NordVPN Dituduh Blackmail, Dituntut oleh TorGuard

Ah, saya hanya berbincang dengan rakan sekerja saya pada hari yang lain tentang bagaimana “tenang”, segala-galanya telah berada dalam industri VPN kebelakangan ini. Saya rasa saya bercakap tidak lama lagi, kerana perkara-perkara, telah mengambil giliran untuk liar!

Tidak dapat dibayangkan, TorGuard baru-baru ini mengumumkan di Twitter tentang langkahnya untuk menyaman NordVPN dan penyedia pembangunan dan reka bentuk web Kanada, C-Seven Media, Inc.

TorGuard memfailkan aduan yang dilampirkan terhadap NordVPN di Daerah Tengah Florida Jumaat lalu.https: //t.co/7rK4Qdbrz4

- TorGuard (@TorGuard) 27 Mei 2019

Anda boleh membaca salinan lengkap tuntutan mahkamah yang difailkan di mahkamah daerah Florida, di mana TorGuard menuduh terhadap NordVPN dan C-Seven Media mengenai tiga tuduhan:

  1. PENGHASILAN AKTA PEMULIHAN KOMPUTER FLORIDA DAN AKTIVITI PEMULIHAN DATA (“CADRA”)
  2. PELBAGAI AKTIVITI RAHSIA PERDAGANGAN FLORIDA UNIFORM (“FUTSA”)
  3. INTERFERENSI TORTIOUS DENGAN TORGUARD’HUBUNGAN PERNIAGAAN S

Jadi, kenapa TorGuard yang berpangkalan di Amerika Syarikat di Florida menyaman NordVPN yang berpangkalan di Panamanian, baru-baru ini terikat dengan iklan yang mengelirukan dan “tidak jujur” mendaftarkan 735,000 IP dari ARIN melalui Micfo?

Ringkasan mengenai Tuntutan

Video ini dari Tom Spark harus meringkaskan kegagalan keseluruhan, tetapi jika anda masih memerlukan latar belakang yang cepat, saya telah menyusun senarai pendek acara seperti yang dinyatakan dalam tuntutan mahkamah:

  1. An “Individu yang tidak dikenali tidak hadir pada kakitangan’kediaman peribadi meminta untuk bercakap mengenai industri VPN.”
  2. Pekerja TorGuard juga menerima e-mel ke akaun peribadi dari ini “individu yang tidak dikenali” daripada penyedia VPN pesaing.
  3. Kata Individu kemudiannya diturunkan dari NordVPN menggunakan [@] email ID nordvpn.com yang sah telah mendedahkan “TorGuard’maklumat sulit rahsia dan rahsia perdagangan”.
  4. Penyedia berasaskan AS mendakwa Nord mempunyai hubungan atau kawalan C-Seven Media (sebelum ini penyedia perkhidmatan kepada TorGuard mendapat akses ke “maklumat peribadi”.
  5. TorGuard didakwa diperasatkan oleh NordVPN untuk menghapuskan penyiaran YouTube negatif dari sekutu Tor (Tom Spark Reviews), jika tidak, mereka akan membocorkan maklumat rahsia.
  6. Selepas tamatnya C-7 dan TorGuard’s Hubungan, NordVPN dan C-Seven Media melakukan serangan DDoS dengan satu yang dijalankan pada 23 November 2018, a.k.a. Black Friday.
  7. TorGuard mencari bantuan dan ganti rugi yang injunkif dan saksama “lebih daripada $ 75,000”, pemulihan semua keuntungan yang hilang” memandangkan serangan DDoS ini.

Respon Resmi NordVPN untuk Tuntutan

Selepas saya membaca tuntutan mahkamah, saya segera menghubungi NordVPN untuk memberi komen mengenai tuduhan itu, dan mereka mengarahkan saya ke pos blog tentang kes itu.

NordVPN mendakwa bahawa semuanya bermula selepas mereka menemui fail konfigurasi pelayan TorGuard dan memutuskan untuk menganalisisnya, yang membawa kepada penemuan kunci lanun, sekumpulan alamat IP infrastruktur, termasuk IPS pelayan pengesahan mereka dan aset yang serupa.

Analisis selanjutnya mendapati bahawa pelayan tidak dilindungi dan mengandungi maklumat sensitif bahawa di tangan yang salah boleh menyebabkan kerosakan utama kepada TorGuard dan pelanggan mereka. Di sinilah NordVPN memutuskan untuk menjangkau TorGuard’CTO, Keith Murray.

Dia segera memasukkan TorGuard’Ketua Pegawai Eksekutifnya, Benjamin Van Pelt, kepada perbualan dan NordVPN menyediakan IP dari server yang terjejas tanpa meminta apa-apa balasan supaya TorGuard dapat memasang kerentanan mereka.

Kami masih menghadapi masalah membungkus kepala kita di sekeliling apa yang berlaku seterusnya. Pada Isnin, 27 Mei, kami menerima maklumat mengenai tuntutan mahkamah yang difailkan oleh kami oleh firma undang-undang yang dipanggil Losey PLLC. TorGuard menuduh kami dan (mungkin salah dengan) beberapa syarikat reka bentuk web Kanada yang tidak berkaitan yang merancang terhadap mereka, menggodam pelayan mereka, melancarkan serangan DDoS terhadap mereka pada Black Friday, dan secara fizikal menakutkan seseorang - dan ini adalah versi ringkas.

