Sisi gelap Industri VPN – Adakah semua VPN akan Dipercayai?

Bagi pengguna, VPN adalah penyelamat mereka dari semua jenis ancaman dalam talian, tetapi mereka semua komited terhadap melindungi privasi anda atau mereka bermain terhadap peraturan permainan? Biarkan saya membimbing anda melalui semua perkhidmatan VPN yang meragukan yang mengejutkan saya dan memaksa saya untuk menulis jawatan ini di Sisi Gelap Industri VPN!

Prolog:

Teknologi sentiasa dimaksudkan untuk menjadi sidekick umat manusia yang subervient, membantu usahanya untuk berkembang dan merealisasikan potensinya lebih jauh lagi. Tetapi apa yang kebanyakan orang kurang menyedari adalah bahawa, teknologi, adalah pedang bermata dua yang tajam, yang boleh membawa kita banyak bahaya dan kemusnahan kerana ia dapat menjadikan hidup kita lebih baik.

Einstein dan percubaan pemikirannya tidak pernah dimaksudkan untuk memimpin kita kepada perkembangan bom atom, yang merupakan senjata fizikal yang paling merusak yang pernah dicipta, tetapi di sini kita berada di hari ini’s dunia, merenungkan bagaimana kita dapat menamatkan ancaman ini. Tetapi kesedaran tersebut hanya berlaku kepada kita, setelah kita menggunakannya di dua bandar Jepun yang masih menanggung parut yang mereka dapatkan dari bola api yang turun dari langit.

Dan walaupun pelajaran sepanjang sejarah, kami masih gagal untuk memberi notis dan membuat perubahan pada bagaimana kami boleh menjadi lebih proaktif dalam mengawal aliran kemusnahan dari alat yang kami buat untuk faedah kami.

Tetapi tanpa mengira betapa kuatnya bom nuklear dan betapa hebatnya pemikiran salah satu jenazah yang meletup, kerosakan senjata pemusnah besar-besaran ini dapat menyebabkan masih terbatas pada batas geografi tertentu. Tetapi, manusia adalah makhluk lucu kerana ia tidak pernah berhenti untuk memukau sendiri tentang bagaimana ia boleh terus menghasilkan sesuatu yang mungkin kelihatan berguna dan jinak, tetapi ia digunakan untuk membahayakan diri manusia oleh beberapa minda yang paling jenayah di kalangan kita.

Internet, apabila anda melihatnya terlebih dahulu, kelihatan seperti impian yang sempurna. Tempat di mana anda boleh mengakses apa-apa. Dari berbual dengan rakan-rakan anda untuk mengetahui siapa yang memenangi pilihan raya di Uganda dan dari semak harga saham Apple di Wall Street untuk membeli jam tangan terbaru dari Amazon, internet adalah kuasa muktamad di tangan manusia biasa.

Tetapi, apa yang kebanyakan orang tidak’Tidak sedar apabila di internet adalah bahawa aktiviti yang seolah-olah tidak berbahaya mereka dapat mendarat mereka dalam beberapa masalah yang serius jika mereka gagal untuk tetap dilindungi.

VPN dan peranan mereka dalam melindungi pengguna:

Aktiviti anda di internet adalah tambang emas untuk orang yang mempunyai minat yang mencukupi jika mereka dapat menjamin akses kepadanya.

Peretas boleh meraih beberapa moolah cukup baik hanya dengan tergelincir ke paket data anda dan mengetahui maklumat kewangan sensitif anda seperti butiran kad kredit, bukti akaun PayPal dll..

ISP anda boleh memeriksa paket data anda untuk mendapatkan tabiat melayari internet peribadi anda dan kemudian menjual data tersebut kepada pengiklan.

Malah Kerajaan tidak begitu jauh di sini kerana terdapat banyak contoh program pengawasan besar-besaran yang dijalankan oleh mereka, untuk mengumpulkan data tentang rakyat dengan cara untuk mengawal mereka.

Satu-satunya perkara yang berdiri di antara privasi kami di internet dan usurpers data ini adalah VPN.

