Тъмната страна на VPN индустрията – Трябва ли да се вярва на всички VPN?

За потребителите VPN са техните спасители от всякакъв вид заплахи онлайн, но всички ли са ангажирани с опазването на вашата поверителност или играят срещу правилата на играта? Позволете ми да ви разгледам през всички такива съмнителни VPN услуги, които ме алармираха и ме принудиха да напиша тази публикация в тъмната страна на VPN индустрията!

Prologue:

Технологията винаги е била предназначена да бъде подчинен страничен удар на човечеството, подпомагайки усилията му да расте и да реализира потенциала си още повече. Но това, което повечето хора не успяват да осъзнаят често, е, че технологията е най-важният меч с двойни остриета, който може да ни донесе толкова много вреда и унищожение, колкото може да направи живота ни по-добър.

Айнщайн и неговите мисловни експерименти никога не са били предназначени да ни доведат до разработването на атомната бомба, която е най-разрушителното физическо оръжие, изобретявано някога, но ето ни днес’свят, обмисляйки как можем да сложим край на тази заплаха. Но такива осъзнавания ни се разразиха, след като ги използвахме в двата японски града, които все още носят белезите, получени от огнените топки, които валяха от небето.

И въпреки подобни уроци в историята, ние все още не успяхме да забележим и да внесем поправки как можем да бъдем по-активни в контрола на потока на унищожаване от инструментите, които създадохме в наша полза.

Но независимо от това колко мощни са ядрените бомби и колко зрелищно ужасяваща е мисълта за един взривен остатък, щетите, които тези оръжия за масово унищожение могат да причинят, остават ограничени до определена географска граница. Но човекът е смешно създание, тъй като никога не спира да се удивлява как може да продължи да създава неща, които могат да изглеждат полезни и доброкачествени, но те се използват, за да навредят на самите хора от някои от най-престъпните умове сред нас.

Интернет, когато го погледнете първо, изглежда като перфектен сън. Място, където можете да получите достъп до всичко. От разговор с приятелите си до узнаване за това кой е спечелил изборите в Уганда и от проверка на цената на акциите на Apple на Уолстрийт до закупуване на последния часовник от Amazon, интернет е върховната сила в ръцете на обикновения човек.

Но това, което правят повечето хора’не осъзнавам кога в интернет е, че на пръв поглед безобидните им дейности могат да ги поставят в сериозни проблеми, ако не успеят да бъдат защитени.

VPN и тяхната роля в защитата на потребителите:

Вашите дейности в интернет са златна мина за хора с достатъчно интерес, ако могат да осигурят достъп до нея.

Хакерите могат да се нахвърлят в някой доста добър moolah само като се вмъкнат във вашите пакети с данни и знаят за вашата чувствителна финансова информация като данни за кредитна карта, идентификационни данни на акаунта на PayPal и т.н..

Вашият интернет доставчик може да провери вашите пакети с данни, за да овладее вашите лични навици за сърфиране в интернет и след това да продаде тези данни на рекламодатели.

Дори правителството не изостава в това, тъй като има много случаи на мащабни програми за наблюдение, предприети от тях, за да се събират данни за гражданите с цел да ги контролират.

Единственото, което стои между нашата поверителност в интернет и тези узурпатори на данни, е VPN.

VPN или виртуална частна мрежа е инструмент, чиято основна цел е да ни защити в публичния интернет чрез разширяване на защитен облак над интернет връзките ни чрез комбинация от технологии за сигурност като военно криптиране и етика за поверителност като изрична политика за нулеви регистрации.

Като активирате VPN през вашата интернет връзка, можете да скриете онлайн идентичността си и да се уверите, че вашите данни и интернет дейности не се намесват, но това наистина е така?

Не съвсем и това’s, тъй като с голям опит в свързването с VPN индустрията през последните няколко години, с авторитет мога да кажа, че тази индустрия определено има тъмна страна, за която повечето потребители не знаят.

И в този определящ блог се стремя да разкрия този невидим аспект на VPN индустрията пред по-широка аудитория, така че да им позволя да разберат обхвата, в който този отрасъл е проникнат от престъпници и други субекти, които се намират в сферата на работа и предоставяне на услуги в бранша, служат на някои интригуващо злобни цели.

