya dari segi kebebasan awam, hak politik, kebebasan bersuara, dan privasi. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, mereka membuat mandatori untuk menjalankan pengawasan terhadap penduduk mereka.

Sejak Akta Kuasa Penyiasatan dikeluarkan pada tahun 2016, ISP dan Telecoms telah merekodkan mesej teks, panggilan, masa sambungan, sejarah penyemak imbas dan cara yang lebih.

Data ini disimpan selama 2 tahun dan boleh didapati di UK’Agensi (disenaraikan di bawah), rakan kongsi, dan Persatuan Lima Mata tanpa sebarang jaminan.

UK mendakwa mereka mengambil langkah-langkah ini untuk memerangi penderaan dan keganasan kanak-kanak, tetapi sebaliknya mencari ketukan kabel gentian optik dan memanjakan bersenjata yang disasarkan.

Menggunakan VPN adalah undang-undang di negara ini, tetapi undang-undang pengekalan data dikenakan kepada semua penyedia. Inilah sebabnya mengapa Wartawan Tanpa Sempadan telah menyenaraikan negara sebagai “Enemy Internet”.

Agensi UK Terlibat dalam Perkongsian Data

 • Ibu Pejabat Komunikasi Kerajaan (GCHQ)
 • Perkhidmatan Perisikan Rahsia (SIS a.k.a. MI6)
 • Perisikan Pertahanan (DI)
 • Perkhidmatan Keselamatan (MI5)

Penyedia VPN Berasaskan UK Popular:

 • HideMyAss!
 • SaferVPN
 • ZoogVPN

New Zealand

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

Walaupun VPN sah di New Zealand, lokasi masih bukan tempat yang selamat untuk aktiviti dalam talian anda. Negara ini mengenakan undang-undang yang serupa, sebagai jirannya, Australia (Anggota Lima Mata yang lain).

Satu-satunya perbezaan antara keduanya adalah bahawa New Zealand boleh digambarkan sebagai sedikit lebih lembut ketika mengawal internet. Mereka tidak mengeluarkan notis tak alih untuk ucapan benci.

Mereka juga lebih koperasi apabila berurusan dengan penduduk yang menjual kandungan yang tidak menyenangkan di internet. Bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa pihak Kerajaan mempunyai penduduk.

New Zealand melakukan semua aktiviti pengawasan, seperti mana-mana anggota Alliance Five Eyes lain. Juga, alasan mereka untuk terlibat dalam amalan sedemikian “memerangi keganasan” baru-baru ini telah dibantah.

Negara gagal menentang Keganasan Nasionalis Putih. Contoh yang paling baru-baru ini ialah serangan 15 Mac, di mana lima puluh terbunuh dan berpuluh-puluh lebih cedera.

Keganasan daripada radikal putih adalah ancaman transnasional, sebahagian besarnya diabaikan oleh penggubal dasar dan ahli-ahli Five Eyes. Video 17 minit serangan itu disiarkan secara langsung pada profil pengganas FB! Betapa bergunanya pengawasan, walaupun polis NZ mengambil masa 20+ minit untuk tiba di tempat kejadian?

Agensi-agensi New Zealand yang terlibat dalam Perkongsian Data

 • New Zealand Intelligence Security Service (NZSIS)
 • Biro Keselamatan Komunikasi Kerajaan (GCSB)
 • Direktorat Perisikan Pertahanan dan Keselamatan (DDIS)

Kanada

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

Sebagai persahabatan negara Kanada menggambarkan dirinya sebagai, bersama Perdana Menteri mereka, Justin Trudeau - ia pasti memanjakan beberapa amalan gelap untuk pengawasan terhadap rakyatnya.

Sebenarnya ia agak mengagumkan bagaimana Kanada telah berjaya mengenakan dasar yang ketat seperti pengawasan, pengekalan data, dan pengusiran netraliti bersih, dan masih berpangkat sebagai salah satu wilayah paling bebas.

Kerajaan mereka kerap bekerjasama dengan ISP dan melaksanakan rangka kerja undang-undang yang sama yang memperkuat lima agensi risikan mata (disenaraikan di bawah) untuk berkongsi data dengan negara anggota.

Walaupun VPN adalah undang-undang di negara ini, saya boleh menjamin mereka juga, dikehendaki untuk berkongsi semua data peribadi kepada kerajaan. Baru-baru ini, Kanada juga telah menghadapi banyak haba daripada ahli-ahli lain.

