VPN-branschens mörka sida – Är alla VPN-enheter som du kan lita på?

För användare är VPN: er deras räddare från alla typer av hot online, men är alla engagerade i att skydda din integritet eller spelar de mot spelets regler? Låt mig leda dig genom alla sådana tvivelaktiga VPN-tjänster som oroade mig och tvingade mig att skriva ner detta inlägg på den mörka sidan av VPN-industrin!

Prolog:

Teknik har alltid varit avsett att vara mänsklighetens underordnade sidekick och hjälpa sina ansträngningar att växa och förverkliga dess potential ytterligare. Men vad de flesta inte inser ofta är att, teknik, är det avgörande dubbelkantiga svärdet, vilket kan ge oss så mycket skada och förstörelse som det kan göra våra liv bättre.

Einstein och hans tankeexperiment var aldrig tänkta att leda oss till utvecklingen av atombomben, som är det mest destruktiva fysiska vapnet som någonsin hittats, men här är vi i dag’s värld, funderar över hur vi kan avsluta detta hot. Men sådana insikter började bara för oss, efter att vi använt dem på de två japanska städerna som fortfarande bär ärren de fick från de eldkulor som regnade från himlen.

Och trots sådana lektioner genom historien har vi fortfarande misslyckats med att meddela och ändra hur vi kan vara mer proaktiva när det gäller att kontrollera förstörelseflödet från de verktyg som vi skapade till vår fördel.

Men oavsett hur kraftfulla kärnbomber är och hur spektakulärt skrämmande tanken på en exploderande kvarstår, kan skadorna som dessa massförstörelsevapen orsakar förbli begränsade till en viss geografisk gräns. Men människan är rolig varelse eftersom det aldrig slutar förvåna sig själv hur det kan fortsätta att skapa saker som kan se användbara och godartade ut, men de används för att skada människan själva av några av de mest kriminella sinnen bland oss..

Internet, när du tittar på det först, ser ut som den perfekta drömmen. En plats där du kan komma åt allt. Från att chatta med dina vänner till att veta om vem som vann valen i Uganda och från att kontrollera aktiekursen på Apple på Wall Street till att köpa den senaste klockan från Amazon, internet är den ultimata kraften i den vanliga människans händer.

Men vad de flesta inte gör’Jag inser när det är på internet att deras till synes ofarliga aktiviteter kan landa dem i några allvarliga problem om de inte förblir skyddade.

VPN: er och deras roll för att skydda användare:

Dina aktiviteter på internet är en guldgruva för människor med tillräckligt intresse om de kan säkra tillgång till det.

Hackare kan krama in några ganska bra moolah bara genom att hålla in i dina datapaket och veta om din känsliga ekonomiska information som kreditkortsuppgifter, PayPal-kontokredit etc..

Din Internetleverantör kan inspektera dina datapaket för att få tag på dina personliga surfvanor på internet och sedan sälja dessa data till annonsörer.

Till och med regeringen är inte långt efter i detta eftersom det har förekommit många fall av massiva övervakningsprogram som har genomförts för att samla in uppgifter om medborgarna på ett sätt att kontrollera dem.

Det enda som står mellan vår integritet på internet och dessa dataanvändare är VPN: er.

VPN eller ett virtuellt privat nätverk är ett verktyg vars primära syfte är att skydda oss på det offentliga internet genom att utöka ett säkert moln över våra internetanslutningar genom en blandning av säkerhetstekniker som kryptering av militär kvalitet och integritetsetik som en uttrycklig nollloggpolicy.

Genom att aktivera en VPN via din internetanslutning kan du dölja din online identitet och se till att dina data och internetaktiviteter inte blandas med, men är det verkligen fallet?

Inte riktigt och det’För att jag med en hög erfarenhet av att vara associerad med VPN-industrin under de senaste åren kan jag med myndighet säga att denna bransch definitivt har en mörk sida, vilket de flesta användare är mycket omedvetna om.

Och i den här definierande bloggen strävar jag efter att få fram denna osynliga aspekt av VPN-industrin inför en bredare publik för att låta dem förstå omfattningen till vilken denna industri har infiltrerats av brottslingar och andra enheter, som under kläderna att arbeta och som tillhandahåller tjänster i branschen, tjänar några spännande obehagliga syften.