VPN-та на HoneyTrap:

VPN мрежите са по своята индустрия’s авторитет, изключително надежден за потребителите. Това е близко до вас да видите някои охранители на страничната разходка на къщата ви. Не бихте’не ги подозирайте, че са опасни, но се чувстват по-сигурни в тяхно присъствие.

Но може’не трябва ли да се крие престъпник сред тях, чиято цел е не да защити, а да навреди с този пистолет? Определено е възможно, но повечето от нас го правят’не мисля по този начин и по този начин’е най-голямата отбрана, която тези HoneyTrap VPN имат, за да работят свободно в индустрията.

Но какво точно е HoneyTrap VPN? Измислих това име, след като видях филм със същото име през 2014 г. Докато самият филм беше изпълнен с лекота, но той извърши много важна, но често игнорирана концепция за нашето време, която примамва хората да изглеждат безобидни, дори полезни неща, само за да ги измамя по-късно.

VPN мрежата на HoneyTrap работят по подобна предпоставка. Потребителите често посещават VPN, за да придобият повече поверителност през интернет връзките си или да постигнат други цели като деблокиране на гео ограничени уебсайтове и поддръжка за сигурен Torrenting. За необученото око много от VPN сайтовете там могат да създадат усещане, че предоставят услуга като никой друг.

Изпълнени с маркетингов причудлив език, плаващи ценови планове, страхотни дизайни и лога, тези VPN уебсайтове изглеждат като средните ви VPN доставчици, които са там, за да ви осигурят достъп до интернет по по-безопасен и по-сигурен начин. Но те са в действителност, медени капани, тъй като примамват хората под предлог да предоставят VPN услуга, но обикновено извършват някои неетични дейности, които могат да навредят на потребителя в голяма степен.

Неетичните дейности включват извличане на данни чрез наблюдение на хората’s дейности онлайн, имплантиране на проследяващи кодове в своите устройства, използване на вашето устройство като възел в по-голяма система за добив на биткойни и т.н..

Всъщност бях съвсем не наясно с мащаба на този проблем, докато не изтеглих привидно безобидно приложение за VPN Android от услуга, известна като EasyVPN. Аз съм рецензент, така че трябва да тествам нещата, преди да успея да стигна до писането за това. EasyVPN беше в списъка ми със задачи, тъй като вярвах, че не съм дал на приложенията за Android VPN справедливия им дял от отзиви, така че това изпитание започна.

лесен vpn меден капан

Тази дейност, на която се отдавам толкова често с подобни VPN услуги, ми коства толкова зле, че не успях да използвам телефона си Samsung S5 за 2 минути направо. Смущаващи изскачащи прозорци от главно чужди порно сайтове, които продължават да се появяват и ако бягам прекалено бързо с мобилния си телефон, ще оставя моето устройство обесено.

лесно приложение за vpn android

След това ми се стори, че това приложение е заразено и преди да направя каквито и да е собствени изследвания, влязох в интернет и проверих дали всъщност VPN приложението прави всичко това или някакво друго приложение. Но подозренията ми се сбъднаха, когато видях проучване, което бе обозначено това приложение като второто най-заразено от злонамерен софтуер VPN приложение в Play Store.

андроид засегнато приложение

Но това не е рядко срещан един или два VPN доставчици, които правят това, по-скоро видът му е обратното в наши дни, тъй като повечето VPN доставчици са съобщени, че са HoneyTraps.

Величината на проблема:

Facebook. Това име звучи познато’Т? И защо трябва да е така. В крайна сметка тази услуга има над 2 милиарда потребители в световен мащаб, което означава, че ако Facebook беше страна, това щеше да бъде светът’е най-населената страна от поне милиард души.

И всички знаят, че Фейсбук е мащабна услуга и ако прави нещо, то не е без значение. От придобиването на Whatsapp до скандала Cambridge Analytica, Facebook води водещото събуждане на значението на данните при обслужването на всякакви цели.

Но много хора знаят ли, че Facebook има собствен VPN? Да това’е вярно. Наречен Onavo, тази VPN услуга е собственост и се управлява от Facebook от момента на нейното придобиване през 2013 г..