Kes ini berkisar sekelilingnya dengan Huawei berteknologi tinggi berteknologi tinggi China, yang mengintip percakapan Five Eyes dengan China’agensi perisikan.

Walau bagaimanapun, orang seperti saya tidak boleh membantu tetapi tertanya-tanya. Adalah semua drama dan ketegangan tentang Five Eyes dan Huawei, hanya gimik untuk menghentikan negara daripada jatuh bergantung pada teknologi 5G mereka?

Agensi Kanada Terlibat dalam Perkongsian Data

 • Perkhidmatan Perisikan Keselamatan Kanada (CSIS)
 • Pertubuhan Keselamatan Komunikasi (CSE)
 • Perintah Perisikan Angkatan Kanada (CFINTCOM)

Perkhidmatan VPN Berasaskan Kanada yang Popular:

 • Betternet
 • BTGuard VPN
 • SurfEasy
 • TunnelBear
 • Bercerita

Australia

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

Sama seperti Negara Mata Lima yang lain, Australia tidak meletakkan sebarang sekatan ke atas penggunaan VPN. Walau bagaimanapun, ini tidak menghalang mereka untuk mengenakan undang-undang yang menyerang, kerana perjanjian perkongsian perisikan mereka.

Australia’Perlembagaan menafikan hak yang jelas untuk membebaskan ucapan. A “ kuasa komunikasi” klausa, bahkan membolehkan agensi-agensi Australia mengawal internet, telephonik, telegraf, dan juga perkhidmatan pos.

Mereka juga mempromosikan dan mandat a “opt-in” program penapisan, yang pengguna secara sukarela menerima untuk menyekat kandungan yang menyinggung perasaan, menyalahi undang-undang atau pornografi.

Untuk memastikan undang-undang ini diikuti, ISP sendiri diuji oleh kerajaan dan disahkan untuk memenuhi semua stok undang-undang yang diperlukan, yang termasuk pengekalan dan perkongsian data.

Agensi-agensi Australia yang terlibat dalam Perkongsian Data

 • Pertubuhan Perisikan Pertahanan (DIO)
 • (ASD) - Direktorat Isyarat Australia
 • (ASIO) - Perkhidmatan Perisikan Rahsia Australia
 • (ASIS) - Pertubuhan Perisikan Keselamatan Australia
 • (AGO) - Pertubuhan Perisikan Geospatial Australia

Penyedia VPN Berasaskan Australia Popular:

 • Celo VPN
 • VPNSecure Me

Apa itu Sembilan Persatuan Mata?

Menurut Edward Snowden, NSA mempunyai a “badan besar-besaran” yang dikenali sebagai Direktorat Hal Ehwal Luar Negara, bertanggungjawab untuk mewujudkan perkongsian dengan sekutu dan negara lain.

Menjelang 1956, tiga lagi negara telah ditambah kepada perjanjian UKUSA, mewujudkan Perikatan Lima Mata. Kemudian lebih banyak ahli ditambah ke senarai, pergi dengan nama 9 atau 14 Mata Negara.

Mereka bertindak sebagai lanjutan dari FVEY, mendapat manfaat daripada kerjasama yang sama dengan perkongsian dan pengumpulan data Pengawasan Massa.

Dari apa yang saya pelajari sekalipun, ahli FVEY menggunakan sistem berpusat yang secara automatik dikemas kini dijuluki “Hantu Batu” untuk perkongsian negara’ kecerdasan.

Sembilan Mata berbeza dalam erti kata bahawa saluran mereka untuk perkongsian perisikan lebih sempit, dan tidak termasuk akses kepada teknologi seperti Ghost Ghost.

Sembilan Mata Negara Pengawasan!

Negara-negara yang merupakan sebahagian dari Persatuan Sembilan Mata mungkin tidak mempunyai otonomi yang sama berkongsi kecerdasan, tetapi adalah lokasi yang sama-sama berisiko, dari segi privasi digital.

Fikirkan mereka sebagai Sembilan Mata yang dipaparkan dalam Filem James Bond “SPECTER” untuk perwakilan yang dekat, yang termasuk semua negara Mata Lima yang sebelumnya, ditambah dengan:

 1. Norway
 2. Belanda
 3. Perancis
 4. Denmark

9 Sembilan Mata Perikatan Negara

Norway

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

Pengguna bimbang tentang privasi digital mereka boleh menggunakan perkhidmatan VPN di Norway. Pastikan anda memilih salah satu yang tidak terletak di negara itu sendiri, seperti Opera VPN (perkhidmatan percuma - sukar, eh?).