VPN atau Rangkaian Peribadi Maya adalah alat yang tujuan utamanya adalah untuk melindungi kami di internet awam dengan memperluaskan awan yang selamat melalui sambungan internet kami melalui gabungan teknologi keselamatan seperti penyulitan gred tentera dan etika privasi seperti dasar log kosong sifar.

Dengan mendayakan VPN melalui sambungan internet anda, anda boleh menyembunyikan identiti dalam talian anda dan memastikan bahawa data dan aktiviti internet anda tidak dicampur dengan, tetapi sebenarnya?

Tidak cukup dan itu’s kerana, dengan pengalaman yang tinggi dikaitkan dengan industri VPN dalam beberapa tahun kebelakangan ini, saya boleh mengatakan dengan kuasa bahawa industri ini pasti mempunyai sisi gelap, yang mana kebanyakan pengguna sangat tidak menyedari.

Dan dalam blog ini, saya bertujuan untuk membangkitkan aspek yang tidak kelihatan ini dari industri VPN sebelum penonton yang lebih luas untuk membolehkan mereka memahami skop yang mana industri ini telah disusupi oleh penjenayah dan entiti lain, yang di bawah pakaian kerja dan menyediakan perkhidmatan dalam industri, melayani beberapa tujuan yang jahat.

VPN HoneyTrap:

VPN adalah, oleh industri mereka’pihak berkuasa, sangat boleh dipercayai untuk pengguna. Ini sama dengan anda melihat beberapa pengawal keselamatan di sebelah rumah anda. Awak tidak’t mengesyaki mereka berbahaya, tetapi berasa lebih selamat di hadapan mereka.

Tetapi boleh’t adalah kes yang seorang penjenayah bersembunyi di tengah-tengah mereka, yang bertujuan untuk tidak melindungi tetapi merosakkan dengan Gun itu? Pasti mungkin, tetapi kebanyakan kita tidak’t berfikir dengan cara ini dan itu’s pertahanan terbesar ini VPN HoneyTrap telah beroperasi secara bebas dalam industri.

Tetapi apakah sebenarnya VPN HoneyTrap? Saya mencipta nama ini selepas saya melihat sebuah filem dengan nama yang sama kembali pada tahun 2014. Walaupun filem itu sendiri telah dilaksanakan dengan lancar namun ia melakukan sesuatu yang sangat penting, tetapi sering kali diabaikan konsep zaman kita, yang memikat orang yang kelihatan tidak berbahaya, bahkan perkara-perkara yang bermanfaat, hanya untuk menipu mereka nanti.

HoneyTrap VPN berfungsi pada premis yang sama. Pengguna sering pergi ke VPN untuk memperoleh lebih banyak privasi melalui sambungan internet mereka atau untuk mencapai tujuan lain seperti membuka kunci laman web geo-terhad dan sokongan untuk Torrenting selamat. Dan kepada mata yang tidak terlatih, banyak tapak VPN di luar sana mungkin melepaskan rasa bahawa mereka menyediakan perkhidmatan seperti tidak ada yang lain.

Terutama dengan bahasa pemasaran yang menarik, rancangan harga yang mencolok, beberapa reka bentuk dan logo yang hebat, laman web VPN ini kelihatan seperti penyedia VPN purata anda yang berada di luar sana untuk memberikan anda akses ke internet dengan lebih selamat dan lebih selamat. Tetapi, mereka berada dalam keadaan sebenar, kerana mereka menggoda orang ramai atas alasan menyediakan perkhidmatan VPN tetapi biasanya melakukan beberapa aktiviti yang tidak beretika yang boleh membahayakan pengguna dengan sangat.

Aktiviti tidak beretika termasuk penambangan data dengan cara memantau orang’aktiviti dalam talian, melampirkan kod penjejakan dalam peranti mereka, menggunakan peranti anda sebagai nod dalam sistem yang lebih besar pertambangan bitcoin dll.