HoneyTrap VPN: er

VPN är enligt deras bransch’s myndighet, mycket pålitlig för användare. Detta är liknande att du ser några säkerhetsvakter på sidovandringen i ditt hus. Du skulle inte’t misstänker att de är farliga, men känner sig tryggare i sin närvaro.

Men kan’är det så att en kriminell gömmer sig i deras mitt, vem syftar inte till att skydda utan skada med den pistolen? Definitivt möjligt, men de flesta av oss inte’t tänk på det här sättet’det är det största försvaret som dessa HoneyTrap VPN har för att arbeta fritt i branschen.

Men vad är exakt en HoneyTrap VPN? Jag myntade det här namnet efter att jag såg en film med samma namn redan 2014. Medan själva filmen var snyggt utförd men den gjorde ett mycket viktigt, men ofta ignorerat koncept av våra tider, som lockar människor till till synes ofarligt, till och med gynnsamma saker, bara för att dupa dem senare.

HoneyTrap VPN: er fungerar på samma sätt. Användare går ofta till VPN för att få mer integritet via sina internetanslutningar eller för att uppnå andra mål som att avmarkera geo-begränsade webbplatser och stöd för säker Torrenting. Och till det otränade ögat kan många av VPN-webbplatserna där ute ge en känsla av att de tillhandahåller en tjänst som ingen annan.

Upprepade med marknadsförande gimmicky språk, prickiga prissättningsplaner, några fantastiska mönster och logotyper, dessa VPN-webbplatser ser ut som dina genomsnittliga VPN-leverantörer som är ute och ger dig tillgång till internet på ett säkrare och säkrare sätt. Men de är i själva verket, hononeytraps, i det att de lockar människor över påskottet att tillhandahålla en VPN-tjänst men vanligtvis utför vissa oetiska aktiviteter som kan skada användaren mycket.

Den oetiska verksamheten inkluderar datainsamling genom övervakning av människor’s aktiviteter online, implantera spårningskoder i sina enheter, använder din enhet som en nod i ett större system för bitcoin-gruvdrift etc..

Jag var faktiskt inte medveten om storleken på detta problem tills jag laddade ner en till synes ofarlig VPN Android-app av en tjänst som kallas EasyVPN. Jag är en granskare, så jag måste testa saker innan jag kan börja skriva om det. EasyVPN var på min to-do-lista eftersom jag trodde att jag inte hade gett Android VPN-appar deras rättvisa andel av recensioner, så denna prövning började.

enkelt vpn honeytrap

Denna aktivitet, som jag hänger mig åt så ofta med liknande VPN-tjänster, kostade mig så dåligt att jag inte kunde använda min Samsung S5-telefon i 2 minuter i rad. Pinsamma popup-fönster från främst outlandish porrsidor kommer upp och om jag joggar på för snabbt med min mobil skulle jag sitta kvar med min enhet hängd.

enkel vpn android app

Det började då för mig att den här appen var infekterad och innan jag gjorde någon egen forskning gick jag online och kontrollerade om det faktiskt var VPN-appen som gjorde allt detta eller någon annan app. Men mina misstankar var riktiga när jag såg en forskning som hade märkt den här appen som den näst mest infekterade VPN-appen i Play Store.

Android-drabbade app

Men det är inte bara en sällsynt en eller två VPN-leverantörer som gör detta, snarare, dess typ omvänt dessa dagar eftersom de flesta VPN-leverantörer har rapporterats vara HoneyTraps.

Problemets storlek:

Facebook. Det här namnet låter bekant inte’t det? Och varför skulle det vara så. När allt kommer omkring har denna tjänst över 2 miljarder användare globalt, vilket innebär att om Facebook var ett land skulle det vara världen’s mest befolkade land av minst en miljard människor.

Och alla vet att Facebook är en massiv tjänst och om den gör något, är det inte obetydligt. Från Whatsapp-förvärvet till Cambridge Analytica-skandalen har Facebook lett uppvaknandet av vikten av data för att betjäna alla typer av syften.

Men vet många att Facebook har en egen VPN? Ja det’det är sant. Denna VPN-tjänst, som heter Onavo, ägs och drivs av Facebook sedan förvärvet 2013.

Onavo Från Facebook

Facebook var dock inte så framgångsrikt i detta försök att mina ännu mer intrikata data från användare genom denna VPN-tjänst och det’s främst på grund av vaksamhet från sekretessexperter och auktoritära VPN-användare som inte gjorde det’låt Facebook fortsätta med sina surreaktiska aktiviteter med Onavo.