Onavo От Facebook

Facebook обаче не беше толкова успешен в този си опит да извлече още по-сложни данни от потребителите чрез тази VPN услуга и това’s главно заради бдителността на експертите за поверителност и авторитетни VPN потребители, които не’не оставяйте Facebook да продължи със скритите си дейности с Onavo.

Услугата оттогава стана известна поради тази много асоциация и Facebook спря да работи по нея. В бъдеще дори няма да се появяват актуализации. Уебсайтът обаче все още е жив и рита. Така че, Facebook не е пренасочил по този път към моите данни, но поради цялото фиаско, той не прави това нататък “Наистина Facebook Скала”.

Но това ни връща към много сериозна реализация и е, че ако Facebook, който процъфтява и оцелява чрез продажба на потребителски данни, проявява толкова голям интерес към VPN арена, то колко други подобни корпоративни къщи оперират VPN услуги, е някой’Предполагам.

Facebook няма връзка с индустрията за поверителност на данните, но дори и да имаше интереси в тази арена, можеше да използва своята масивна платформа, за да пусне на пазара Onavo и да го направи най-добрата VPN услуга, която да се конкурира с харесващите се от големи перуки от индустрията като ExpressVPN и NordVPN.

Вместо това Facebook не го направи’дори не обявявам толкова бурно, че има такава услуга в сгъването си, както би трябвало и не’дори не давам забележително обяснение защо е започнало да работи в такъв несвързан домейн. Можем да разберем Facebook’Придобиването на социални медийни услуги като Instagram и Whatsapp и дори на AI и инкубатори за виртуална реалност, независимо че работят с VPN, без дори да се съобщава, повдигнаха много вежди, особено моите.

Onavo’s политиката за поверителност е там, където се крие действителният проблем

“Използваме информацията, която получаваме, за да работим и подобряваме Услугите, да разработваме нови продукти и услуги, да анализираме използването на нашите приложения и други приложения на вашето устройство, за да поддържаме рекламни и свързани дейности и за други цели.”

Политика за поверителност Onavo

Изрично посочено “Политика за нулеви регистрации” е Светият Граал на индустрията на VPN. Но сякаш вятърът духа в грешна посока при Онаво.

Неговата политика за поверителност, която всъщност трябва да бъде озаглавена “Използване на данни и разрешение” Политиката, посочва, че използва информацията от услугата си до “Подобряване на услугите” и “Разработване на нови продукти и услуги”. И тъй като Onavo е собственост на Facebook, това означава, че Onavo е перфектното олицетворение на a “HoneyTrap”, в който VPN се използва като фасада за захранване на Facebook’s цели за извличане на данни.

Но Facebook не е единствената голяма корпоративна компания, предлагаща VPN услуга в момента. Други големи фирми също предлагат своите VPN, но тези услуги остават сенчести при досега’не кажете как ще защитят потребителя. Не се споменават неща като броя на сървърите, степента на криптиране и т.н. и единственото нещо, което изглежда промотират тук, е тяхната VPN услуга.

VPNHub, защитавайки вашата поверителност или ви насочва към реализация?

PornHub е световно известен порно сайт, може би един от най-големите в света и предлага безплатна, както и Premium версия на своята услуга.

На пръв поглед изглежда, че няма нищо лошо в услугата. VPNHub изглежда като вашата обикновена стара VPN услуга, която има безплатни и премиум версии, подобно на други подобни VPN услуги, напр. Zenmate. Но ако погледнете по-отблизо, нещата започват да изглеждат някак сенчести.

vpnhub

MindGeek, един от света’Най-големите собственици на порнографски сайтове, притежава и Pornhub.

Mindgeek

Тази фирма подкрепи Закона за цифровата икономика от 2017 г. от британското правителство, който включва уговорката, че потребителите ще трябва да представят официални документи, като техните лични карти на правителството, за да могат да влизат в портове като Pornhub.

Той дори разработи инструмента с име “AgeID” което позволява на потребителите да преминат този процес на проверка на възрастта безпроблемно, но само след заплащане на малки разходи.

оръдие инструмент

Ако обаче искате да заобиколите това ограничение, очевидно можете да го направите с VPN. То’е лесен процес. Свържете се със сървър извън Обединеното кралство и се насладете на достъп до уебсайтове за възрастни във Великобритания.