Kami berhasrat untuk melakukan perkara yang betul dengan cara yang betul dan bersaing dengan jujur ​​tanpa merosakkan industri, oleh itu kami sangat terkejut dengan tindak balas tersebut. Kami akan segera memindahkan TorGuard’undang-undang fitnah, tetapi selama kami’kembali ke topik: memfailkan tuntutan undang-undang palsu dan berniat jahat dan menerbitkan maklumat palsu dan mengelirukan adalah bertentangan dengan undang-undang. Oleh itu, kami memfailkan saman kita sendiri dengan alasan fitnah dan fitnah.

Adakah TorGuard Hanya Casting Aspersions pada NordVPN?

Kebenaran diberitahu, sukar untuk mengetahui siapa’s di sebelah kanan dan tidak. Industri VPN semakin popular pada hari demi hari, terutama sekali di mana kerajaan mencari lebih banyak kawalan, mengenakan undang-undang yang mengekalkan pengekalan data dan pengawasan besar-besaran.

Oleh itu, pertandingan yang sukar antara penyedia hanya dijangkakan, dan ini bukan kali pertama kita menyaksikan penyedia VPN yang berbeza secara terbuka menyerang antara satu sama lain: di dalam mahkamah dan dalam talian. Ingat skandal yang melibatkan ProtonVPN dan PIA?

NordVPN telah disebutkan dalam kes itu juga kerana dikaitkan dengan syarikat CloudVPN (berpusat di AS), yang mempunyai kaitan dengan syarikat Lithuania, Tesonet. Kemudian, ia telah mendedahkan bahawa CloudVPN hanya merupakan pemproses pembayaran untuk Nord, sejak berpangkalan di Panama membuat transaksi sukar.

Penyedia berasaskan Panamanian kerap melawat seksyen berita industri VPN untuk pelbagai tuduhan terhadap perkhidmatan mereka (tuntutan melibatkan Hola VPN), apabila pada hakikatnya anda jarang dapat mencari pengguna yang mengalami pengalaman buruk mengenai produk dan kemampuannya.

TorGuard adalah antara mereka yang mendapat tindakan, di mana sekutu mereka “Ulasan Tom Spark”, seringkali mengkritik Nord, sementara itu mempunyai latar belakang yang aneh. Terdapat tuntutan bahawa lelaki Tom Spark ini sama Kevin Wadala dan seorang yang dikenali sebagai Corelio Guardez, yang mempromosikan TorGuard tetapi menurunkan Nord!

Saya juga merasakannya’s penting untuk dinyatakan di sini bahawa ini bukan kali pertama TorGuard telah dituduh kecacatan keselamatan. Pada tahun 2015, pembekal dituduh oleh pesaing VPN.ac kerana menyalin reka bentuk pelayar dan API yang dilaksanakan dalam penyemak imbas dan perkhidmatan proksi mereka tanpa jaminan..

NordVPN-Vs-TorGueard

Lihatlah kelemahan yang dijumpai oleh VPN.AC di blog mereka:

Torguard menyimpan kelayakan dalam teks jelas; kami XORing pas untuk melindunginya daripada spyware yang akan mencari di seluruh tempat untuk kelayakan teks jelas;
Untuk menghasilkan semula: tambah beberapa bukti dan simpannya > klik kanan pada sambungan > Periksa popup > Sumber > Penyimpanan Tempatan

Torguard mendapat senarai terkini gerbang proksi melalui HTTP (lagi masuk jelas teks); kami mendapatkannya melalui HTTPS (A + pada Qualys / hasil cermin): dari Torguard’s background.js, dari background.js kami;
Risiko yang jelas untuk menyediakan IP pelayan melalui HTTP adalah bahawa mereka boleh dengan mudah dirampas dalam serangan Mitm;

Torguard’proksi HTTPS s sangat tidak selamat: menggunakan ciphers tidak selamat seperti RC4, menyokong SSL 3, terdedah kepada serangan POODLE, tidak’t menyediakan Kerahsiaan Teruskan. Memperoleh Gred C yang memalukan pada ujian Qualys. Hasil cermin 1, cermin 2 (untuk melihat hasil asal). Dan inilah hasil / cermin kami (FS enabled, tiada ciphers yang lemah, sokongan hanya untuk TLS 1.1 dan 1.2);

Membungkus Perkara

Adalah sukar untuk menentukan siapakah sebenarnya yang salah di sini. Hanya TIME dan keputusan tuntutan mahkamah akan menentukan apa sebenarnya yang telah diturunkan dan bagaimana akan membayar siapa untuk fitnah lol.

Satu-satunya perkara yang saya kecewa adalah melihat pesaing dalam industri yang menggunakan taktik kecil dengan cara awam, menghapuskan pelanggan amanah yang sudah ada dalam VPN.

Hentikan serangan lumpur dan serangan toksik ini! Anda harus menyertai tangan yang cuba meningkatkan kesedaran mengenai Pengawasan dan Pengawasan Data Massa yang MASALAH MASALAH.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me