Tjänsten har sedan dess blivit beryktad på grund av den här föreningen och Facebook har slutat arbeta med den. Det kommer inte ens att uppdateras i framtiden också. Webbplatsen lever dock fortfarande och sparkar. Så Facebook har inte förnyat om denna väg för att mina data, men på grund av hela fiaskot gör det inte så vidare “Verkligen Facebook-skala”.

Men detta leder oss tillbaka till en mycket allvarlig insikt och det är att om Facebook, som trivs och överlever genom att sälja användardata har visat så stort intresse för VPN-arenan, hur många andra företag som driver VPN-tjänster, är det någon’gissa.

Facebook har ingen relation med datapersonalsindustrin, men även om den hade intressen på denna arena, kunde den ha använt sin enorma plattform för att marknadsföra Onavo och göra den till en Bästa VPN-tjänst för att konkurrera med stora industrins peruker som ExpressVPN och NordVPN.

Istället gjorde Facebook inte’till och med tillkännager så lustigt att den har en sådan tjänst i sin fold som den borde ha gjort och inte’Jag kan till och med ge någon anmärkningsvärd förklaring till varför den har fungerat i en så oberoende domän. Vi kan förstå Facebook’s förvärv av sociala medietjänster som Instagram och Whatsapp och till och med av AI- och Virtual Reality-inkubatorer, men som driver ett VPN, utan att ens meddela att det höjde många ögonbrynen, särskilt mina.

Onavo’s integritetspolicy är där det faktiska problemet ligger

“Vi använder informationen som vi får för att driva och förbättra tjänsterna, utveckla nya produkter och tjänster, analysera användningen av våra appar och andra applikationer på din enhet, för att stödja reklam och relaterade aktiviteter och för andra ändamål.”

Integritetspolicy Onavo

Ett uttryckligt uttalat “Noll loggar policy” är VPN-branschens heliga gral. Men det verkar som att vinden blåser i fel riktning vid Onavo.

Dess integritetspolicy, som faktiskt borde titlas “Dataanvändning och tillstånd” Policy anger att den använder information från sin tjänst till “Förbättra tjänsterna” och “Utveckla nya produkter och tjänster”. Och eftersom Onavo ägs av Facebook innebär detta att Onavo är den perfekta personifieringen av en “Honungsfälla”, där en VPN används som en fasad för att driva Facebook’s data mining-mål.

Men Facebook är inte det enda stora företagskraftverket som erbjuder en VPN-tjänst för tillfället. Andra stora företag erbjuder också sina VPN, men dessa tjänster förblir skuggiga när de inte gör det’t berätta hur de ska skydda användaren. Det nämns inte saker som serverräkningar, krypteringsklass osv. Och det enda som de verkar marknadsföra här är deras VPN-tjänst.

VPNHub, skydda din integritet eller trakta dig mot en konvertering?

PornHub är en världsberömd porrsida, kanske en av de största i världen och erbjuder en gratis såväl som en premiumversion av sin tjänst.

Vid första anblicken verkar det inte vara något fel med tjänsten. VPNHub ser ut som din vanliga gamla VPN-tjänst som har gratisversioner och premiumversioner, precis som andra liknande VPN-tjänster för t.ex. Zenmate. Men om du tittar närmare på det, börjar sakerna se lite skuggiga ut.

vpnhub

MindGeek, en av världen’s största ägare av pornografiska webbplatser, äger också Pornhub.

Mindgeek

Detta företag stödde lagen om den digitala ekonomin från 2017 av den brittiska regeringen som inkluderar bestämmelsen om att användare kommer att behöva producera officiella dokument som sina ID-kort för regeringen för att kunna komma in på Pornsites som Pornhub.

Det utvecklade till och med verktyget som heter “AgeID” som gör det möjligt för användare att passera denna åldersverifieringsprocess sömlöst, men bara efter att ha betalat en liten kostnad.

åldersverktyg

Men om du vill kringgå denna begränsning kan du uppenbarligen göra det med en VPN. den’är en enkel process. Anslut till en server utanför Storbritannien och njut av tillgången till vuxna webbplatser i Storbritannien.

Och därför är det kanske naturligt att VPNHub introducerades av PornHub för att se till att deras användare kommer till dem för allt. Från åldersverifiering till att kringgå de mycket åldersverifieringssystemen drivs nu av MindGeek.