Tidak termasuk pembicaraan VPN, Norway terkenal kerana mempunyai persekitaran terbuka untuk media dan kebebasan bersuara. Mereka tidak mengenakan apa-apa penapisan, disahkan oleh ONI pada tahun 2009.

Oleh itu, negara ini tidak mempunyai profil negara ONI, tetapi anda masih boleh menemui namanya dalam gambaran wilayah serantau untuk Negara Nordik oleh Inisiatif OpenNet.

Norway memberikan akses awam kepada maklumat kerajaan, tetapi dalam pertukaran mereka menembusi internet dan mengawasi pengawasan.

Walaupun tidak ada sekatan atau penapisan untuk kandungan, ISP utama menggunakan penapis DNS untuk menyekat pornografi kanak-kanak, The Pirate Bay, dan laman web sejenis lain.

Perkhidmatan VPN Berasaskan Norway Popular:

 • VPN Opera

Belanda

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

VPN adalah sah di Belanda dan penduduk menikmati salah satu sistem internet yang paling ringan. Kerajaan mengenakan penapisan atau sekatan ke atas akses internet.

Sudah tentu, mereka melukis garis apabila melanggar hak cipta, mengharamkan tapak seperti Pirate Bay - yang dipesan oleh Mahkamah Belanda pada tahun 2017.

Walau bagaimanapun, pemerolehan dalam senarai Ahli Sembilan Mata menetapkan pendahuluan yang halus untuk penduduk. Pengguna tidak merasa selamat berkongsi data mereka atau menikmati pelayaran yang mudah.

Ini kerana negara menggunakan rangka kerja perkongsian perisikan yang sama, di mana ahli mengumpul dan berkongsi data elektronik mengenai rakyat.

Penyedia VPN Berasaskan Belanda Popular:

 • VPN Goose
 • ShadeYouVPN
 • VPN4All
 • WifiMask
 • WASEL Pro
 • ProXPN
 • RootVPN

Perancis

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

Perancis tidak mengenakan sebarang peraturan ketat terhadap perkhidmatan VPN. Negara sebahagian besarnya, menggalakkan kebebasan akhbar dan ucapan dalam talian.

Ia membenarkan akses tanpa kandungan kepada pengguna kandungan, kecuali laman web yang mempromosikan keganasan / kebencian / keganasan kaum dan pornografi kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, mereka melaksanakan a “tiga serangan” undang-undang dan undang-undang yang menggalakkan penapisan pentadbiran untuk mencipta “bertamadun” internet.

Sebagai tindak balas kepada undang-undang ini, pegawai beberapa wartawan dan firma media diserbu untuk saman mahkamah, menekankan mereka kepada identiti sumber mereka.

Negara juga melaksanakan Pasal 18, karena perintah draf perintah eksekutif yang dikeluarkan pada bulan Juni 2011, memberikan kementerian kuasa untuk membatasi isi online;

“dalam hal pelanggaran, atau jika terdapat risiko pelanggaran serius, penyelenggaraan ketertiban umum, perlindungan anak di bawah umur, perlindungan kesehatan masyarakat, pemeliharaan kepentingan pertahanan nasional, atau perlindungan orang fizikal”.

Perkhidmatan VPN Berasaskan Perancis yang Popular:

 • ActiVPN

Denmark

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

Denmark tidak mempunyai profil ONI lagi, tetapi ia masih termasuk dalam gambaran serantau untuk Negara Nordik. ONI mendakwa bahawa negara tidak mengenakan penapisan.

Bagaimanapun, ini tidak memanjangkan kepada pornografi kanak-kanak, muzik haram, ubat-ubatan yang dikawal selia dan perkongsian fail cetak rompak. Oleh itu, laman-laman seperti The Pirate Bay dan All of Mp3 tidak dapat diakses di negara ini.

Menurut WikiLeaks pada 23 Disember 2008, sejumlah besar 3,863 tapak web lain telah ditapis di Denmark. Kebanyakannya termasuk perkhidmatan palsu, termasuk tapak tempatan dan asing.

Keahliannya kepada Sembilan Mata juga mengikat Denmark untuk berkongsi data elektronik penduduk kepada negara anggota lain. Oleh itu, lokasi tidak boleh dianggap sebagai “Selamat” bidang kuasa.

Penyedia VPN Berbasis Denmark Popular:

 • BeeVPN
 • CitizenVPN
 • Pencari tidak

Apa itu Alliance Empat Belas Mata?