Saya sebenarnya tidak menyedari betapa besarnya masalah ini sehingga saya memuat turun aplikasi VPN Android yang tidak berbahaya oleh sebuah perkhidmatan yang dikenali sebagai EasyVPN. Saya seorang pengulas, jadi saya perlu menguji perkara sebelum saya dapat turun ke arah menulis tentangnya. EasyVPN berada dalam senarai tugasan saya kerana saya percaya bahawa saya tidak memberikan aplikasi VPN Android yang adil ulasan mereka, jadi ini pengalaman pahit yang bermula.

madu vpn mudah

Kegiatan ini, yang saya kerap berkhidmat dengan perkhidmatan VPN yang sama, saya sangat teruk sehingga saya tidak dapat menggunakan Telefon Samsung S5 saya selama 2 minit lurus. Embarrassing pop-ups dari laman lucah terutamanya luar biasa terus datang dan jika jogged terlalu cepat dengan telefon bimbit saya, saya akan ditinggalkan dengan peranti saya digantung.

aplikasi android vpn mudah

Ia kemudian menjadi kenyataan kepada saya bahawa aplikasi ini dipenuhi dan sebelum melakukan sebarang penyelidikan saya sendiri, saya pergi ke dalam talian dan memeriksa sama ada ia sebenarnya aplikasi VPN yang melakukan semua ini atau aplikasi lain. Tetapi syak wasangka saya benar semasa saya melihat penyelidikan yang telah melabel aplikasi ini sebagai aplikasi VPN yang dijangkiti yang paling malware kedua di Gedung Play.

aplikasi terjejas android

Tetapi ia bukan hanya satu atau dua penyedia VPN jarang yang melakukan ini, sebaliknya, sejenis cara lain sekitar hari ini kerana kebanyakan pembekal VPN telah dilaporkan HoneyTraps.

The Magnitude of the Problem:

Facebook. Nama ini tidak diketahui sama sekali’t ia? Dan kenapa harus begitu. Lagipun, perkhidmatan ini mempunyai lebih daripada 2 bilion pengguna di seluruh dunia, yang bermaksud bahawa jika Facebook adalah negara, ia akan menjadi dunia’negara paling ramai penduduknya dengan sekurang-kurangnya satu bilion orang.

Dan semua orang tahu bahawa Facebook adalah perkhidmatan besar-besaran dan jika ia melakukan sesuatu, maka ia tidak penting. Dari pemerolehan Whatsapp ke Skandal Cambridge Analytica, Facebook telah memimpin kebangkitan mengenai kepentingan data dalam melayani pelbagai jenis tujuan.

Tetapi adakah ramai orang tahu bahawa Facebook mempunyai VPN sendiri? Ya, itu’s benar. Dinamakan Onavo, perkhidmatan VPN ini dimiliki dan dikendalikan oleh Facebook sejak pengambilalihannya pada tahun 2013.

Onavo Dari Facebook

Walau bagaimanapun, Facebook tidak begitu berjaya dalam percubaan ini untuk mengendalikan data yang lebih rumit daripada pengguna melalui perkhidmatan VPN ini dan itu’s terutamanya kerana kewaspadaan pakar privasi dan pengguna VPN yang berwibawa yang tidak’Jangan biarkan Facebook terus menerus dengan Onavo.

Perkhidmatan itu telah menjadi terkenal kerana persatuan ini dan Facebook telah berhenti bekerja di atasnya. Tidak akan ada kemas kini yang akan dilancarkan pada masa akan datang juga. Walau bagaimanapun, laman web itu masih hidup dan menendang. Oleh itu, Facebook tidak menyalahi undang-undang di atas jalan ini untuk mengendalikan data, bagaimanapun, kerana keseluruhan kegagalan, ia tidak melakukannya. “Sesungguhnya Skala Facebook”.

Tetapi ini membawa kita kembali kepada kesedaran yang sangat serius dan jika itu, jika Facebook, yang berkembang maju dan bertahan dengan menjual data pengguna telah menunjukkan minat yang begitu banyak dalam arena VPN, maka berapa banyak rumah korporat yang serupa yang mengendalikan perkhidmatan VPN, adalah sesiapa sahaja’meneka.