VPNHub är gratis och som spelar perfekt för vuxenwebbplatser som MindGeek äger, eftersom de flesta av dem är gratis. Den gratis versionen av detta VPN kommer emellertid att ha olämpliga annonser, som bara kommer att försvinna om du köper premiumversionen av denna VPN.

Okej, allt verkar förvirrande om varför MindGeek först kommer att stödja en räkning för åldersverifiering, sedan gå vidare och skapa ett verktyg som hjälper den räkningen och sedan igen, skapar en VPN för att kringgå inte bara den räkningen, utan också AgeID verktyg?

Det är här intressekonflikten i denna VPN ligger, det perfekta honungsläppet, ett sätt att locka användare till deras VPN-tjänst genom att skapa en hel tratt som underlättar omvandlingar.

VPN: er är avsedda att skydda användare i onlinedomänen från befintliga hot i den digitala domänen, och inte först skapa ett hot själv och sedan erbjuda VPN som en lösning på det. Enligt min åsikt’liknar först att skapa en eld och sedan också sälja brandtäta dräkter precis förutom där elden rasar på.

Men det är exakt vad syftet med denna blogg är, dvs att få användarna att förstå att den växande internetcensuren och kontrollen gör att fler och fler flyttar sig mot att använda VPN, vilket gör detta till en mycket lukrativ bransch som dessa bigwig-företag gärna är skyldiga att ta ut en stor del av.

Fällan med gratis tjänster:

Att upprätthålla och driva ett VPN är en ganska kapitalintensiv uppgift och det’beror på att VPN är inga vanliga tekniska verktyg. De bygger på mycket sofistikerad infrastruktur som inkluderar ett integrerat nätverk av servrar över hela världen, krypterings- och dekrypteringsfaciliteter, protokollsupport och mer, som alla är ganska dyra att underhålla och driva, därför erbjuder de flesta Top VPN-leverantörer sina tjänster för olika prissättningsplaner..

Så om en VPN-leverantör erbjuder sina tjänster gratis, kommer den definitivt att tjäna pengar på någonstans, vilket kanske är det farligaste som användare alltid bör tänka på innan de prenumererar på en sådan tjänst.

Användare blir ganska lätt vilseledda och lockade av dessa tvivelaktiga gratis VPN-leverantörer. När allt kommer vem inte’t som en gratis tjänst. Och dessa tvivelaktiga leverantörer spelar på den exakta användarpsyken.

Dessa gratis VPN-tjänster måste tjäna pengar på någonstans, så om det inte är genom att erbjuda sina tjänster till ett pris, vilka alternativ finns kvar för dem?

Många, men alla är oerhört problematiska. Dessa metoder inkluderar att införa spårningskoder i användarenheter, hålla användaraktivitetsloggar och sedan sälja dem till annonsörer, konvertera användarenheter till noder för att stödja ett större botnet-nätverk bland andra.

I mina guider avskräcker jag alltid människor från att prenumerera på dessa tvivelaktiga gratis VPN: er, för det första gör de inte det’t till och med utföra eller tillhandahålla 10% av funktionaliteten och griset för sina betalda motsvarigheter.

Gratis VPN kan inte gå förbi de mer sofistikerade geobegränsade platserna som Netflix USA, och de ger inte någon form av snabba hastigheter för att tala om några av sina brister.

Det är ett mycket gammalt talesätt som “Om du får något gratis är du produkten” och ingenstans manifesterar sig detta mer än i världen av gratis VPN-tjänster.

Google Play - Home of Dubious Free VPN-appar:

För att alla bedrägerier eller tvivelaktiga företag ska lyckas behöver den först kamouflage och för det andra behöver den en plats eller en plattform där den kan sprida sina tentakler vida och breda. Och för gratis VPN-appar finns det inte en mer perfekt plats att upprätthålla sig själva än Google Play Store.

Operativsystemet Android är det mest använda operativsystemet i smartphones globalt, så det är naturligt att populariteten hos Google Play Store, som är Android’s officiella app store, är oerhört utbredd. Men popularitet eller räckvidd garanterar aldrig att plattformen kommer att vara säker och säker för användare.

Google Play Store är ökänt för att vara värd för alla typer av tvivelaktiga, infekterade appar. Systemet för att ladda upp och värda appar är ganska slapt jämfört med dess strängare konkurrent, dvs iTunes-butiken, dvs. den officiella app-butiken för iOS-användare.