И следователно е може би естествено VPNHub да бъде въведен от PornHub в опит да гарантира, че потребителите им идват при тях за всичко. От проверката на възрастта до заобикалянето на тези системи за много възрастови проверки сега се захранва от MindGeek.

VPNHub е безплатен и играе перфектно за сайтове за възрастни, които притежава MindGeek, тъй като повечето от тях са безплатни. Въпреки това безплатната версия на този VPN ще има неприятни реклами, които ще изчезнат само ако купите премиум версията на тази VPN.

Добре, всичко това изглежда доста объркващо защо MindGeek първо ще подкрепи законопроект за проверка на възрастта, след това ще продължи напред и ще създаде инструмент, който подпомага този законопроект и след това отново, създава VPN, за да заобиколи не само този законопроект, но и AgeID инструмент?

Именно тук се крие конфликтът на интереси в тази VPN, перфектният HoneyTrap, начин за примамване на потребителите към тяхната VPN услуга чрез създаване на цяла фуния, която улеснява реализациите.

VPN са предназначени за защита на потребителите в онлайн домейна от съществуващи заплахи в цифровия домейн, а не първо да създавате заплаха сами и след това да предлагате VPN като решение за нея. Според мен това’е сходно първо да създадете пожар, а след това и да продадете огнеустойчиви костюми точно там, където огънят бушува.

Но точно това е целта на този блог, т.е. да накара потребителите да разберат, че нарастващата интернет цензура и контрол кара все повече и повече хора да се насочват към използване на VPN, което прави това много доходоносна индустрия, на която тези големи корпорации са щастливо задължени вземете голям дял от.

Капанът на безплатните услуги:

Поддържането и стартирането на VPN е доста капиталоемка задача и това’s, защото VPN не са обикновени технологични инструменти. Те са изградени на базата на изключително сложна инфраструктура, която включва интегрирана мрежа от сървъри по целия свят, съоръжения за криптиране и декриптиране, поддръжка на протоколи и други, които всички са доста скъпи за поддръжка и работа, поради което повечето доставчици на най-добрите VPN предлагат своите услуги за различни ценови планове.

Така че, ако доставчик на VPN предлага услугите си безплатно, то определено печеленето на пари от някъде, което е може би най-опасното нещо, за което потребителите винаги трябва да мислят, преди да се абонират за такава услуга.

Потребителите са доста подведени и подмамени от тези съмнителни безплатни VPN доставчици. В крайна сметка, кой не’не харесвам Безплатна услуга. И тези съмнителни доставчици играят на тази точно потребителска психика.

Тези безплатни VPN услуги трябва да правят пари от някъде, така че ако това не е, като предлагат услугите си за цена, тогава какви са възможностите, които са оставени за тях?

Много, но всички те са невероятно проблематични. Тези методи включват вмъкване на проследяващи кодове в потребителски устройства, водене на регистрационни файлове на потребителите и след това продажбата им на рекламодатели, конвертиране на потребителски устройства в възли за поддържане на по-голяма мрежа на ботнет сред другите.

В своите ръководства винаги възпирам хората да се абонират за тези съмнителни безплатни VPN мрежи, защото първо, те не правят’t дори да изпълнява или предоставя 10% от функционалността и песъчинката на своите платени колеги.

Безплатните VPN мрежи не могат да заобиколят по-сложните географски ограничени сайтове като Netflix US, нито предоставят някакви бързи скорости, за да говорят за някои от техните недостатъци.

Има една много стара поговорка “Ако получавате нещо безплатно, значи вие сте продуктът” и никъде това не се проявява повече, отколкото в света на безплатни VPN услуги.

Google Play - Домът на съмнителните безплатни VPN приложения:

За да успее всяка измама или съмнителен бизнес, той първо се нуждае от камуфлаж и второ - има нужда от място или платформа, където да разпростре пипалата си далеч и широко. А за безплатните VPN приложения няма по-перфектно място за издръжка от Google Play Store.

Операционната система Android е най-използваната операционна система в смартфоните в световен мащаб, така че е естествено, че популярността на Google Play Store, която е Android’Официален магазин на приложения, е невероятно разпространен. Но популярността или достигането никога не гарантират, че платформата ще бъде безопасна и сигурна за потребителите.