Facebook tidak mempunyai kaitan dengan industri privasi data, tetapi ia juga mempunyai minat dalam arena ini, ia boleh menggunakan platform besar untuk memasarkan Onavo dan menjadikannya perkhidmatan VPN Terbaik untuk bersaing dengan orang-orang seperti wig besar industri seperti ExpressVPN dan NordVPN.

Sebaliknya, Facebook tidak’t bahkan mengumumkan secara kasar bahawa ia mempunyai apa-apa perkhidmatan dalam lipatan yang sepatutnya dan tidak’t bahkan memberikan penjelasan yang patut diberi perhatian mengapa ia telah beroperasi dalam domain yang tidak berkaitan itu. Kita boleh faham Facebook’pengambilalihan perkhidmatan media sosial seperti Instagram dan Whatsapp dan juga inkubator AI dan Virtual Reality, namun mengendalikan VPN, tanpa mengumumkannya mengangkat banyak kening, terutama saya.

Onavo’Dasar privasi adalah di mana masalah sebenar terletak

“Kami menggunakan maklumat yang kami terima untuk beroperasi dan meningkatkan Perkhidmatan, membangunkan produk dan perkhidmatan baru, menganalisis penggunaan Aplikasi kami dan aplikasi lain pada peranti anda, untuk menyokong pengiklanan dan aktiviti yang berkaitan, dan untuk tujuan lain.”

Dasar privasi Onavo

Terangkan secara jelas “Dasar Zero Log” adalah Holy Grail daripada industri VPN. Tetapi nampaknya angin bertiup ke arah yang salah di Onavo.

Dasar privasi, yang sepatutnya diberi judul “Penggunaan Data dan Kebenaran” Dasar, menyatakan bahawa maklumat kegunaannya dari perkhidmatannya kepada “Tingkatkan perkhidmatan” dan “Membangunkan produk dan perkhidmatan baru”. Dan sejak Onavo dimiliki oleh Facebook, ini menunjukkan bahawa Onavo adalah personifikasi yang sempurna dari a “HoneyTrap”, di mana VPN sedang digunakan sebagai façade untuk menguasai Facebook’objektif perlombongan data s.

Tetapi Facebook bukan satu-satunya syarikat kuasa besar yang menawarkan perkhidmatan VPN pada masa ini. Firma besar lain juga menawarkan VPN mereka tetapi perkhidmatan ini tetap rindang kerana mereka tidak’t beritahu bagaimana mereka akan melindungi pengguna. Tidak ada menyebut perkara seperti bilangan pelayan, gred penyulitan dll dan satu-satunya perkara yang mereka nampak mempromosikan di sini adalah perkhidmatan VPN mereka.

VPNHub, Melindungi Privasi Anda atau mempercepatkan anda ke arah penukaran?

PornHub adalah laman porno yang terkenal di dunia, mungkin salah satu yang terbesar di dunia dan yang menawarkan Percuma serta versi Premium perkhidmatannya.

Pada pandangan pertama, nampaknya tidak salah dengan perkhidmatan itu. VPNHub kelihatan seperti perkhidmatan VPN lama biasa anda yang mempunyai versi percuma dan premium, sama seperti perkhidmatan VPN yang serupa untuk contohnya. Zenmate. Tetapi jika anda melihat dengan lebih dekat, maka perkara-perkara mula kelihatan agak teduh.

vpnhub

MindGeek, salah satu daripada dunia’pemilik terbesar laman lucah, juga memiliki Pornhub.

Mindgeek

Firma ini menyokong Akta Ekonomi Digital tahun 2017 oleh Kerajaan British yang merangkumi penetapan bahawa pengguna perlu mengemukakan dokumen rasmi seperti Kad ID Kerajaan mereka, untuk dapat memasukkan Pornsites seperti Pornhub.

Ia juga membangunkan alat bernama “AgeID” yang membolehkan pengguna lulus proses pengesahan umur ini dengan lancar, tetapi hanya selepas membayar kos yang kecil.

alat ageid

Walau bagaimanapun, jika anda ingin memintas sekatan ini, jelas anda boleh melakukannya dengan VPN. Ia’s proses yang mudah. Sambung ke pelayan di luar UK dan nikmati akses ke laman web dewasa di UK.