Kör bara en sökning på “VPN” i Google Play Store och du kommer att stöta på tusentals VPN Android-appar, de flesta har inget annat ursprung än att fungera som en Android-app.

Här är en skärmdump av en sökning som jag körde i app store för sökordet “ExpressVPN”

Express VPN-sökresultat

expressvpn sökresultat Google

expressvpn sökresultat google play

Från upprörande namn som inte har någon relation till ett VPN’fungerar som “Yoga VPN” och Mango VPN” till VPN med ikoner som visar människor i intima scener, det finns ingen brist på Android-appar för gratis VPN om du går ut för att söka efter dem.

Men låter oss gräva lite djupare och låta mig gå igenom saker som du och andra intet ont anande användare kan missa i dessa till synes osynliga Android VPN Free-appar.

Om du söker i Google App store efter Android VPN-appar finns det en stor chans att du snubblar över en tjänst som heter “GO VPN Proxy Master-Free · unlimed”. Det har samlat mer än en halv miljon nedladdningar och har ett imponerande betyg på 4,5.

GOVPN på Android

Och allt det krävs för att den här appen ska köras är att bara ladda ner och installera den, ingen användarverifiering, inga lösenord, ingen kontoinställning, ingenting. Det är gratis och enkelt, men är det säkert.

Inte riktigt.

Det finns några skurrande detaljer om ursprunget till dessa appar och företaget bakom detta i app-butiken som användare kan missa ganska enkelt, trots allt, som läser sekretesspolicyn eller går in i djupet för att ta reda på vem utvecklarna bakom denna app egentligen är? Rätt?

Tja, jag är inte en av dessa och som en integritetsfreak går jag vanligtvis djupt ner och försöker ta reda på vad som är motivet bakom en sådan häpnadsväckande, problemfri tjänst.

Om du tittar på dess utvecklare säger det att det är utvecklat av VPNMaster Team, vilket låter ganska äkta. Men först låter vi gå igenom vilken typ av användarrättigheter det kräver för att köra på din Android-enhet.

gå vpn lagring

För det första kräver det tillåtelse att inte bara läsa innehållet på din enhet’s lagring men har också kraften att “Ändra eller radera” innehållet i det. Om det inte är det’t påträngande, då gör jag inte’Jag vet vad som är. Om du fortfarande inte är tydlig innebär detta att appen kan ta bort allt från din enhet’lagring att den gillar eller till och med inaktiverar den från att fungera helt. Oavsett om det är fotofiler eller dina videofiler, kan den här appen radera dem och ändra dem när som helst.

GOVPN enhetsinfo

Dessutom kräver det också tillstånd att “Anslut och koppla bort Wi-Fi”, vilket betyder att även om du inte gör det’t vill att din enhet ska finnas på internet ett tag, den här appen kan aktivera den mot din vilja när som helst den vill.

VPNMaster

Appen har också tillgång till din “känslig loggdata” vilket i lekman’s term betyder att det kan spåra dina aktiviteter online. Men är det inte’är det exakt vad en VPN är för att skydda dig från dvs. spåra dina aktiviteter online? Inte för denna VPN. Användare don’t går vanligtvis igenom dessa behörigheter ganska ofta och kryssar ofta av dem för att komma överens, utan att ens inse i vilken utsträckning de äventyrar sin egen integritet och mobilsäkerhet.

Men varför skulle en app göra det? Nåväl, svaret på det ligger i nedre körningen på sidan med den här appen på Google Play. Bläddra över till sekretesspolicy och håll muspekaren över den så ser du att denna apps sekretesspolicy leder dig till en webbplats som kallas “TalkingData”.

Prata data

wasn’t den här appen utvecklad av någon med namnet VPNMaster? Nej, det är bara en gimmick för app-sidan för att få den här appen att se ut och känna sig mer äkta än den faktiskt är.

För er inte’Jag vet inte, TalkingData är ett kinesiskt datakommunikationsföretag. Överraskad? Don’eftersom de flesta Android-appar som finns på Google Play delar så tvivelaktigt ursprung och jag skrapade bara ytan här för att låta dig förstå exakt hur osäkra dessa så kallade “Gratis VPN” appar kan vara för din användares integritet.