Google Play Магазин е известен с хостинг на всички видове съмнителни, злонамерени с приложения приложения. Системата му за качване и хостинг на приложения е доста слаба в сравнение с по-строгия му конкурент, т.е. магазина iTunes, т.е. официалния магазин за приложения за потребители на iOS.

Просто започнете търсене “VPN” в Google Play Store и ще попаднете на хиляди VPN приложения за Android, повечето от които няма друг произход, освен да работят като приложение за Android.

Ето екранна снимка на търсене, което проведох в магазина за приложения за ключовата дума “ExpressVPN”

Изразяване на резултатите от VPN търсене

expressvpn резултат от търсенето с Google

expressvpn резултат от търсенето с google play

От скандални имена, които нямат връзка с VPN’функционира като “Йога VPN” и Манго VPN” към VPN мрежи с икони, които показват хората в интимни сцени, няма недостиг на приложения за Android за безплатни VPN мрежи, ако отидете да ги търсите.

Но нека да копая малко по-дълбоко и да ми позволи да ви преведа през неща, които вие и другите неподозирани потребители може да пропуснете в тези на пръв поглед незабележими безплатни приложения за Android VPN.

Ако търсите в Google App Store за приложения за VPN за Android, има голям шанс да се натъкнете на една услуга с име “GO VPN Proxy Master-Free · неограничен”. Той е натрупал повече от половин милион изтегляния и има впечатляваща оценка от 4,5.

GOVPN на Android

И всичко, което е необходимо за стартиране на това приложение, е просто да го изтеглите и инсталирате, без проверка на потребителя, без пароли, без настройка на акаунта, без нищо. Тя е безплатна и лесна, но дали е сигурна.

Не точно.

В магазина с приложения има някои детайлни подробности за произхода на това приложение и фирмата зад това, която потребителите могат да пропуснат доста лесно, в края на краищата, който чете политиката за поверителност или задълбочено, за да разбере кои са разработчиците зад това приложение вие? прав?

Е, аз не съм от тези и като изрод в личния живот, обикновено отивам дълбоко в дълбочина и се опитвам да разбера какъв точно е мотивът за такава поразителна, безпроблемна услуга.

Ако погледнете разработчиците му, той казва, че е разработен от екипа на VPNMaster, което звучи доста автентично. Но първо, да се задълбочим в вида на потребителските разрешения, които се изискват за стартиране на вашето Android устройство.

go vpn storage

Първо, той изисква разрешение не само да чете съдържанието на вашето устройство’s съхранение, но също така имат силата да “Промяна или изтриване” съдържанието на него. Ако това не е така’натрапчив, тогава не го правя’не знам какво е. Ако все още не сте ясни, това означава, че приложението може да изтрие всичко от вашето устройство’s съхранение, което харесва или дори го забранява да функционира напълно. Независимо дали нейните файлове със снимки или вашите видео файлове, това приложение може да ги изтрие и променя по желание.

Информация за устройството GOVPN

Освен това, той също изисква разрешение за “Свържете и изключете Wi-Fi”, което означава, че дори и да го направите’не искам вашето устройство да бъде в интернет за известно време, това приложение може да го включи против вашата воля по всяко време, когато поиска.

VPNMaster

Приложението също ще има достъп до вашия “чувствителни данни на лога” което в лаик’s терминът означава, че той може да проследява вашите дейности онлайн. Но нали?’t е точно това, което е VPN, за да ви предпази от проследяване на вашите дейности онлайн? Не за тази VPN. Потребителите не’t обикновено преминават през тези разрешения доста често и често ги отметнат за съгласие, без дори да осъзнават степента, в която застрашават собствената си поверителност и сигурност на мобилните данни.

Но защо приложението прави това? Ами отговорът на това се крие в долната част на страницата на това приложение в Google Play. Превъртете до политиката за поверителност и задръжте курсора на мишката върху нея и ще видите, че политиката за поверителност на това приложение ви пренасочва към сайт, известен като “TalkingData”.

Говорещи данни

Не беше’t това приложение, разработено от някой на име VPNMaster? Не, това е просто измислица за страницата с приложението, за да изглежда това приложение и да се чувства по-автентично, отколкото всъщност е.