Dan dengan itu, mungkin semulajadi bahawa VPNHub diperkenalkan oleh PornHub dalam usaha untuk memastikan pengguna mereka datang kepada mereka untuk segala-galanya. Dari pengesahan umur untuk melangkau sistem pengesahan umur yang kini dimandatkan oleh MindGeek.

VPNHub adalah percuma dan yang bermain dengan sempurna untuk laman dewasa yang MindGeek memiliki, kerana sebahagian besarnya bebas. Walau bagaimanapun versi percuma VPN ini akan mempunyai iklan gangguan, yang hanya akan hilang jika anda membeli versi premium VPN ini.

Okay, ini seolah-olah agak mengelirukan kenapa MindGeek akan terlebih dahulu, menyokong rang undang-undang untuk pengesahan umur, kemudian pergi dan buat alat yang membantu bil itu dan sekali lagi, mewujudkan VPN untuk memintas bukan hanya tagihan itu, tetapi juga AgeID alat?

Ini adalah di mana konflik kepentingan dalam VPN ini terletak, HoneyTrap yang sempurna, cara untuk menarik pengguna ke perkhidmatan VPN mereka dengan mencipta corong keseluruhan yang memfasilitasi penukaran.

VPN bertujuan untuk melindungi pengguna dalam domain dalam talian daripada ancaman sedia ada dalam domain digital, dan tidak terlebih dahulu membuat ancaman sendiri dan kemudian menawarkan VPN sebagai penyelesaian kepadanya. Pada pendapat saya, ia’sama seperti pertama kali membuat kebakaran dan kemudian menjual saman kebocoran tepat selain di mana kebakaran merosakkan.

Tetapi inilah yang menjadi tujuan blog ini iaitu membuat pengguna memahami bahawa penapisan dan kawalan internet semakin meningkat semakin ramai orang beralih ke arah menggunakan VPN, yang menjadikan industri ini sangat menguntungkan bahawa korporat besar ini diwajibkan untuk mengambil bahagian besar daripada.

Perangkap Perkhidmatan Percuma:

Mengekalkan dan menjalankan VPN adalah tugas yang sangat intensif modal dan itu’s kerana VPN bukan alat berteknologi biasa. Mereka dibina atas infrastruktur yang sangat canggih yang merangkumi rangkaian pelayan bersepadu di seluruh dunia, kemudahan penyulitan dan penyahsulitan, sokongan protokol dan banyak lagi, semuanya adalah sangat mahal untuk mengekalkan dan menjalankan, oleh itu kebanyakan penyedia VPN Top menawarkan perkhidmatan mereka untuk pelan harga yang berbeza.

Oleh itu jika pembekal VPN menawarkan perkhidmatannya secara percuma, maka ia pasti membuat wang dari suatu tempat, yang mungkin merupakan perkara yang paling berbahaya yang pengguna harus selalu berfikir sebelum melanggan perkhidmatan tersebut.

Pengguna agak mudah tersesat dan terpikat oleh penyedia VPN Percuma yang meragukan ini. Lagipun, yang tidak’Tidak seperti perkhidmatan Percuma. Dan pembekal yang meragukan ini bermain pada jiwa pengguna yang tepat ini.

Perkhidmatan VPN Percuma ini harus membuat wang dari suatu tempat, jadi jika tidak dengan menawarkan perkhidmatan mereka untuk harga, maka apa pilihan yang tersedia untuk mereka?

Ramai, tetapi semuanya sangat bermasalah. Kaedah ini termasuk memasukkan kod penjejakan ke dalam peranti pengguna, menyimpan log aktiviti pengguna dan kemudian menjualnya kepada pengiklan, menukar peranti pengguna ke nod untuk menyokong rangkaian botnet yang lebih besar antara lain.

Dalam panduan saya, saya selalu menghalang orang daripada melanggan VPN Percuma yang meragukan ini, kerana pertama, mereka tidak’t bahkan melaksanakan atau menyediakan 10% fungsi dan kesejahteraan rakan kongsi Paid mereka.