Nu när jag kommer tillbaka till sekretesspolicyn, som är en av de värsta sekretesspolicyn jag någonsin har stött på för ett VPN specifikt, nämner den att den har “undantag” om hur den kan använda dina data och ja, det innehåller undantag för fall som att vara “Direkt relaterad till nationell säkerhet och nationell försvarssäkerhet” och för “Direkt relaterad till straffutredning, åtal, rättegång och verkställighet av domar”.

undantag

Det här är ju ett kinesiskt företag som verkar i ett land där regeringen är den ultimata myndigheten för alla saker. Kina är beryktat för att genomföra strikt kontroll och censur över internet och dess användare och om ett företag som finns där, involverat i data mining-verksamhet driver en VPN-tjänst, måste det absolut undvikas.

En VPN som inte’t Exist?

Men bedrägerier, nexus, tvivelaktighet’Det slutar här eftersom saker kan till och med gå längre inom denna bransch.

Bara för att ge dig en godkänd referens i slutet av denna artikel, fanns det en VPN-tjänst för en tid sedan som drivs med namnet på “Min Safe VPN”.

Med ett så harmlöst namn var denna tjänst den största bluff som någonsin har funnits i branschen, eftersom det inte fanns någon VPN i själva verket, bara en tjänst som körs så att människor kunde betala dem för en tjänst som aldrig fanns i första hand.

Denna tjänst var så motbjudande att den inte gjorde det’Det är till och med att hålla sig borta från att använda namnen på populära tjänster och märken som undertecknar i sin e-post En av dessa e-postmeddelanden innehöll namnet Tunnelbear, som är en av de sällsynta gratis VPN-tjänsterna som kan anses vara mycket trovärdiga.

Tunnelbear vidtog snabba åtgärder mot MySafeVPN och tweetade att tjänsten måste upphöra och avstå från att använda dess namn kan förvänta sig hårda rättsliga åtgärder från Tunnelbear.

Tunnelbear-tweet

Men MySafeVPN använde inte bara Tunnelbear’namnet, det använde också namnet på Plex, en mycket populär strömningstjänst, i sina e-postmeddelanden, i ett försök att jacka tjänstens popularitet och använda dess trovärdighet för att locka allt fler användare att köpa VPN.

Här är ett exempel på e-post från denna scam-tjänst. Tusentals sådana e-postmeddelanden skickades till användaren med namn på andra populära tjänster relaterade till VPN och streaming-domänen.

plex e-post

Slutsats:

Under 2018 var VPN-branschens totala marknadsstorlek 20,6 miljarder dollar, vilket förväntas växa till en enorm $ 35,73 miljarder bara 2022, vilket är under de kommande fem åren. Detta signalerar att denna bransch växer massivt och att användare blir mer medvetna om fördelarna med att använda ett VPN för att skydda sin anonymitet online.

storleken på VPN-industrin

Men denna fantastiska tillväxt i branschen kommer också att locka till sig bedragare och tvivelaktiga tjänster som är här för att ta sin del i denna mycket lukrativa paj. Och det är inte bara från försäljningen av VPN, det finns ytterligare ett lukrativt fall från denna tillväxt och d.v.s. från de enorma agglomerationer som användarna skulle kunna drabbas av genom att sätta honungspår i form av VPN-tjänster.

Den enda vägen ut ur det är att informera användaren om hur den kan identifiera sig och hålla sig borta från sådana bedrägerier, eftersom ingen kan hindra svindlarna och tvivelaktiga leverantörer från att spela spelet, för trots allt hur svårt är att bygga en webbplats eller köra en e-postmarknadsföringskampanj?

För att upplysa användare kommer den största rollen att spelas av Top VPN-leverantörerna själva. Tjänster som NordVPN, ExpressVPN, PureVPN, Torguard, PIA, VyprVPN, Tunnelbear bland andra, som styr roost i VPN-industrin, måste komma samman för att skydda användarna från detta hot som kan skada dem till inga ändamål.

Detta var mitt lilla bidrag till denna ansträngning och jag tror att ännu fler sådana integritetsentusiaster och branschaktivister kommer att komma fram under de kommande tiderna för att spela sin roll för att avslöja sådana tvivelaktiga och skuggiga VPN-tjänster, så att användare kan hålla sig säkra från bedrägerier som kan skada de ekonomiskt och integritetsmässigt, vilket trots allt är det som denna bransch ska handla om.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me