Selepas kemasukan keempat negara di atas dalam perjanjian UKUSA, agensi-agensi perisikan beberapa orang lain menyertai penyebabnya, memerangi yang sepatutnya “Perang Keganasan”.

Perikatan itu diperluaskan lagi untuk memasukkan lima lagi negara anggota, membentuk  “14 Mata Negara” a.k.a. SIGINT Seniors Europe (SSEUR), menurut Edward Snowden’dokumen bocor.

Walau bagaimanapun, di mana seseorang mungkin menganggap bahawa pakatan ini lebih selamat daripada FVEY, ia sebenarnya kurang “intim” daripada ahli Sembilan Eyes Alliance.

Satu-satunya perkara yang tetap konsisten dengan pemerolehan ini adalah manfaat Kerajaan daripada akses kepada sumber dan kecerdasan, sebelum ini mereka tidak mempunyai akses kepada.

Empat belas Mata Pengawasan Negara!

Dengan perjanjian UKUSA yang meliputi 14 negara, saya tidak dapat membantu tetapi menyatakan betapa pintar AS dan UK. Mereka tidak peduli berkongsi teknologi Ghost Ghost dengan ahli baru.

Ini secara langsung bermakna mereka telah memperluaskan pengumpulan data mereka, sementara hal-hal yang menarik untuk dikongsi dengan ahli-ahli lain dari persekutuan yang lebih luas, oleh itu mengapa anda perlu bergantung kepada VPN terbaik Di Luar 14 Mata.

Negara pengawasan Mata 14 termasuk semua negara Sembilan mata sebelumnya, ditambah dengan:

 1. Itali
 2. Sweden
 3. Jerman
 4. Sepanyol
 5. Belgium

Itali

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

Itali mungkin lemah ketika datang ke VPN, tetapi kerana mereka adalah sebahagian daripada 14 Negara Mata, saya tidak dapat menahan sama ada perkhidmatan dalam negara bekerja sama dengan pihak berkuasa Kerajaan.

Sudah tentu, jika anda ingin memanfaatkan keselamatan, anda boleh memilih VPN di luar negara (yang bukan ahli Negara 5, 9, dan 14 Mata).

Untuk sebahagian besar, Itali mempromosikan Kebebasan bersuara. Walau bagaimanapun, menurutnya Profil ONI, kerajaan sangat perlahan dalam menangani kebimbangan berkaitan privasi dalam talian.

Terdapat juga peraturan yang diperhatikan, terutamanya dalam kategori tertentu laman web yang menaikkan perjudian, pelanggaran hak cipta, dan pornografi kanak-kanak.

Label OpenNet Itali’ketelusan di “tinggi”, tetapi mereka konsisten pada “rendah”. Ini hanya mengesahkan hakikat bahawa kerajaan sedang menjalankan undang-undang untuk menapis / memantau akses dalam talian.

Perkhidmatan VPN yang berpusat di Itali:

 • AirVPN

Sweden

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

Sweden bernasib baik untuk diklasifikasikan oleh ONI tanpa bukti penapisan, tetapi negara ini masih termasuk dalam gambaran serantau untuk negara-negara Nordik.

Negara ini adalah monarki Eropah yang mewah, tetapi mengikut bentuk kerajaan Parlimen, serupa dengan New Zealand. Sweden tidak mempromosikan internet tanpa batasan.

Mereka memberikan akses kepada kebebasan sivil, melarang campurtangan dalam hal kebebasan bersuara, akhbar, dan kes berkaitan privasi / tanpa nama.

Kerajaan menghormati hak-hak ini, tetapi memberikan perintah mahkamah untuk memantau individu yang ditargetkan, dalam hal-hal yang berkaitan dengan ancaman keamanan nasional.

Sama seperti kebanyakan negara-negara Nordik, Sweden telah mengambil tindakan untuk menyekat akses ke The Pirate Bay, dengan menyerang pusat data bukti nuklear berdekatan Stockholm.

Penyedia VPN yang berpangkalan di Sweden:

 • AzireVPN
 • FrootVPN
 • IPredator
 • proksi
 • Mullvad
 • OVPN
 • PRQ
 • PrivateVPN

Jerman

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

Dinilai “Percuma” dalam Kebebasan di Internet dan disenaraikan sebagai “tiada bukti” di semua empat bidang (alat internet, konflik / keselamatan, sosial, politik) oleh ONI, Jerman adalah satu lagi yang mengejutkan Empat Mata Ahli.