VPN percuma tidak dapat memintas tapak geografi yang lebih canggih seperti Netflix AS dan tidak menyediakan apa-apa kelajuan pantas untuk bercakap mengenai beberapa kekurangan mereka.

Terdapat kata-kata yang sangat lama itu “Jika anda mendapat sesuatu secara percuma, maka anda adalah produk” dan di mana-mana tempat ini nyata lebih daripada di dunia perkhidmatan VPN percuma.

Google Play - Laman Utama aplikasi VPN Percuma yang Dubious:

Untuk setiap penipuan atau perniagaan yang diragui untuk berjaya, ia pertama kali memerlukan penyamaran dan yang kedua memerlukan tempat atau platform di mana ia dapat menyebarkan tentakelnya jauh dan luas. Dan untuk aplikasi VPN Percuma, tidak ada tempat yang lebih sempurna untuk mengekalkan diri daripada Google Play Store.

Sistem pengendalian Android adalah sistem operasi yang paling banyak digunakan dalam telefon pintar di seluruh dunia, jadi semulanya bahawa populariti Google Play Store, iaitu Android’s kedai aplikasi rasmi, adalah sangat meluas. Tetapi populariti atau jangkauan tidak pernah menjamin bahawa platform itu akan selamat dan terjamin bagi pengguna.

Gedung Google Play terkenal kerana menganjurkan semua jenis aplikasi yang dijangkiti malware dan malware. Sistemnya untuk memuat naik dan mengehoskan aplikasi agak lemah dibandingkan dengan pesaingnya yang lebih ketat iaitu kedai iTunes iaitu kedai aplikasi rasmi untuk pengguna iOS.

Hanya jalankan carian “VPN” di Google Play Store dan anda akan menjumpai ribuan apl Android VPN, yang kebanyakannya tidak mempunyai asal lain selain beroperasi sebagai aplikasi Android.

Berikut adalah tangkapan skrin carian yang saya lari di kedai aplikasi untuk kata kunci “ExpressVPN”

Hasil carian VPN Ekspres

hasil carian expressvpn google

hasil carian expressvpn google play

Daripada nama-nama keterlaluan yang tidak mempunyai hubungan dengan VPN’berfungsi seperti “VPN Yoga” dan VPN Mango” kepada VPN dengan ikon yang menunjukkan orang dalam adegan intim, tidak ada kekurangan aplikasi Android untuk VPN Percuma jika anda keluar untuk mencari mereka.

Tetapi mari menggali lebih mendalam dan membenarkan saya berjalan anda melalui perkara yang anda dan pengguna lain yang tidak disayangkan mungkin terlepas dalam aplikasi percuma VPN Android yang kelihatan tidak mencukupi.

Jika anda mencari kedai Google App untuk aplikasi VPN Android, terdapat kemungkinan besar anda tersandung dalam satu perkhidmatan bernama “GO VPN Proksi Percuma Bebas · unlimed”. Ia telah mengumpulkan lebih daripada setengah juta muat turun dan mempunyai penarafan mengagumkan sebanyak 4.5.

GOVPN pada Android

Dan semua yang diperlukan untuk aplikasi ini dijalankan adalah dengan memuat turun dan memasangnya, tiada pengesahan pengguna, tiada kata laluan, tiada persediaan akaun, tiada apa-apa. Percuma dan mudah, tetapi selamat.

Tidak cukup.

Terdapat beberapa perincian yang berani mengenai asal-usul aplikasi ini dan firma di belakang ini di kedai aplikasi yang pengguna boleh ketinggalan dengan mudah, selepas semua, yang membaca dasar privasi atau pergi mendalam untuk mengetahui siapa pemaju di belakang aplikasi ini benar-benar adalah? Betul?

Nah, saya bukan salah satu dari mereka dan sebagai kebiasaan privasi, saya biasanya pergi jauh dan cuba untuk mengetahui apa sebenarnya motif di sebalik perkhidmatan percuma yang mengecewakan.