За тези от вас не’не знам, TalkingData е китайска фирма за добив на данни. Изненадани ли сте? дон’не бива, защото повечето приложения за Android, присъстващи в Google Play, споделят такъв съмнителен произход и аз просто надрасках повърхността тук, за да разбера колко точно опасни са тези т.нар. “Безплатен VPN” приложенията могат да бъдат към поверителността на вашия потребител.

Сега, връщайки се към политиката за поверителност, която е една от най-лошите политики за поверителност, които някога съм срещал конкретно за VPN, споменава, че има “Изключения” за това как може да използва вашите данни и да, това съдържа изключения за случаи като такива “Пряко свързани с националната сигурност и сигурността на националната отбрана” и за “Пряко свързано с наказателно разследване, наказателно преследване, процес и изпълнение на съдебни решения”.

Изключения

Е, в крайна сметка това е китайска фирма, която оперира в държава, в която правителството е върховният орган по всички неща. Китай е известен с прилагането на строг контрол и цензура над интернет и неговите потребители и ако фирма, настанена там, участваща в операции по извличане на данни, управлява VPN услуга, тогава трябва да бъде абсолютно избягвано.

VPN, което не’t Съществува?

Но, измами, връзки, съмнителност не’не свършвам дотук, тъй като нещата могат дори да продължат в тази индустрия.

Само за да ви предоставим преходна справка в края на тази статия, преди време имаше VPN услуга, която работеше от името на “Моят безопасен VPN”.

С такова безобидно изглеждащо име тази услуга беше най-голямата измама, която някога е съществувала в индустрията, тъй като нямаше VPN в действителност, просто се изпълнява услуга, така че хората да могат да им платят за услуга, която никога не е съществувала на първо място..

Тази услуга беше толкова отвратителна, че не’дори не се стеснявайте да използвате имената на популярни услуги и марки като подписал в своя имейл. Един от тези имейли съдържаше името на Tunnelbear, което е една от най-редките безплатни VPN услуги, която може да се счита за много достоверна.

Tunnelbear предприе незабавни действия срещу MySafeVPN и туитира, че услугата трябва да спре и да се откаже от използването на нейното име, може да очаква тежки съдебни действия от Tunnelbear.

Тунел за чуруликане

Но MySafeVPN не използваше само Tunnelbear’s име, то също използва името на Plex, много популярна стрийминг услуга, в своите имейли, за да опита да прекрати популярността на услугата и да използва нейната достоверност, за да примами все повече потребители да купуват VPN.

Ето примерен имейл от тази услуга за измама. Хиляди такива имейли бяха изпратени на потребителя, включващи имената на други популярни услуги, свързани с VPN и поточен домейн.

plex имейл

Заключение:

През 2018 г. общият пазарен размер на VPN индустрията беше 20,6 милиарда долара, което се очаква да нарасне до огромните 35,73 милиарда долара само до 2022 г., което е през следващите пет години. Това сигнализира, че този бранш се разраства масово и че потребителите все повече осъзнават предимствата на използването на VPN за защита на анонимността си онлайн.

размер на vpn индустрията

Но този невероятен растеж в индустрията ще привлече и измамници и съмнителни услуги, които са тук, за да вземат своя дял в този изключително доходоносен пай. И това не е само от продажбата на VPN, има и друг доходоносен спад от този растеж, т.е. от масивните агломерации за данни, от които потребителите могат да бъдат измамени, като поставят медни капки под формата на VPN услуги.

Единственият изход от него е да информира потребителя за това как може да идентифицира и да остане далеч от подобни измами, защото никой не може да спре измамниците и съмнителните доставчици да играят играта, защото в края на краищата колко е трудно да се изгради уебсайт или пуснете маркетингова кампания по имейл?

За да просветлите потребителите, най-голямата роля ще играят самите топ VPN доставчици. Услуги като NordVPN, ExpressVPN, PureVPN, Torguard, PIA, VyprVPN, Tunnelbear и други, които управляват въртенето в VPN индустрията, трябва да се обединят, за да защитят потребителите от тази заплаха, която може да им навреди без край.

Това беше моят малък принос към това усилие и вярвам, че още повече такива ентусиасти за поверителност и индустриални активисти ще излязат в следващите времена, за да изиграят своята роля в излагането на такива съмнителни и сенчести VPN услуги, така че потребителите да останат в безопасност от измами, които могат да навредят финансово и поверително, което в крайна сметка е тази индустрия.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me