Saya fikir jika ia tidak’t untuk Edward Snowden membocorkan dokumen-dokumen itu, kami tidak akan tahu sama ada Jerman adalah ahli Perjanjian UKUSA.

Mereka agak terbuka dalam mendakwa bahawa mereka mempertahankan hak rakyat mereka untuk privasi. Sudah tentu, mereka telah cuba menapis internet selama bertahun-tahun.

Walau bagaimanapun, Jerman mendakwa bahawa ini dilakukan hanya untuk mengekang ekstremisme yang berkaitan dengan keganasan, menindih berita palsu, membasmi ucapan benci, dan melindungi anak-anak di bawah umur.

Perkhidmatan VPN Berasaskan Jerman yang Popular:

 • Avira Phantom
 • ZenMate
 • ChillGlobal
 • GoVPN
 • saya
 • Steganos
 • saya

Sepanyol

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

Sepanyol tidak disenaraikan dalam Wartawan Tanpa Sempadan, tidak dikelaskan oleh ONI, dan tidak dalam Kebebasan di Internet’laporan 2013, menunjukkan bahawa ia adalah lokasi yang selamat.

Setakat saya’Telah dikaji, Kerajaan tidak mengenakan sekatan ke atas internet. Ada juga yang mendakwa bahawa mereka tidak dapat memantau e-mel atau bilik sembang internet, tanpa relevan kebenaran undang-undang.

Walau bagaimanapun, undang-undang itu melarang memuliakan atau menyokong keganasan, diskriminasi kaum, atau kebencian untuk orientasi seksual, asal-usul kebangsaan, dan sebagainya.

Sehingga baru-baru ini satu-satunya penghalang awam yang dilakukan adalah untuk tapak P2P / Torrenting, Pirate Bay. Pada Mac 2015, TBP disekat pada berbilang URL.

Walau bagaimanapun, sejak Sepanyol adalah sebahagian daripada Alliance of Fourteen Eyes, saya tetap berpegang pada keyakinan saya bahawa lokasi itu bukan tempat yang selamat. Ini berlaku, terutamanya jika anda menginginkan privasi digital yang lengkap.

Belgium

Adakah penggunaan VPN dibenarkan oleh Undang-undang? Ya

Belgium tidak mempunyai profil ONI, tetapi negara itu termasuk dalam gambaran serantau di Eropah. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini, di mana terdapat banyak penapisan.

Pelbagai penyedia telekom seperti Tele2, Versatel, Vikings, Mobistar, Proximus, Belgacom, dan Telenet telah menapis beberapa laman web di peringkat DNS sejak April 2009.

Belgium mendakwa ini dilakukan untuk mengelakkan perkongsian fail haram, perjudian tidak berlesen, dan mempromosikan Bigotry dan Anti-Semitisme, sebagai sebahagian daripada kempen Penapisan Internet mereka.

Memandangkan negara ini adalah Anggota Empat Belas Mata, saya tidak mengesyorkan bahawa ia adalah lokasi yang selamat untuk aktiviti dalam talian. Maklumat anda mungkin berisiko memantau setiap hari!

Membungkus Perkara

Saya harap panduan mendalam ini membantu pengguna memahami lebih lanjut mengenai 5/9/14 Alian Mata. Untuk merumuskan, anda tidak boleh mempercayai negara sebahagian daripada Perjanjian UKUSA.

Hanya pergi untuk perkhidmatan VPN yang terletak di negara bukan ahli, kerana mereka menjamin tidak mahu dikenali dalam talian dan keselamatan, bukannya Pengawasan Massa dan pencerobohan privasi.

Yang membawa saya kepada soalan saya yang lain: Setelah membaca panduan keseluruhan ini, adakah anda fikir pakatan ini sebenarnya memainkan peranan dalam melawannya “Perang Teror?” - sebab mereka selalu menggunakan untuk menyerang privasi anda! Adakah ia tidak kelihatan seperti motif tersembunyi untuk semua ini?

Saya tidak akan membincangkan serangan keganasan sejak 2000 dan seterusnya (apabila keupayaan pengawasan meningkat), tetapi biarkan’s perbincangan mengenai 2010 untuk hadir. Berapa banyak daripada negara-negara ini mempunyai pengeboman / penembakan STOPPED melalui pengawasan dalam talian yang mereka lakukan pada berbilion / trilion orang di seluruh dunia?

Nampaknya satu-satunya perkara yang menjadi tanggungjawab agensi ini ialah MAKLUMAT mengenai satu sama lain, selebriti, orang biasa, atau organisasi besar.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me