Sekiranya anda melihat pemajunya, ia mengatakan bahawa ia dibangunkan oleh Pasukan VPNMaster, yang agak munasabah. Tetapi pertama sekali, sememangnya dapat diselidiki keizinan pengguna yang diperlukan untuk dijalankan pada peranti Android anda.

pergi storan vpn

Pertama, ia memerlukan kebenaran untuk tidak hanya membaca kandungan peranti anda’s penyimpanan tetapi juga mempunyai kuasa untuk “Ubah suai atau Padam” kandungannya. Sekiranya itu’t intrusif, maka saya tidak’t tahu apa. Jika anda masih tidak jelas, ini menunjukkan bahawa aplikasi boleh memadam apa-apa dari peranti anda’s penyimpanan yang disukai atau bahkan mematikannya daripada berfungsi sama sekali. Sama ada fail foto atau fail video anda, aplikasi ini boleh memadamkannya dan mengubah suainya mengikut kehendaknya.

Maklumat Peranti GOVPN

Selain itu, ia juga memerlukan kebenaran “Sambung dan putuskan sambungan Wi-Fi”, yang bermaksud bahawa walaupun anda tidak’t mahu peranti anda berada di internet untuk seketika, aplikasinya boleh menghidupkannya daripada kehendak anda bila-bila masa ia mahu.

VPNMaster

Aplikasi ini juga akan mempunyai akses kepada anda “data log sensitif” yang awam’s istilah bermakna ia dapat menjejaki aktiviti anda dalam talian. Tetapi tidak’t betul apa VPN adalah untuk menjamin anda dari i.e. menjejaki aktiviti anda dalam talian? Bukan untuk VPN ini. Pengguna tidak’t biasanya melalui keizinan ini dengan kerap dan sering menandakannya kepada Setuju, tanpa menyedari sejauh mana mereka membahayakan privasi dan keselamatan data mudah alih mereka sendiri.

Tetapi mengapa aplikasinya berbuat demikian? Baik jawapannya terletak di bahagian bawah halaman aplikasi ini di Google Play. Tatal ke dasar privasi dan hover kursor anda ke atasnya dan anda akan melihat bahawa dasar privasi apl ini mengarahkan anda ke tapak yang dikenali sebagai “TalkingData”.

Data Bercakap

Wasn’t aplikasi ini dibangunkan oleh seseorang yang bernama VPNMaster? Tidak, itu hanya gimik untuk halaman aplikasinya, untuk menjadikan aplikasinya kelihatan dan merasa lebih tulen daripada sebenarnya.

Bagi anda tidak’t tahu, TalkingData adalah firma perlombongan data Cina. Terkejut? Don’t, kerana kebanyakan apl Android yang hadir di Google Play berkongsi asal-usul seperti yang meragukan dan saya hanya menggaraskan permukaan di sini untuk membolehkan anda faham tentang betapa tidak selamat ini yang dipanggil “VPN percuma” aplikasi boleh menjadi privasi pengguna anda.

Kini, kembali ke dasar privasi, yang merupakan salah satu dasar privasi paling buruk yang pernah saya jumpai untuk VPN secara khusus, ia menyebut bahawa ia telah “Pengecualian” mengenai bagaimana ia boleh menggunakan data anda dan ya, yang mengandungi pengecualian untuk kes seperti ini “Terkait dengan keselamatan nasional dan keselamatan pertahanan negara” dan untuk “Terkait secara langsung dengan siasatan jenayah, pendakwaan, perbicaraan dan penguatkuasaan pertimbangan”.

Pengecualian

Nah, ini adalah selepas semua firma Cina, yang beroperasi di negara di mana Kerajaan adalah kuasa tertinggi pada semua perkara. China terkenal kerana melaksanakan kawalan yang ketat dan penapisan melalui internet dan penggunanya dan jika sebuah firma ditempatkan di sana, yang terlibat dalam operasi perlombongan data beroperasi perkhidmatan VPN, maka ia harus dihindari sepenuhnya.

VPN yang Tidak’t Ada?

Tetapi, penipuan, nexuses, dubiousness tidak’t berakhir di sini kerana perkara-perkara boleh pergi lebih jauh dalam industri ini.

Hanya untuk memberikan anda rujukan lulus pada akhir artikel ini, terdapat perkhidmatan VPN beberapa waktu yang lalu yang dikendalikan oleh nama “VPN Selamat Saya”.

Dengan nama yang tidak berbahaya seperti itu, perkhidmatan ini merupakan penipuan terbesar yang pernah wujud dalam industri ini, kerana tidak ada VPN sebenarnya, hanya perkhidmatan yang dijalankan supaya orang dapat membayarnya untuk perkhidmatan yang tidak pernah wujud di tempat pertama.

Perkhidmatan ini sangat menjengkelkan bahawa ia tidak’t malah menghilangkan diri dari menggunakan nama-nama perkhidmatan dan jenama popular sebagai penandatangan dalam e-melnya. Salah satu e-mel tersebut mengandungi nama Tunnelbear, yang merupakan salah satu perkhidmatan VPN Percuma yang paling jarang yang boleh dianggap sangat dipercayai.

Tunnelbear mengambil tindakan segera terhadap MySafeVPN dan menulis tweet bahawa perkhidmatan itu perlu berhenti dan berhenti menggunakan nama itu boleh mengharapkan tindakan undang-undang keras dari Tunnelbear.

Tweet terowong

Tetapi MySafeVPN bukan hanya menggunakan Tunnelbear’nama itu juga menggunakan nama Plex, perkhidmatan penstriman yang sangat popular, dalam e-melnya, dalam percubaan untuk menonjol populariti perkhidmatan itu dan menggunakan kredibilitinya untuk menarik lebih ramai pengguna untuk membeli VPN.

Berikut ialah e-mel contoh dari perkhidmatan penipuan ini. Beribu-ribu e-mel tersebut dihantar kepada pengguna yang menggabungkan nama-nama perkhidmatan popular lain yang berkaitan dengan domain VPN dan streaming.

e-mel plex

Kesimpulan:

Pada tahun 2018, saiz pasaran keseluruhan industri VPN adalah $ 20.6 Bilion, yang dijangka berkembang menjadi $ 35.73 bilion menjelang 2022, yang dalam tempoh lima tahun akan datang. Isyarat ini bahawa industri ini berkembang secara besar-besaran dan pengguna semakin menyedari faedah menggunakan VPN untuk melindungi ketidak-anonimnya dalam talian mereka.

saiz industri vpn

Tetapi pertumbuhan luar biasa dalam industri ini juga akan menarik penipu dan perkhidmatan yang diragui di sini untuk mengambil bahagian dalam pai yang sangat lumayan ini. Dan bukan hanya dari penjualan VPN, terdapat kejatuhan yang lumayan dari pertumbuhan ini dan dari data aglomerasi besar-besaran yang pengguna dapat ditipu dengan meletakkan pelayan-pelayan dalam bentuk perkhidmatan VPN.

Satu-satunya cara untuk memaklumkan kepada pengguna mengenai bagaimana ia dapat mengenal pasti dan menjauhkan diri daripada penipuan tersebut, kerana tidak ada yang dapat menghentikan penipu dan penyedia yang meragukan daripada bermain permainan, kerana, betapapun sukarnya untuk membina laman web atau menjalankan kempen pemasaran e-mel?

Untuk memberi pencerahan kepada pengguna, peranan terbesar akan dimainkan oleh penyedia VPN Top itu sendiri. Perkhidmatan seperti NordVPN, ExpressVPN, PureVPN, Torguard, PIA, VyprVPN, Tunnelbear antara lain, yang memerintah industri roaming VPN, harus berkumpul untuk melindungi pengguna dari ancaman ini yang boleh mencederakan mereka tanpa had.

Inilah sumbangan saya yang kecil untuk usaha ini dan saya percaya bahawa lebih ramai peminat privasi dan aktivis industri akan muncul pada masa akan datang untuk memainkan peranan mereka dalam mendedahkan perkhidmatan VPN yang meragukan dan rindang itu, jadi pengguna boleh tetap selamat dari penipuan yang boleh merosakkan mereka secara kewangan dan privasi bijak, yang semuanya adalah industri ini.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me